'Bu hava kirliliği, Kastamonu'ya yakışmıyor';

'Bu hava kirliliği, Kastamonu'ya yakışmıyor'

Kastamonu Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısı Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu'nun başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda AK Parti Belediye Meclis Üyesi Necati Atak hava kirliliğine; AK Parti Belediye Meclis Üyesi İzzet Serhat Köylü de deprem riskine dikkat çekti....

Toplantının ilk gündem maddesinde Kastamonu Belediyesi'ne ait Aktekke Mahallesi'nde bulunan otoparkın tarifesi görüşüldü. Komisyonun önerisine göre 0-2 saat 9TL, 12 saate kadar 25 TL, 24 saate kadar 40 TL fiyat belirlenmesine oy birliğiyle karar verildi.

Merkez Örencik Toplu Konutları Site Yönetimi'nin dilekçesi doğrultusunda site dışında kalan imar alanlarına aydınlatma lambaları koyulabilmesi için; söz konusu sokaklara isim verilmesi talep edildi.  Belediye Meclisinin oy birliğiyle; söz konusu sokaklara  Görevi başındayken 04.11.2021 tarihinde  vefat eden Belediye Meclis Üyesi İsmail Hakkı Önder ve  25.08.2020 tarihinde vefat eden Belediye Meclis üyesi Mehmet Sirkecioğlu'nun isminin verilmesine karar verildi.

 

Gündem maddelerinin ardından Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Tarihi Kentler Birliği toplantısı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Vidinlioğlu, Kastamonu'nun Tarihi Kentler Birliği'nin kilometre taşlarından birisi olduğunu söyleyerek, ''Başı çeken bir il. Valimiz Sayın Enis Yeter'in başkanlığında çok ciddi bir yol aldı. Özellikle, bugün de bizi yalnız bırakmadı ve şehri dolaştılar. Çok da memnun ayrıldılar. Pandemi dolayısıyla çok sıkıştırılmış kompakt bir görüşme oldu. Ben tekrar teklifte bulunacağım. Kastamonu bu anlamda derya,deniz. Onların önerileri de bize ışık tutacaktır. ÇEKUL vakfımız da Tarihi Kentler Birliği de, Türkiye'nin her tarafına gidiyor. Onların söyledikleri de bizim için anlamlı. İnşallah en kısa sürede bir daha ağırlarız. Bu teklifimizi de ileteceğim'' dedi.

ATAK: ''DOĞALGAZA GEÇMEK ZORUNLULUK DEĞİL Mİ?''

AK Parti Belediye Meclis Üyesi Necati Atak, toplantıda söz alarak Kastamonu'daki hava kirliliğine dikkat çekti ve şu ifadelere yer verdi:

''Kış ayının gelmesiyle birlikte kömür yakan apartmanlar var. Bir tanesinin bu akşam resmini çektim. O kadar çok ki; bir bulut olmuş gibiydi. O simsiyah duman. Kirli bir hava ortamı ve kokusu da her tarafı berbat ediyor. Hem koku hem de görüntüsü çok kötü. Bu apartmanların doğalgaza geçmiş olması lazım değil mi? Yoksa kendi iradelerinde mi?''

VİDİNLİOĞLU: 'BU HAVA KİRLİLİĞİ KASTAMONU'YA YAKIŞMIYOR'

Başkan Vidinlioğlu ise Atak'ın sorusuna cevaben:  ''İsteyen istediğini yakar. Burada asıl önemli olan şey kömürün kalitesi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın takip etmesi geren bir şey. Şehrimiz zaten çukurda. Biraz daha yukarıya doğru şehirden kaçanlardan bir tanesiydim. Çünkü, özellikle çukurda kaldığı için çok ciddi şekilde, en fazla ormana sahip ilin şehir merkezine bu hava kirliliği yakışmıyor. Bu konuda hepimizin hassas olması lazım. Çukurda olmamızın getirdiği sıkıntılar. Hem arabalardan çıkan egzoz dumanları hem de evlerde yakılan kömürlerin kalitesine çok dikkat etmemiz lazım. Asıl buradaki sıkıntılardan bir tanesi; adaylığım sürecinde de inceletmiştim. Bir hava akımı var, havayı şehrin içine attık. Zannedilenin aksine; Kuzeykent'ten ziyade Mehmet Akif  tarafından sirkülasyonun daha fazla olması lazım ama oradaki yüksek katlarla birlikte azaldı. O konuda bir çalışma yaptırtmıştım ama... Çevrede belki yeşillendirmeyi arttırarak bunun önüne geçebiliriz. Millet Bahçesi  yüzde 90'ı yeşillik olacak. Onlarla birlikte rakamı biraz daha aşağı çekebiliriz'' dedi.

KÖYLÜ: ''DEPREM RİSKİMİZ NEDİR?''

AK Parti Belediye Meclis Üyesi İzzet Serhat Köylü de, toplantıda söz alarak 'deprem risk raporu'na dikkat çekti.

Köylü, şu ifadelere yer verdi;  ''Deprem bir gerçeğimiz, burada da bir üniversitemiz var. Mimarlık alanıyla ilgili de bölümler var. Kendi mesleğim de mimarlık olduğu için, ben okurken yapmıştık. Buradaki mimarlık öğrencileriyle, sanırım peyzaj mimarlığı var. Üniversiteyle bir protokol yapılıp, kentimizde riskli yapılar nelerdir, bu riskli yapılarda kaç insan yaşıyor gibi.  Bununla ilgili bir çalışma yapılabiliriz. Deprem anında bizim riskimiz nedir diye bir şey olabilir mi?''

VİDİNLİOĞLU: ''BİZ İŞE BİRAZ TERSTEN BAŞLADIK''

Başkan Vidinlioğlu da; ''Nasrullah'la Kale arasını kentsel dönüşüm alanı ilan ettik.Orada yaklaşık yapıların yüzde 60-65 kadarı temizlenecek. Bakanlığa sunduk, rezerv alanı gösterdik. Kastamonu ölçeğinde en büyük sıkıntımız, bir dere yatağının iki tarafına konuşlanmış bir iliz. Bu sebepten dolayı rezerv alanda çok ciddi sıkıntımız var. O sıkıntı, bu tarz çalışmaları neticelendirmeye bir engel. Böyle bir çalışma yapılsa ciddi bir rakam çıkacaktır. Biz işe biraz tersten başladık. Şehrin en son yapılan binaları Kuzeykent'teydi. Kuzeykent'ten başladık. Dolayısıyla daha eski binalar şehir merkezinde. Tabi o dönemlerde o kadar teknik yoktu. Onlardan çok sağlam bina çıkacağını zannetmiyorum''diye kaydetti.




Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum