Kömür fiyatları düşüyor;

Kömür fiyatları düşüyor

EKİM ayından sonra ciddi bir yükselişle 145 TL’yi gören ithal kömür, 110 TL’ye düştü....

Doların yükselmesiyle geçtiğimiz aylarda kömüre gelen yüzde yüzün üzerindeki zamlar vatandaşın bu sene kışı nasıl geçireceği noktasında kara düşüncelere sevk etmişti. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabinetoplantısı sonrasında yaptığı açıklamalar üzerine dolar sert bir iniş gösterdi. Yaşanan düşüş hem akaryakıt fiyatlarına hem de kömür fiyatlarına yansıdı. Sezon başında kömürün çuvalı 48 TL’yken yüzde yüz üzerinde zamlanarak, 145 TL’ye kadar çıkmıştı. Yaşanan bu artış doların inişe geçmesi, kömür fiyatlarında düşüşü beraberinde getirdi.

Dolar’ın amansız yükselişiyle birlikte pek çok kaleme zam gelirken kömür de bu zamlardan en çok etkilenen ürünler arasında yer aldı. Sezon başı olarak kabul edilen Haziran ayında kömürün 25 kilograma tabi gelen çuvalının fiyatı 48 TL’den satışa sunuluyordu. 3 ay içinde zamlanarak 22 TL zam gelerek kömürün torba fiyatı 70 TL’ye dayandı. Doların daha da artmasıyla birlikte kömürün çuvalı 70 TL üzerine çıkarak 145 TL’ye kadar yükseldi. Vatandaş ithal kömürü kalitesinden dolayı tercih ediyordu ancak yaşanan bu fiyat artışı ve geçim darlığı nedeniyle yerli kömüre yöneldi.

Dolar ve Euro, Türk Lirası karşısında tarihi zirveleri gördükten sonra kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalarla keskin bir düşüş yaşayan dolar, tarihi zirvesini gördüğü 18,36 TL’den 11 TL’ye kadar geriledi. Doların düşmesiyle birlikte ithal ürünlerde de ucuzlama söz konusu. Bu sürecin en çok tartışılan ürünlerinden biri olan ve yüzde yüz üzerinde artış yaşayan kömürde fiyatlar, doların da gerilemesiyle beraber düşüyor. Tarihi zirvesini gören kömürün çuval fiyatı şimdilerde 110 TL’den satışa sunuluyor.

İthal kömürün torba fiyatı Ekim ayında 90 TL’den, tonu ise 3 bin 600 TL’den; yerli kömürün torba fiyatı 50 TL’den, tonu ise 2 bin TL’den satışa sunuluyordu. Doların da yükselmesiyle birlikte ithal kömürde yaşanan artışla beraber çuvalı 145 TL’ye dayandı. 1 torba ithal kömür 145 TL’den, 1 ton ithal kömür 5 bin 800 TL’den satışa sunuluyordu. Doların sert inişiyle birlikte kömürde de fiyatlar geri çekildi. 30 TL birden azalan ithal kömür fiyatları şuanda torbası 110 TL’den tonu ise 4 bin 400 TL’den satışa sunuluyor. Sektör temsilcileri, dolardaki aşağı yönlü ivmeyle birlikte, ithal kömür fiyatlarının daha da gerileyeceğini öngörüyor.

DOLAR GERİLEMEYE DEVAM EDERSE FİYATLAR DAHA DA DÜŞER

Kastamonu’da sektör temsilcilerinden bir esnaf;“Doların düşüşe geçmesiyle birlikte 25 kilograma tekabül eden kömürün çuval fiyatı, 30 TL ucuzlardı. 145 liraya sattığımız kömürün torba fiyatı şimdilerde 110 TL’ye düştü. Dolar öncesi kömürün çuval fiyatı 145 TL’ydi. Eğer dolardaki aşağı yönlü ivmeyle devam ederse, ithal kömür fiyatları daha da gerileyeceğini öngörüyorum” dedi. 




Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum