‘Arabuluculuk yaygınlaşıyor’;

‘Arabuluculuk yaygınlaşıyor’

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) ile Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi işbirliğinde "Arabuluculuğun Güncel Gelişmeleri" konulu panel düzenlendi...

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) ile Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi işbirliğinde "Arabuluculuğun Güncel Gelişmeleri" konulu panel düzenlendi.

KATSO Konferans Salonunda düzenlen panelde; Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Çağdaş Özer, TOBB UYUM Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel, TOBB UYUM Arabulucuları Avukat Arabulucu Özlem Bora ve Avukat Arabulucu Dr. Burak Aslanpınar tarafından panel verildi. Panele KATSO üyeleri ve avukatlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan KATSO Başkanı Oğuz Fındıkoğlu; “2012 yılında çıkan Arabuluculuk Kanunu ile ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı ötürü TOBB Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğluna teşekkür ediyorum. Arabuluculuğun gelişmesi ve yaygınlaşması için odalarda yürütülen çalışmalar için de ayrıca teşekkür ederim. Odamız bu konuda TOBB Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi ile çalışmalar yürütecek. Yapmak istediğimiz çalışmaları seminerle ile başlatmak istedik. Arabuluculuğun ilimizde faaliyet gösteren tüm işletmelere fayda sağlamasını temenni ediyorum” dedi.

DEMİR; “ARABULUCULUĞUN GİDEREK ALANI GENİŞLİYOR”

Kastamonu Barosu Başkanı Özgür Demir ise; “Arabuluculuk yaşayan bir organizmadır. Sürekli değişime açıktır. Sürekli ilgiye ihtiyaç duyan bir organizma. Avukatlar arasında bu faaliyet yürütülüyor. Avukatlar arabuluculuk müessesinin yaşaması için mükemmel bir meslek gurubudur. Güncel gelişmelerin değerlendirilmesi, böylelikle sık sık gündeme getirilmesi gerekiyor bu amaçla. Pandemi döneminde arabulucular sürekli usul değiştirdiler. Hiçbir olumsuzluğa mahal vermeden bu sürece arabulucularımız yürüttü. Bu tabii ki ufak tefek sorunlar olacaktır ama bu güncel konuların doğru değerlendirilmesi, güncel takip edilmesi durumunda arabuluculuk sürecinin tereyağdan kıl çeker gibi ilerleyeceği kanısındayım. Arabuluculuğun giderek alanı genişliyor. Ticaret yapanların arabuluculuk noktasında bilgi vermesi ve bunu doğru tahlil etmesi gerekiyor. Bu hem arabulucuların işini kolaylaştırıyor hem de arabuluculuğa müracaat eden avukatın işini kolaylaştırıyor. Arabuluculuk ticaret yapan guruplarca iyi bilinirse her iki meslek gurubunda kolaylaşacak ve sonuçta doğru bir sentez ortaya çıkacaktır. Bu gibi yararlı olacağına inandığım toplantılar sayesinde arabuluculuk müessesinin gelişeceğine, hukuka olan katkısının artacağına cani gönülden inanıyorum” ifadelerini kullandı.

YÜKSEL, “ODALARIMIZIN SAYISI ARTMAYA DEVAM EDİYOR”

TOBB Uyum Genel Müdürü Onur Yüksel de; “Türkiye Odalar Borsalar birliğinin kurduğu arabuluculuk çözüm merkeziyiz. Anonim şirket olarak 2020 yılı Aralık ayında kurulduk. 55 sanayi ve ticaret odasında arabuluculuk merkezi kurduk. Odalarımızın sayısı artmaya devam ediyor. Amacımız kar amacı gütmeden arabuluculuğun geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması. İş dünyasının arabuluculuğu benimsemesi ve daha fazla etkili olarak kullanması, bunun için ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Türkiye genelinde 400 tane arabulucumuz bulunmakta. Arabuluculuk yavaş yavaş benimsenmeye başlandı” diye konuştu.

ÖZER; “8 BİN UYUŞMAZLIKTA ARABULUCULUK YOLUNU TERCİH EDER DURUMA GELDİK”

Arabuluculuğun Türkiye'de 2013 yılının Kasım ayından itibaren uygulanmaya başlandığını ifade eden Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Çağdaş Özer; “2013 yılının Kasım ayında ülkemizde arabuluculuk uygulanmaya başlandı ama toplumda çok bilinmiyordu. Kasım’dan 2013 yılının sonuna kadar 2 aylık süre içerisinde sadece 4 uyuşmazlık başvurusu yapılıyor. 2014 yılının tamamında 200 uyuşmazlıkta biz arabuluculuk yolunu tercih etmişken, sadece geçtiğimiz hafta 8 bin uyuşmazlıkta arabuluculuk yolunu tercih eder duruma geldik. 3-5 yıl uyuşmazlığın çözümü sürüyor. Bu sadece bizde değil bütün Avrupa'da böyle. Türkiye'ye özgü bir uzunluk söz konusu değil. Brezilya'da sadece Yargıtay'daki dosya 20 yıl bekliyor. Hak arama hürriyeti açısından Avrupa ve dünyanın tamamı bunun daha hızlı yürümesi için çok daha elverişli bir durum olduğu düşüncesiyle bazı arayışlara girdi” dedi. 




Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum