“Çok büyük bir krizi başarı ile atlattık”;

“Çok büyük bir krizi başarı ile atlattık”

Vali Avni Çakır, İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, 11 Ağustos’ta yaşanan sel felaketinde 9 ilçenin afetten etkilendiğini belirterek, 1 ay içerisinde etkilenen ilçelerde hayatı normale döndürmeye çalıştıklarını ifade etti...

Vali Avni Çakır, İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, 11 Ağustos’ta yaşanan sel felaketinde 9 ilçenin afetten etkilendiğini belirterek, 1 ay içerisinde etkilenen ilçelerde hayatı normale döndürmeye çalıştıklarını ifade etti.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Çakır, “Kastamonu, il olarak çok zorlu bir süreci büyük oranda geride bıraktı. Buradaki birçok arkadaşımız aktif olarak sahada görev aldı. İlimizin sahil ilçelerinin tamamını, sonradan yaptığımız tespitlere göre, 9 tane ilçemiz bu afetten etkilenmiştir. Bununla alakalı 11 Ağustos’tan itibaren fiilen kesintisiz yaklaşık 1 ay sahada olduk. Bozkurt’tan hiç ayrılmadık, akabinde de halen saha ile temaslarımız devam ediyor. Hem devlet olarak hem de Kastamonu olarak çok büyük bir krizi başarı ile atlattığımızı şahsen düşünüyorum. Devlet olarak ortaya konulan çalışmaların üst seviyede olduğunu herkes ifade ettiler. Sonuç olarak vatandaşlarımızın afete bağlı ilk etaptaki arızalarını büyük oranda 1 ay içerisinde kaldırdık. Şimdi rehabilite edici ve yeni imalat gerektiren çalışmalarımızı yapıyoruz. Bununla ilgili ihale süreçlerimiz tamamlandı. Devam eden ihale süreçlerimiz bulunuyor. Bunların büyük kısmını İl Özel İdaresi olarak Ekim ayı içerisinde ihalesinin yapılmasını planlıyoruz. Devlet Su İşleri (DSİ) ve Karayolları, daha öncesinden bazı işlerini ihale etmişlerdi zaten. Önümüzdeki yıl Ağustos ayı itibariyle alt yapı konusundaki çalışmalarımızı tamamlamış olacağız. Bozkurt, Çatalzeytin, Küre hangi ilçe olursa; afetten etkilenen ilçelerimizi eskiden daha iyi hale hep beraber getireceğiz” dedi.

“SELİN MALİYETİNİN KÜLFETİ OLDUKÇA YÜKSEK”

Selin maliyetinin külfetinin oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Vali Çakır, “Bunların yanı sıra tabii ki bizim bir taraftan da rutin devam eden programlarımız bulunuyor. Özellikle köylerin alt yapısı konusunda Özel İdare ve KÖYDES, çok ciddi bir sapma olmadı ama onun dışında kuruluşlarımızın 2021 yılı programları ister istemez; belediyelerimizin, yatırımcı kuruluşlarımızın bir takım etkilenmeleri son derece doğal. Çünkü ortaya çıkan selin maliyetinin külfeti oldukça yüksek... Hem maddi anlamda hem de araç, gereç ve ekipman anlamında. O yüzden bizlerinde çalışmalarında bir takım revizeler gerekti. Bununla ilgili revize ettiğimiz işlerin hepsini de fazlasıyla ortaya koyacağız. Bu konuda verilen talimatları yerine getireceğiz. Sanki rutin işlerimizi bırakmış gibi bir algı oluşmasın. Bizim zaten kendi programı içerisinde bir takım işlerimiz devam ediyor. Ben ufak tefek gecikmelerden bahsediyorum. Bu konudaki bir takım yaşanan aksaklıkların sebebini açıklamaya çalışıyorum” diye konuştu.

“DEVAM EDEN 331 PROJEMİZ BULUNUYOR”

Şu anda Kastamonu’da 331 projenin devam ettiğini aktaran Vali Çakır, şöyle konuştu: “Hali hazırda ilimizde devam eden 331 projemiz bulunuyor, biten proje sayımız 48, devam eden proje sayımız 199, ihale aşamasında olan proje sayımız 11 ve henüz başlanmayan proje sayımız 73’dür. Bu projelerimizin toplam tutarı 12 milyar 975 milyon liradır. Yıllık ödeneği 804 milyon 400 bin TL’dir. Yıllık harcama miktarı da 546 milyon 466 bin TL’dir. Sektörler itibariyle dağılımına baktığımız zaman en yoğun tutarımız ulaştırma ve haberleşme sektöründe yer alıyor. 38 projeye 8 milyar 537 milyon ödenek öngörülmüş. Tarım sektörüne 117 projeye 3 milyar 316 milyon lira, enerjide 3 projeye 311 milyon lira, eğitimde 40 projeye 260 milyon, sağlık sektöründe 19 projeye 86 milyon, turizm sektöründe 26 projeye 30 milyon, madencilik sektöründe 4 projeye 32 milyon, diğer kamu hizmetlerinde sosyal alanlarda 54 projeye 215 milyon, iktisadi alanlarda, kamu hizmetlerinde 15 projeye 57 milyon, imalat sektöründe 14 projeye 27 milyon, konutta 1 projeye 19 milyon TL. Nakdi gerçekleşme oranımız yüzde 16, yıllık harcama oranımız da yüzde 68 seviyelerinde oluyor.” 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum