Kastamonu’nun deprem riski ne? MTA’nın verileri ışık tutuyor…;

Kastamonu’nun deprem riski ne? MTA’nın verileri ışık tutuyor…

......

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'nin gündemi yeniden deprem olurken, sabah saatlerinde Adana’nın Kozan ilçesinde gerçekleşen 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından bir kez daha deprem akıllara geldi. Peki, Kastamonu’da deprem riski ne durumda?

Maden Teknik ve Araştırma Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayınlanan yenilenmiş diri fay hatları haritası deprem fay hatları ile ilgili birçok bilgiye ışık tutuyor.

 MTA’nın resmi internet sitesinde yer alan kısımdan evinizin altından ya da yakın konumundan fay hattı geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz.

Yaşadığınız bölgenin deprem riskini ve fay hatlarını sorgulamak için e-Devlet sistemine giriş yaparak Deprem Haritası Sorgulama sayfasından aktif fay hatlarını görüntüleyebilirsiniz.



KASTAMONU’DA DÖRT AYRI BÖLGE VAR…

Türkiye geneli fay hattı haritasına bakıldığında 3’ncü derece riskli iller arasında yer alan Kastamonu’nun Deprem Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan deprem riski haritasına bakıldığında; 1’nci derece riskli ilçeler arasında; Tosya, Araç ve İhsangazi ile şehir merkezinin güney kısmı kalırken; ikinci derece riskli ilçeler ise; Taşköprü, Devrekâni, Pınarbaşı, Daday ve Cide olarak görülüyor. Diğer taraftan Doğanyurt, Şenpazar, Azdavay, Ağlı, Küre, Seydiler ve Hanönü 4’ncü derece;  Çatalzeytin, Bozkurt, Abana ve İnebolu’da 5’nci derece riskli ilçeler arasında yer alıyor.

“3 BÜYÜK FAY HATTI”

 

Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunuyor. Deprem haritasında kırmızı renkte görülen iller birinci derece deprem bölgesi, pembe renkte olanlar ikinci derece riskli bölge, sarı olan iller üçüncü dereceden deprem bölgesi olarak geçiyor. İşte Türkiye’de birinci derecede riskli bölgeler, ikinci derecede riskli bölgeler ve üçüncü derecede riskli bölgeler…



BİRİNCİ DERECE RİSKLİ İLLER

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İKİNCİ DERECE RİSKLİ İLLER

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum