KEAH'da Geriatri  Okulu açıldı;

KEAH'da Geriatri Okulu açıldı

Yapılan başarılı ameliyatlarla,sağlık üniteleriyle hocalarıyla, bölgede haklı olarak sesini yükselten Kastamonu Eğitim Araştırma Hastanesi (KEAH) sağlıklı yaş alma birimi Geriatri Okulunu açtı. Hastanenin poliklinikler katı E blokda, hizmet vermeye başlayan okula 65 yaş üstü hastalar sağlıklı bir yaşam sürmeleri için danışılan hekimler tarafından çok yakından takip edilecek....

KEAH  bünyesinde açılan 'Geriatri Okulu' Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Asiye Sezer Olgun ve Gerontolog Zeynep Ece Aytar, tarafından yürütülecek. Geriatri Okuluna gelen hastaların,  günlük yaşantılarına adapte olabilmeleri ve bağımsız bir şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri amacıyla fiziksel, mental, psikolojik, nütrüsyonel değerlendirmeler yapılacak ve bunun sonucunda ilgili birimin sorumluları tarafından sağlık ünitelerine yönlendirilerek Geriatri Okulu bünyesinde gerontolojik uygulamalar ve rehabilitasyon uygulamaları KEAH'da yapılacak. Geriatri Okulunun görevlerini, gerentologun birimdeki görevi,  geriatri okulunun amacı ve yapılacak hizmetleri söyle paylaştılar.

GERENTOLOG NEDİR NE İŞ YAPAR?

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden yapılan açıklamada, Gerentolog ve yaptığı işle ilgili, şu açıklamalara yer verildi; "Bir gerontolog yaşlanma sürecinin insan vücudu üzerindeki, fiziksel,bilişsel,sosyal duygusal,psikolojik ve toplumsal etkilerini inceler. Sadece doğal yaşlanma sürecinin fiziksel etkilerine değil, aynı zamanda ortaya çıkan sosyal,duygusal,psikolojik konulara odaklanarak, yaş alma sürecine, daha çok disiplinli bir bakış açısı getirir. Gerontologlar,yaşamın başından yaşamın sonuna kadar olan süreçte, yaşam kalitesini arttırmayı  amaçlar.Yaşlının kendisi, ailesi, bakım vereni ve çevresi ile birincil görüşmeleri yapar, ona başvurmuş ona yaş almış bireyi kapsamlı gerontolojik değerlendirmeye tabi tutar gerontolojik  hizmeti planlar,takibini yapar ve ilgili birime koordinasyonu sağlar."

 GERONTOLOJİ NEDİR?

Gerontoloji hakkında yapılan bilgilendirmede; "Yaşlanmanın ve yaşlılığın bilimi Gerontoloji, yaşlılığı her açıdan ele alan bir bilim dalıdır. insanı biyolojik, duygusal aynı zamanda sosyal, ilişki içinde var olan bir varlık olarak görür. sosyal ilişkilerin kişilerin biyolojik yapısı,duyguları ,aklı ve değerleri ile ahenk içinde olmasını önemser. Yaşlılığı ele alırken sadece bir pencereden bakmaz, yaşlılığı olabildiğince geniş bir perspektiften inceler. Geriatriden  söz etmemiz gerekirse, 65 yaş üstü bireylerde meydana gelen hastalıkların incelenmesi, kontrol ve takip edilmesi, teşhis ve tedavisi için uygulanan bir branştır. Alt branş olmasının nedeni özellikle 65 yaş üstü bireylerde birçok farklı kategoride incelenebilecek nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkların incelenmesi olarak tanımlanabilir" denildi.

OKULUN AMACI VE HİZMETLERİ

Gerontoloji Okulu'nun amacı ve hizmetleri ile ilgili yapılan bilgilendirmede; "Hastanemizde açtığımız geriatri okulunun amacı  65 yaş üstü danışanlarının sağlığının yanı sıra,yaşam kalitesini artırmak, hayatlarını daha bağımsız bir hale getirmek,başarılı bir şekilde yaş almalarına yardımcı olmaktır. Okulumuzda verilecek hizmetleri sıralarsak danışan hastalarımıza, fiziksel,mental, psikolojik, nütrisyonel değerlendirmeler yapılacak bunun sonucunda danışanlarımız hekimlere ,odyolog, fizyoterapist, psikolog ve diyetisyenlere yönlendirilecektir. Yapılan değerlendirmeler ışığında Geriatri Okulu bünyesinde el becerisi aktiviteleri, yürüme-denge egzersizleri gibi  fiziksel aktiviteler,müzik resim gibi sanatsal aktiviteler, otobiyografi çalışmaları gibi bellek idmanları aracılığı ile zihinsel aktiviteler ve anımsama terapisi gibi  gerontolojik uygulamalar, rehabilitasyon programları, beslenme danışmanlığı , bunlara ek olarak da danışanlarımızın hobilerine göre ayarlanabilir ders programları, yaş almış bireylerimizin danışanlarımızın, gençlere tecrübelerini aktardığı bir grup ortamı gibi hizmetler geriatri okulumuzda sunulacaktır. Bu okulumuzun oluşmasında Hastane Başhekimi Prof. Dr. Zafer Ergül, Başhekim Yardımcısı Dr. Öğretim Görevlisi Fatih Uğur ve Hastane Yönetimine destekleri için teşekkür ediyor okulumuzun hastanemize ve danışanlarımıza hayırlı olmasını diliyoruz" denildi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum