Antik yol, 1.700 yıl sonra gün yüzüne çıktı;

Antik yol, 1.700 yıl sonra gün yüzüne çıktı

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde Pompeiopolis Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında bin 700 yıl sonra keşfedilen antik yolun turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı....

Roma döneminde yayıldığı alan bakımından Anadolu’nun en büyük kentlerinden biri olan Pompeiopolis Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları, Kastamonu Müze Müdürlüğünün başkanlığında devam ediyor. Taşköprü ilçesinin Zımbıllı Tepe mevkiinde yer alan tarihi Paflagonya bölgesinin başkenti Pompeipolis Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarına Arkeoloji Bölümü Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Tayyar Gürdal başkanlık ediyor. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Gürdal, son yaptıkları kazılarda bin 700 yıl sonra keşfettikleri ve 800 yıldır kullanılmayan antik yolun kurtarılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

“1700 YILLIK VE 800 YILDIR KULLANILMAYAN KENTE GİRİŞİ SAĞLAYAN YOLLARDAN BİRİNİ KEŞFETTİK”

Kazı çalışmaları ile ilgili konuşan Dr. Gürdal; “2 alanda çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Biri kentin tiyatrosu diğeri de kentin konut alanı ve çok nitelikli bir Roma Villası. Roma Villası çalışmaları kapsamında kentin ana yolundan yani Sinop’a bağlanan ve Anadolu’yu doğu batı hattında kuzeyde birbirini bağlayan anayoldan kente girişi sağlayan yollardan birini keşfettik. Bu yol anayoldan villa alanına giriyor ve buradan da kentin kamusal merkezine uzanıyor. Son dönemdeki çalışmalarımız bu yeni keşfettiğimiz yol ve villada gerçekleşiyor. Villamız Milattan Sonra ikinci ya da üçüncü yüzyılda keşfedilmiş ama Milattan Sonra onuncu ya da on ikinci yüzyıla kadar kullanımı devam eden ve bu arada sürekli işlev değiştirse de varlığını devam ettiren bir yapı. İlk inşası çok zengin ve nitelikli villa. Taban döşemeleri ağırlıklı olarak mozaik, bunun büyük bir kısmını ortaya çıkarttık, koruma altındalar. Diğer kısımları da önümüzdeki yıllarda yapılacak kazılarda ortaya çıkartılacak” diye konuştu.

“ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA VİLLANIN VE ANTİK YOLUN TAMAMINI AÇIĞA ÇIKARTACAĞIZ”

Pompeipolis Antik Kentindeki kazı çalışmalarının yıl boyunca süreceğini söyleyen Gürdal; “Sadece kazı yaparak ilerlemek mümkün değil. Eğer koruyup onaramıyorsanız kazı çalışması bir tahribat. Biz de koruyup onarabileceğimiz alanları kazıyoruz. Kazısını yaptıktan sonra da onarım koruma çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Türk Tarih Kurumu’nun bu konudaki desteği önemli. Bu destekle hem bütün yıl çalışabileceğiz hem de daha yüksek bir bütçe ile çalışma olanağı bulacağız. Bu bütçelerde yani Tarih Kurumu’nun ve Genel Müdürlüğü’müzün sağladığı bütçeler çok yeterli değil. Ne kadar büyük bütçe ile çalışırsanız o kadar çok iş yapıyorsunuz. Ne kadar çok işçiniz olursa o kadar çok yer açabiliyorsunuz. Buraya geldiğimden beri Kastamonu’nun hem yerel yöneticilerine hem de karşılaşabildiğim Kastamonu’nun ileri gelenlerine bu kazılara destek vermeleri gerektiğini, sponsorluk yapmaları gerektiğini söylüyorum. Sağlam bir sponsora ihtiyacımız var. Bundan önce Çanakkale’de çalışma yapmıştım. 30 yılda yapılacak işi 5 yılda yapmıştık. Bu işi de Kastamonulu bir ailenin şirketinin sponsorluğunda gerçekleştirdik. Dediğim gibi 30 yılda yapacağımız işi 5 yılda yaptık. Ne kadar süreceği bütçe ile doğru orantılı bir durum.  Çok büyük bütçelerle çalışırsak daha kısa sürede bitiririz ama çok büyük bütçelerle çalışsak bile en az 100 yıllık işi var” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Pompeipolis Antik Kenti’nde kazı çalışmalarının  Mart ayı gibi yeniden başlaması bekleniyor.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum