Kastamonu Kent Konseyi, nihayet sessizliğini bozdu;

Kastamonu Kent Konseyi, nihayet sessizliğini bozdu

Kastamonu'nun en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan Kent Konseyi, uzun süren sessizliğini bozdu....

 Kastamonu Kent Konseyi tarafından, ilimizdeki sorunların ele alındığı bir basın toplantısı düzenlendi. Kastamonu Kent Konseyi Çalışma Grubu Başkanı Turgut Yılmaz, toplantıda yaptığı açıklamasında Kastamonu'daki çeşitli sorunları dile getirirken, Kent Konseyi Çalışma Grubu olarak her ay yeni bir gündemle kamuoyuna açıklama yapacaklarını kaydetti.

"KENT KONSEYİ KENTTE GÖNÜLLÜ DAYANIŞMAYI HAREKETE GEÇİREN BİR KURUMDUR"

Kastamonu Kent Konseyi Çalışma Grubu Başkanı Turgut Yılmaz, konuşmasına Kent Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Zafer Ergün'ün selamlarını ileterek başladı. Başkan Ergün'ün il dışında olması dolayısıyla toplantıya katılamadığını belirterek, Kent Konseyinin görevi ve ne olduğunu konusunda şu açıklamaları dile getirdi; "Kent Konseyi'ni Kastamonu çok tanımıyor, yahut tanıtamadık. Kent Konseyi, kentte önemli aktörleri bir araya getiren bir platform. Kamu kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin ve muhtarların temsilcileri, Kent Konseyi'nde bir araya gelir, Kent Konseyi her türden farklılığa açık olarak kentin büyük buluşma arenasıdır. Kent Konseyi'nin dışlayıcı ve ayrıştırıcı olmaması için alabildiğine kapsayıcı olmasına dayalıdır. Kent Konseyi'nin dayanağı Belediye Kanunu'dur. Madde 76'da Kent Konseyi'nin ilk kuruluşu belediye başkanının çağrısıyla olur. Ancak Kent Konseyi Belediye'nin bir birimi, bir müdürlüğü veya uzantısı değil, sivil bir oluşumdur. Kent Konseyleri demokratik katılımı kolaylaştırmak ve geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Türkiye'de Kent Konseyi en önemli kurumsal katılım aracıdır. Bileşenleri ve paydaşlarıyla kentteki sorunları ortak aklı tartışmak farklı paydaşlar arasında uzlaşmayı sağlamak, kamu kurumları ile toplum kesimleri arasında yeni köprüler ile diyalog kanalları kurmak, demokratik katılımı geliştirmek ve sivil toplumu güçlendirmek. Kent Konseyi kentte gönüllü dayanışmayı harekete geçiren bir kurumdur. Kent Konseyi'nin fikir ve projelerini geniş bir biçimde tartışılacak ilk yer Çalışma Gruplarıdır. Kastamonu'da Kent Konseyi'nin Çalışma Grupları arasında; Basın Çalışma Grubu, Turizm Çalışma Grubu, diğer çalışma grupları çok oluşmadı. Kent Konseyi'nde Kadın Meclisi, Çocuk Meclisi, Gençlik Meclisi var. Kent Konseyi Belediye ile diyalog içerisinde olan ancak kendi duruşunu koruyarak sorunların konuşulmasına ve çözümlerin takibinin yapılmasına katkı sağlayan bir grup."

"BU KENTİN HUZURU HİÇBİR ZAMAN BOZULMAZ"

Yılmaz, açıklamasının devamında; "Kastamonu İstiklal Destanı yazılan, Türk Dünyası Kültür Başkenti, yeşil doğasıyla, kanyonlarıyla, müzesiyle, kültür stoklarıyla, konaklarıyla ağırladığı misafirleri kendine hayran bırakıyor. Bizim de bu şehre hayran olmamız lazım. Bu şehrin gelişmesi, kalkınması için bizim de var gücümüzle çalışmamız lazım. Değişen ve gelişen Kastamonu'da havalimanı yapıldı, tünelleri yapıldı, yolları yapılıyor... Memleketin elbette ki eksikleri var. Var olan bu eksiklikleri yine bizler gideriyoruz. Belediyemiz, pandemi dolayısıyla çok çalışma yapamadı. Belediyemiz, son zamanlarda çok sıkı çalışmaya başladı, bunu hepimiz görüyoruz. Pandemiden dolayı aksayan eksiklikleri hızla tamamlamaya çalışıyor. Hemen hemen tüm birimlerin çalıştığını biz sahada görüyoruz. Bunun için Belediyemize çok teşekkür ediyoruz. Bayramda ilimize gelen misafirler şehri temiz olması, şehre bir güzellik katması, gurbetçilerin çok özlediği şehrinin 'Huzurun hiç bozulmasın Kastamonu' diye dua ederek ayrıldılar. Bu kentin huzuru hiçbir zaman bozulmaz" dedi.

ATIL BİNALAR VE BOŞ ALANLAR KENT KONSEYİ'NİN GÜNDEMİNDE: 'NE OLACAK BURALAR?"

Kastamonu'da atıl kalan alanların olduğunu belirten Yılmaz;  "Kamu binaları, yeni yerlerine şık binalarına taşınınca, onların eski kalan binaları yıkıldı. Bu binaların yıkılmasıyla birlikte yeni alanlar oluştu. Özellikle Olukbaşı'nda. Hastane yıkıldı, 'neden buraya bir şey yapılmadı' diye çok tartışıldı. Ben bu konuyu sağlık yetkililerine sorduğumda burasıyla alakalı sağlıkla ilgili bir projelendirme çalışmasının yapıldığı belirtildi. Oranın hemen üst tarafından sağlık koleji var. Sağlık kolejinin etrafını tamamen orman basmış durumda. Ne olduğu belli değil. Aynı zamanda Turaş yıkılmış, bir alan daha oluşmuş. Çocuk Yuvası eskiden çocukların oynadığı, bahçesinde güller açan bir binaydı. Çocuk Yuvası Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı o bina da metruk bir bina haline gelmiş. Oraya belki tinerciler falan da giriyorlar, bilemiyoruz. Çünkü camları vs kırılmış durumda."

 

 

Çalışma Grubu Başkanı Turgut Yılmaz, konuşmasının devamında Kastamonu Üniversitesi'ne teşekkür ederek şöyle konuştu;  "Bizim müzelerimiz var. Kent müzemiz, şapka müzemiz, arkeoloji müzemiz... Bu müzelerimiz hakikaten Kastamonu'ya gelen yabancıların dikkatini çekiyor. Geçen İstiklal Müzesi ile ilgili konuştuk. Üniversitemizin içerisinde bulunan İstiklal Müzesi. Bir arkadaşımız da dedi ki 'Buraya yapılmış ama kente gelenler burayı nereden görecek, neden kentin içerisinde yapılmamış.' Belki haklıdır ama en azından 20-30 bin tane öğrencinin o İstiklal Müzesi'ni gezmesi, sağa sola taşıyacağı anlatacağı bir müze oldu. Üniversitemizi bu konuda tebrik ediyoruz.

"ÜNİVERSİTE İLE KASTAMONU ŞEHRİ ÇOK BULUŞAMADI"

Öte yandan Yılmaz, şehir ve üniversitenin buluşamadığını dile getirerek; "Üniversitemizde 200 tane profesör, toplamda 900 akademisyen bulunuyor. Bu çok güzel bir şey. Kastamonu, üniversitemizin bilimsel zenginliğinin Kastamonu'ya yansımasını çok istiyor. Bu kadar akademisyen var üniversite ile Kastamonu şehri çok buluşamadı. Ama biz şunu umut ediyoruz ki önümüzdeki süreçte üniversite ile halkı buluşturmak için bizler çaba harcayacağız" ifadelerine yer verdi.

"ÜNİVERSİTE MUTLAKA AÇIKLAMA YAPMALI"

Kastamonu'nun adeta kanayan yarası haline gelen, ancak yetkililerin itinayla sessiz kaldığı eski Tıp Fakültesi binalarına da değinen Yılmaz;  "Tıp fakültesi binaları var. Buranın ne olacağı, binaların akıbetinin ne olacağı belli değil. Onun için üniversite mutlaka bir açıklama yapmalı. Kamuoyu rahatlamış olur. Çünkü yapılması için bir beklenti var. Olacak mı olmayacak mı düşünülüyor" dedi.

"ESKİ REHABİLİTASYON HASTANESİ'NİN YERİNE SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ YAPILABİLİR"

81 ilde oluşturulmaya başlanılan Sağlıklı Yaşam Merkezleri için Kastamonu'da boş bir alanın oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Yılmaz;  "Bir konu da 81 ilde Sağlıklı Yaşam Merkezleri oluşturuluyor. Bu merkezleri oluşturmak için bizim de bir yer oluşturmamız lazım. Bunun için çalışma ve projeler yapılıyor. Rehabilitasyon hastanesinin yeri eski adliyenin oradaki hayvan pazarında hızla devam ediyor.  Burası 2024 Ağustos'ta tamamlanarak teslim edilecek. Muhtemelen Eylül ya da Ekim ayında da eski Rehabilitasyon Hastanesi yeni binasına taşınmış olacak. Taşındığında da işte orada bir bina daha boşalmış olacak. Acaba orası bir Sağlıklı Yaşam Merkezi olur mu olmaz mı onu bilmiyoruz ama inşallah olur."

"KARABÜK'TE BİR DOKTOR AYDA 845 HASTAYA BAKARKEN, KEAH'TA BİR DOKTOR AYDA BİN 445 HASTAYA BAKIYOR"

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin randevu konusunda çokça eleştirildiğine dikkat çeken Turgut Yılmaz; "Bir de sağlık çok eleştiriliyor. Sağlık ve Milli Eğitim en kolay eleştirilebilen kurumların başında geliyor. Ben bir şey öğrendim. Karabük'te bir uzman doktor 845 hastaya bakarken, bizim Kastamonu Eğitim Araştırma Hastanesi'ndeki bir uzman doktor bin 445 hastaya bakıyor. Net bilgi bu. Acaba biz mi bakmıyoruz, Karabük dillerde pelesenk olmuş. Halbuki öyle bir şey yok kolay değil. Bize 2'nci bir hastane lazım bu şart. Yapılmalı çünkü eğitim araştırmadaki hekim bunu daha ne kadar kaldıracak? Şehir büyüyor, nüfus artıyor. Uğurlu Hastanesi'nin ne zaman açılacağı belli değil" diye konuştu.

"KASTAMONUSPOR, SADECE CENGİZ AYGÜN'ÜN TAKIMI DEĞİL"

Konuşmasında Kastamonuspor'a da değinen Turgut Yılmaz;  "Kastamonuspor ile ilgili de konuşan Turgut Yılmaz; "Kastamonuspor bizim gözbebeğimiz. Biz de yıllardır Gazi Stadyumunda futbol oynadık. İskender Gönen yetişti milli sporcumuz, Trabzonspor'un gözbebeğiydi. Kastamonuspor'un yönetiminde bulunduk. Çok çilesini çektik. Kastamonuspor önemli bir ligde. İkinci ligde. Ancak Kastamonuspor, sadece Cengiz Aygün'ün takımı değil. Kastamonuspor Kastamonuluların. Kastamonulular Kastamonuspor'a sahip çıkmalı. Ellerinden ne geliyorsa destek vermeli. Ben Yönetim Kurulu üyesiyken dediler ki; 'Taraftarlara ücretsiz bilet verelim' Nasıl yapacağız onu? '100 tane alkışlayacak adam gelsin' denildi. Ben hayır dedim '600 bin TL borcu var' dedim. Siz 5 lira diyorsunuz ben 10 lira olacak dedim ve cebimden 10 lirayı çıkarıp makbuz verdim. Kastamonuspor'a herkes para verecek. Sigaraya para veriyorsa takımına da bilet parasını verecek, alkışlayacak, eleştirecek. Onun için önümüzdeki sezonda, Kastamonuspor'un yapacağı deplasmanlarda herkes Cengiz Aygün'e bakıp da bu takımı götürür dememeli. Bu şehirdeki iş adamları 10 tanesi bir araya gelip, Kastamonuspor'un bu haftadaki deplasman fiyatını 10 iş adamı karşılasın. Onun için de Kastamonuspor'a destek verilmesini Kent Konseyi Çalışma Grubu olarak istiyoruz."

"TÜRK HAVA YOLLARI FRAGMANLARINDA KASTAMONU'YU TANITACAK"

Yılmaz turizm konusunda da şunları söyledi; "Valimiz yaptığı bir açıklamada, 2023 yılı için 'Kastamonu'nun Tanıtım Yılı olacak' demişti. İl Kültür Müdürlüğü tarafından Valimizin talimatıyla başlatılan kare kod, Kastamonu'nun bütün restoranlarında, otellerinde yerini almış durumda. Bu sebeple Valimize ve İl Kültür Müdürlüğü'ne teşekkür ediyoruz. Valimizin söylediği gibi dün Kastamonu Türk Hava Yoları tanıtım ekibi Kastamonu'daydı. Münire Medresesi'ne girdiğimde bir baktım, kameralar var. Türk Hava Yolları'nın tanıtım ekibi, Kastamonu'nun il ve ilçelerinin tanıtımını yapıyorlar. Araç yaylalarından kanyonlara kadar, sarımsağına kadar hepsinin çekimlerini yaptılar. Bunlar Türk Hava Yolları'nda fragman olarak Kastamonu'nun tanıtımı yapılacak. Bundan dolayı da Valimize teşekkürlerimizi iletiyorum.

"EYLEMSİZ BİR ŞEHİR OLMUYOR"

Kent Konseyi Çalışma Grubu Başkanı Turgut Yılmaz son olarak şunları kaydetti;  "Her ay sizlerle bir araya gelmekten mutluluk duyacağız. Çalışma Grup Başkanlığı olarak bizim tespit ettiğimiz sizin göremediğiniz, bizim gördüğümüz konularda, kamuoyunu dinamik tutmamız lazım. Başkanımızın bir sözü var: 'Her eylem diriltir beni, nehirler düşlerim göl kenarlarında' diye. Eylemsiz bir şehir olmuyor. Eylemi olan bir şehir, bir şehrin kalkınması için birtakım projeler geliştirebilmeli, üretebilmeli. Emeklilerin bir talebi var. Diyorlar ki; 'Bu şehre bir emekli evi yapıversenize' diye. Emekli öğretmenlerin gittiği bir Öğretmenevi var. Ama emeklilerin vakit geçireceği bir yeri yok. Belediye böyle bir projeyi alır mı yahut başka bir yer. Bir lokal gibi yapılabilir ve onlara hizmet edecek sosyal bir proje olur. Biz bunun için bir araştırma yaparız ve böyle bir şeyin kazandırılması için elimizden geleni yaparız." 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum