KÜ geleceğe nefes oldu;

KÜ geleceğe nefes oldu

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Kuzeykent Kampüsü'nde 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında fidan dikimi gerçekleştirildi....

"Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes" sloganıyla KÜ ve Orman Genel Müdürlüğünün ortak yürüttüğü ağaç dikme etkinliğine; Vali Avni Çakır, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Garnizon Komutanı ve Asker Alma Bölge Başkanı Per. Alb. Yücel Ercan, Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Kapağan, Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

SÖNMEZOĞLU,“252 MİLYON FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURACAĞIZ”

Ağaçlandırma etkinliği açılış konuşmasını gerçekleştiren Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu; “Bugün cennet vatanımızda ‘Geleceğe nefes olsun diye 84 milyon için, 3 fidan’ sloganıyla 252 milyon fidanı toprakla buluşturacağız. İlimizde de bu proje kapsamında 752 bin fidanı yılsonuna kadar dikeceğiz. Kadim devlet geleneğimizde ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları çok önemsenen konuların başında gelmiştir. Fatih Sultan Mehmet döneminde İstanbul’da Haliç’te yapılan ağaçlandırma, medeniyetimizin ilk ağaçlandırması olarak bilinmektedir. Genç Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1924 yılında Orman Yüksek Mektebi’nde kurdurduğu fidanlıkta 50 bin adet fidan yetiştirtmiş, bu fidanlar Atatürk Orman Çiftliği ve Ankara’nın yeşillendirilmesinde 1924 yılı itibariyle dikilmiştir. Ülkemizde 1924 yılından günümüze değin yapılan ağaçlandırma çalışmalarında 9 milyon 219 bin 267 hektar saha ağaçlandırılmıştır. Bu kapsamda 7 milyar 773 milyon 115 bin adet fidan toprakla buluşturulmuştur. Yapılan bu ağaçlandırma sahip olduğumuz orman alanlarının yüzde 40’ına tekabül etmektedir. Ülkemizin orman varlığı 22 milyon 900 bin hektardır. Bu da yaklaşık yüzde 29,4’ünü kapsamaktadır. 2023 hedeflerimiz kapsamında bir milyar 600 milyon fidan dikilerek, ülkemizin orman varlığı 23 milyon 500 bin hektara çıkartılacak, bu da ülke topraklarımızın yüzde 30’unu kaplayacaktır. Kastamonu’muzun orman varlığı 857 bin hektardır. Geçmişte günümüze kadar yapılan planlı ve bilinçli ağaçlandırma çalışmalarıyla günümüze değin, 184 bin 506 hektar ağaçlandırma yapılmıştır. Bu sahalara 163 milyon 659 bin adet fidan dikilmiştir. Sahip olduğumuz ormanların yüzde 22’si ağaçlandırma yoluyla elde edilmiştir” şeklinde konuştu.

“YILSONUNA KADAR 752 BİN ADET FİDAN DİKİMİ GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİR”

Milli Ağaçlandırma Günü’nden itibaren yapılan ağaçlandırma çalışmaları hakkında da bilgi veren Sönmezoğlu; “İnsan ve tüm canlı hayatının vazgeçilmez ihtiyacı olan temiz suyun, temiz havanın üretilmesi, erozyon, sel ve doğal afetlerle mücadele ile çevre konusundaki farkındalığı yükseltmek, biyolojik çeşitliliği geliştirmek, toplumdaki ağaç ve orman sevgisini arttırmak, ülkemizin ormanlık sahalarını ve ağaç servetini çoğaltmak için, geleceğe nefes, dünyaya nefes olmak için Milli Ağaçlandırma Günü 2019 yılından itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, valilerimizin koordinasyonunda kutlanmaktadır. Bu etkinliklerde ilimizde kızılcık, alıç, ahlat, badem, ceviz, yabani elma, üvez, defne, hünnap gibi meyveli ve çiçekleri türlerin dikimi ve dağıtımı ön planda tutulmaktadır. Bu kapsamda ilimizde 2019 yılında 626 bin fidan toprakla buluşturulmuş, 120 bin adet fidan halkımıza dağıtılmıştır. 2020 yılında 170 bin adet fidan dikilmiş, 70 bin adet fidan ise halkımıza dağıtılmıştır. 2021 yılına Ekim ayı sonu itibariyle 60 bin adet fidan dikimi gerçekleştirilmiş, bugün ilimizde 40 bin adet fidan daha toprakla buluşturulacak olup, tören alanımıza 5 adet mavi ladin, 7 adet batı ladini, 12 adet sedir, 600 adet kızılcık ve 400 adet yabani elma fidanı dikilecektir. Yılsonuna kadar 752 bin adet fidan dikimi gerçekleştirilecektir” diye konuştu.

“DÜNYAYA NEFES OLALIM”

Fahri Sönmezoğlu son olarak; “Ormanlar canlı varlıklardır. Tohum olarak doğarlar, fidan olur büyürler, gençlik çağlarını yaşarlar, yaşlanırlar ve yerini yeni jenerasyona bırakırlar. Bu süre zarfında bizlere düşen ormanların hayatını en iyi şekilde sürdürmesine destek olmak, diğer taraftan bir doğal kaynak olarak en iyi şekilde işletmek ve halkımızın istifadesine sunmaktır. Hep beraber geleceğe nefes, dünyaya nefes olalım. Cennet vatanımızın en kadim şehirlerinin başında gelen Kastamonu’nun dünyaca ünlü ormanlarını geliştirmek, korumak, gelecek nesillere daha kaliteli ormanlar bırakmak, çağın gerektirdiği bilimsel ve teknik imkanları en üst seviyede kullanarak, ormanların işletilmesiyle toplumun refah düzeyini yükseltmek istiyoruz. Orman sanayi şehri olan Kastamonu’yu artırdığımız orman emvali ile birlikte daha fazla orman sanayi yatırımı yapılan bir merkeze dönüştürmek istiyoruz. Bu amacalar doğrultusunda gece gündüz, mesai menfuru gözetmeden çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

TOPAL,“ORMANCILIK VE TURİZM ALANLARINDA İHTİSASLAŞAN BİR ÜNİVERSİTE OLARAK DEVAM EDECEĞİZ”

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, küresel iklim değişikliklerine değinerek; “11 Kasım milli ağaçlandırma günü münasebeti ile üniversitemizde sizleri ağırlamaktan duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Son yıllarda bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de küresel iklim değişikliği ve orman yangınları kaynaklı pek çok tahribat ve sıkıntılar yaşanır hale geldi. Kastamonu’da da sel ve orman yangını hepimizin bildiği bir gerçek, bu manada Cumhurbaşkanımızın tensipleri, Tarım Orman Bakanlığının koordinasyonu ve Orman Genel Müdürlüğünün iş birliği ile beraber başlatılan ağaçlandırma seferberliğinin önemini hep beraber görmüş olduk. Yeşil vatanımızı koruma ve orman alanlarımızı artırma hususunda Kastamonu Orman Genel Müdürlüğümüzle beraber 11 Kasım milli ağaçlandırma vesilesi ile fidanları toprakla buluşturacağız. Çocuklarımıza daha sağlıklı bir dünya bırakma adına dikilen fidanlar geleceğe ve dünyaya bir nefes olacak. Gelecek nesillere sağlıklı bir ortam bırakmak için sürdürüle bilir bir çevre anlayışı içerisinde toplumda farkındalık oluşturma faaliyetlerine Ormancılık ve Turizm alanlarında ihtisaslaşan bir üniversite olarak devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ÇAKIR,“YEŞİLİ GELECEK NESİLLERE AKTARMAK ÜZERİMİZDE DURAN BİR YÜKÜMLÜLÜK”

Vali Avni Çakır ise, şu ifadeleri kullandı: “Çok anlamlı ve çok hayırlı bir işin buradayız. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü; geleceğe bir nefes dünyaya bir nefes bırakacağız. Türkiye topraklarının yaklaşık yüzde 30’u ormanlarla kaplı bir ülke, çok gelebilir ama bu yaz yaşanan yangınlarda büyük bir kısmını kaybettik. Küresel olarak iklim değişikliklerini de dikkate alındığında bir önceki yıldan çok daha fazla çaba gösterilmeli. Kastamonu’da bu anlamda eşsiz orman örtüsünü bünyesinde bulunduran bir il. Topraklarımızın yüzde 67’si verimli ormanlarla kaplı. Alacağımız çok yol var. Bizde orman yangınları konusunda sıkıntılı bir iliz. Bu kapsamda bölge müdürlüğümüzün koordinasyonunda, kurum ve kuruluşlarımızın desteği büyük ciddiyette devam ediyor. Büyüklerimizden emanet aldığımız güzellik ve yeşili gelecek nesillere aktarmak üzerimizde duran bir yükümlülük. Büyük bir hassasiyetle eksiltmeden teslim etmemiz lazım." 





Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum