Cezalar yetersiz!;

Cezalar yetersiz!

Türkiye genelinde 2015 yılından bu yana yürütülen “Medyaya Yansıyan Kadın Cinayetlerinin Haritalaması” başlıklı araştırma kapsamında ülkemizde son 10 yılda yaşanan kadın cinayetlerinin verileri paylaşıldı. Bu haritaya göre Kastamonu’da son 10 yılda 15 kadın cinayeti işlendiği görüldü. CNG Haber olarak Kastamonu halkına “Kadın cinayetleri ile kadına şiddet olaylarına nasıl baktığını ve bunun nasıl engellenebileceğini” sorduk. Kadın cinayetleri ve kadına yönelik her türlü şiddet eylemi, toplum tarafından tepkiyle karşılanıyor. Kastamonu’da ise halk, yaşanan bu olayların sebebini, ekonomik sıkıntıya, ceza yetersizliğine veya toplum eğitiminin yetersiz olmasına bağladı....

Türkiye genelinde 2015 yılından bu yana yürütülen “Medyaya Yansıyan Kadın Cinayetlerinin Haritalaması” başlıklı araştırma kapsamında ülkemizde son 10 yılda yaşanan kadın cinayetlerinin verileri paylaşıldı. Bu haritaya göre Kastamonu’da son 10 yılda 15 kadın cinayeti işlendiği görüldü. CNG Haber olarak Kastamonu halkına “Kadın cinayetleri ile kadına şiddet olaylarına nasıl baktığını ve bunun nasıl engellenebileceğini” sorduk. Kadın cinayetleri ve kadına yönelik her türlü şiddet eylemi, toplum tarafından tepkiyle karşılanıyor. Kastamonu’da ise halk, yaşanan bu olayların sebebini, ekonomik sıkıntıya, ceza yetersizliğine veya toplum eğitiminin yetersiz olmasına bağladı. 

“CEZALAR AĞIRLAŞTIRILMALI Kİ CAYDIRICI OLSUN”

Kadına şiddet ve kadın cinayetleri olayları hakkındaki düşüncelerini dile getiren bir vatandaş; “Bunlar geçimsizlikten, cahillikten ve ekonomik sıkıntılardan oluyor. Yoksa durup dururken insanlar neden geçinmesin? Ekonomik sıkıntıdan dolayı artık millet birbirine sarmaya başladı. Bunların engellenmesi için cezaların artırılması gerekiyor. Cezalar ağırlaştırılmalı ki caydırıcı olsun başka türlü bu işin sonu gelmez. Cahil insan çok. Kadın haklarının korunması lazım. Koruyoruz diyorlar ama koruyamıyorlar” dedi.

“TÜRKİYE’DE HUKUK YOK”

Kadın cinayetlerinin engellenmesi noktasında neler yapılabileceği konusunda düşüncelerini ifade eden vatandaş ise şöyle konuştu; “Bu olaylar çirkin ve yanlış. İnsan öldürülür mü? Hukuk olduğu zaman düzelir. Maalesef Türkiye’de hukuk yok. Cezalar aslında makul ama toplumumuz cahil, anlayış yok.”

“OĞLUM YAPTIYSA VARDIR BİR SEBEBİ DİYEN ANNELER OLDUĞU SÜRECE BU DEĞİŞMEZ”

İlkokuldan itibaren eğitimin şart olduğunu ifade eden bir başka vatandaş da; “Cezalar yeterli değil. Bıçaklıyorlar ertesi gün serbest, ev hapsi… Bunun önüne geçilmeyince içeri atılmayınca, caydırıcı cezalar olmayınca haliyle elini kolunu sallayarak gezeceğini biliyor. Engellenebileceğini düşünmüyorum. Ta ilkokuldan eğitilmesi gerekiyor. Biraz kafaların değişmesi gerekiyor. ‘Benim çocuğum yaptıysa, oğlum yaptıysa vardır bir sebebi’ diyen anneler ve at gözlüğüyle bakanlar olduğu sürece hiçbir şey değişmez” dedi.

“ARTIK CİNAYET NORMAL BİR HALE GELDİ”

Kadına şiddet ve kadın cinayetleri için verilen cezaların yetersiz olduğunu dile getiren diğer bir vatandaş ise şunları ifade etti; “Cezalar olması gerektiği düzeyde değil. Daha ağır cezalar olmalı ki insanlar caydırılsın. Sadece kadın cinayetleri de değil, artık cinayet normal bir hale geldi. Kadın cinayetleri bir tık daha fazla. İnsanlar alacakları cezalardan korkmuyor.”

“TOPLUMSAL EĞİTİM DÜŞÜK OLMAYA DEVAM ETTİKÇE KADIN CİNAYETLERİ DE DEVAM EDECEK”

Bir başka vatandaş da, bu durumun cezalarla değil, verilecek eğitimle çözülebileceğini dile getirerek şöyle konuştu; “Bu tarz olayların çözümü ceza ile değil, eğitimle olan şeyler. Toplumsal eğitim düşük olmaya devam ettikçe kadın cinayetleri de devam edecek. O yüzden bu müebbetle ya da idamla çözülecek bir şey kesinlikle değil. Eğitim gerekiyor. Toplumsal eğitim düzelmediği sürece bunlar bu şekilde devam eder.”




Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum