Yoğun bakımdaki hastaların çoğu aşısız!;

Yoğun bakımdaki hastaların çoğu aşısız!

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi (KEAH) Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Zahide Doğanay, koronavirüs aşıları hakkında bilgi verdi...

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi (KEAH) Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Zahide Doğanay, koronavirüs aşıları hakkında bilgi verdi.

Yoğun bakımda tedavi gören Kovid-19 hastalarının büyük çoğunluğunun aşısız olduğuna dikkat çeken  KEAH Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Zahide Doğanay, vatandaşları aşı olmaları konusunda uyardı. Aşının, virüs nedeniyle hastaneye yatışları ve ölümleri engellediğini aktaran Prof. Dr. Doğanay, İl Sağlık Müdürlüğünün ve KEAH'ın resmi yazışmalarında aşının önemine dikkat çeken posta pullarıyla kullanıldığını kaydetti.

"AŞI ÇALIŞMALARI ÜLKEMİZDE BÜYÜK BİR HIZ KAZANDI"

Kovid-19 ile mücadelede aşının önemini vurgulayan Prof. Dr. Zahide Doğanay, "Son iki yıldır dünyayı saran Kovid -19 hastalığı hepimizin bilinen normallerini değiştirmiştir. Tüm dünya bu hastalık ile büyük bir özveri ile savaşmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) açıklamasında ‘Eylül ayının son haftasında 3,3 milyondan fazla yeni vaka ve 55 binden fazla yeni ölüm rapor edilmiş olup hem vakalar hem de ölümler için, önceki haftaya göre yüzde 10'luk düşüşler yaşanmıştır’ şeklinde bir açıklamada bulundu. Bu durum bizlere bu hastalığın halen hayatımızda olduğunu göstermektedir.  Aşı çalışmaları tüm dünyada ve ülkemizde büyük bir hız kazanmıştır. Birden fazla Kovid-19 aşısı, klinik çalışmalardan elde edilen aşı etkinliği sonuçlarına dayalı olarak Dünya sağlık örgütünden den Acil Kullanım İzni almıştır. Aşı etkinliği çalışmaları ümit vericidir. Sağlık Bakanlığı’da her yaş grubuna aşı imkanını sunmuşken, halkımızın bunu mutlaka hızla değerlendirmesini istiyoruz. Salgından korunmada aşılama son derece önemlidir" dedi.

"YOĞUN BAKIMDAKİ HASTALARIN ÇOĞU AŞISIZ YA DA TEK DOZ AŞILI"

Tam aşılamadan 7-14 gün sonra aşı etkinliğinin geliştiğini söyleyen Doğanay, şu ifadeleri kullandı: "Bazı bilimsel çalışmalar bazı aşıların etkinliğinin aşılamadan 12 ay sonra zirve yaptığını bizlere bildirirken bazı araştırmalarda ise aşılamadan  sonraki 3 aydan itibaren etkinlikte azalma başladığını bildirmektedir. Yani aşı olsak bile maske-mesafe ve hijyene yinede özen göstermeliyiz. An itibarı ile Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi' de 43  Kovid-19 yoğun bakım hastası takip ve tedavi edimektedir.  Haziran ayından itibaren vaka sayısının çok fazla arttığını görüyoruz. Geçen yıl ağırlıklı olarak 65 yaş ve üzeri hastaları yoğun bakıma kabul ediyorduk. Bu yıl bu yaş grubu hasta sayımız geçen yıla oranla daha az, aşılanmanın büyük faydasını gördüğümüzü düşünüyoruz. Yoğun bakımda aşılı olan yaşlı hastalarımız da oluyor ama bunların çoğu ileri yaş hastalar ve çoğunlukla ek hastalığı olan hastalar oluyor. Yani aşı aslında yaşlıları da ciddi anlamda koruyor ama ek hastalık eklendikçe yoğun bakım ihtiyacı bu hastalarda da artıyor. Şu anda hastalarımızın büyük çoğunluğu 30-50 yaş aralığındadır ve bu hastalarımızın çoğunluğu aşısız ya da tek doz aşı olan hastalardır. Bu hem bizi hem ailelerini çok üzüyor. Bu nedenle yıllardır yoğun bakıma emek vermiş bir hekim olarak açıklama yapma gereği duydum."

“SADECE KENDİMİZ İÇİN DEĞİL, ÇEVREMİZ İÇİN VE DİĞER İNSANLAR İÇİN AŞI OLMALIYIZ”

Aşının hastalığın oluşmasını yüzde yüz engellemediğini, ancak yoğun bakıma yatışları ve ölümleri çok büyük oranda düşürdüğünü kaydeden Prof. Dr. Zahide Doğanay, "Şu anda yoğun bakımda yatan hastalarımızın büyük çoğunluğundan fazlası aşısız hastalardan oluşmaktadır. Covid aşısız olup yoğun bakıma kabul ettiğimiz hastalarımız aşı olmadıkları için çok üzgünler ve pişmanlar. Aşısız olan hastalarımız pişmanlıklarını dile getiren hastalarımız bakın neler söylüyorlar. 'Buradan çıktıktan sonra,  en erken ne zaman aşı olabilirim ? Bilemedim, maalesef aşı olmadım. Korananın bu kadar kötü olduğunu bilseydim kesinlikle aşı olurdum. Beni yoğun bakıma almadan önce son bir kez ailemi görebilir miyim? Lütfen benim nefes almamı sağlayın nefes alamıyorum' diyorlar. Toplu alanlarda kendilerini korumalarını eve geldiklerinde gerekli hijenlerini sağlamadan aile bireyleri arasına katılmamaları, sosyal  alanlarda uzun vakit geçirmemelerini ve tedbiri elden bırakmamalarını halkımıza ısrarla öneriyorum" diye konuştu. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum