Onun adı “kel simit” değil sade simit.;

Onun adı “kel simit” değil sade simit.

Kış aylarında hem sıcak hem de doyurucu bir özelliğe sahip olduğundan daha çok tercih edilen Kastamonu’nun menşur sade simidi halk tarafından beğenildiği kadar Kastamonu’ya gelen misafirlerinde ilgi odağı durumunda....

Uncu Bayram’ın unundan Nasrullah’ın suyundan yeni çıktı fırından diye satılır satılır. Sade simit Kastamonu’da

Özellikle öğle saatlerinde tespih dizilişi gibi kuyruklar oluşturan insanlar bankada para çekme sırası’nda değil de, mis gibi sıcacık ve doyurucu özelliği olan Kastamonu’nun sade simidinden tatmak için büyük bir sabırla beklerler. Fırından çıkan sıcak sade simitleri kapan insanlar kimisi yolda giderken, kimisi de dost meclislerinde çayla eşlik etsin diye tadarlar. Birçok Kastamonulu öğle yemeği yerine tercih eder sade simidi. Bu insanlarda bir kültür haline gelmiş. Cenaze törenlerinde ise ölen insanların hayrına da sade simit dağıtılır.

 Şehir dışında gelen misafirler ise ilk etapta pek cazip bulmasalar da sıcak sıcak tadınca yanıldıklarını fark ederler. Sonra alır bu sade simitleri götürürler memleketlerine, bayatlayınca Kastamonu’ya özgünlüğüyle bilinen simit tiridi yapılır.

Simit Tiridi

Aslında ne bir giriş cümlesine ihtiyaç var ne bir manzumeye. Bahis konumuz Kastamonu mutfağının en ünlü yemeklerinden bir tanesi olan simit tiridi. Kastamonulu olup da yemeyeni azdır ve bu noktada da şanslıdır. Açık söylemek gerekirse yemeyen için kayıptır. Bazı şeyler vardır ki, aynı bu yemeğin lezzeti gibi anlatılabilmek için ne kelime yeterlidir ne de el kol işareti. Cümle kursanız yetmezsiniz, methiye düzseniz aynı tadı alamazsınız. O yüzden ne giriş cümlesine ihtiyaç duyar Simit Tiridi, ne de anlatılmayı. Anlamak için tatmak gerekli sizin anlayacağınız.

Kastamonu’ya özgünlüğüyle bilinen simit tiridi bayat simitlerden yapılır. Bu nedenle, her ne kadar bahsedilecek şekilde olmasa da Anadolu’nun farklı yörelerinde benzerleriyle karşılaşabiliriz. Özelliği ve farklılığı ise Kastamonu’nun meşhur sade (kel) simidiyle yapılmasıdır. Ayrıca kemik suyuyla ıslatılması ve kıymasının da uzun süre kavrulmasıyla birlikte köy tereyağının kullanılmasıdır.

Benzerleri dedik. Simidin bayatlığını alacak ve yumuşaklaştıracak şekilde yapılır. Ancak Kastamonu’da ise farklı bir lezzet olarak yerini almaktadır.

Malzeme ve yapılışı:

 (1 Kişilik)

Malzemeler

2 Adet Kastamonu simidi

1 Kâse kaynar kemik suyu

1 Kâse sarımsaklı yoğurt

3 Yemek kaşığı kavrulmuş kıyma

2 Yemek kaşığı köy tereyağı

Yapılışı

Simitleri küçük parçalar halinde elimizle doğrarız. Doğradığımız simitlerin üzerine kaynar kemik suyunu ilave ederiz. Islattığımız simitleri kevgir ile bastırıp suyunu süzerek servis tabağına alırız. Önceden hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu üzerine döktükten sonra kısık ateşte kavurduğumuz kıymadan da 3 yemek kaşığı yayarız. Kırmızıbiberli kızgın tereyağı gezdirip, sıcak - sıcak servis yaparız.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum