Yeşil çayın faydaları nedir ? yeşil çay nedir ?;

Yeşil çayın faydaları nedir ? yeşil çay nedir ?

yeşil çay nedir ? yeşil çayın faydaları nedir ? yeşil çay nedir ?...

Yeşil çay nedir?

Yeşil çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarının buharda pişirilmesi, kızartılması ve kurutulması yardımı ile yapılan bir çay türüdür.

 

Dünyada üretilen çaylar, tecrübesiz çay, oolong çayı ve siyah çay olarak üç grupta sınıflandırılmaktadır. Dünya çay tüketiminin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan yeşil çay, çay bitkisinin hasat edilen yapraklarının, genellikle haddeleme ile birlikte buhar uygulamasına tabi tutularak kurutulmasıyla üretilir. Çin, Japonya ve farklı Asya ülkelerinde bolca tüketilen tecrübesiz çayın popülaritesi, birçok bilimsel çalışmanın insan sağlığına faydalı sonuçlardan bahsetmesi nedeniyle her geçen gün artmaktadır.

 

Yeşil çayın faydaları nelerdir?

Deneyimsiz çayın sağlıkla ilişkisi olduğu inancı 19. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Deneyimsiz çayın zindelik faydaları genellikle içerdiği polifenollere atfedilir. Oksitlenmenin yanında üretildiği için oksitlenmemiş kateşinler açısından da zengin bir kaynak olan tecrübesiz çayın sağlık açısından faydalarından bazıları şu şekilde sıralanabilir.

 

Bilişsel işlevleri iyileştirebilir

Yeşil çay, epigallocatechin-3-gallate (EGCG) adı verilen bir kateşin kaynağıdır. Kateşin, bilişsel işlevler üzerinde sakinleştirici ve keyifli bir etkiye sahiptir.

 

Yeşil çay ayrıca iyi miktarda kafein içerir. Yeşil çay içeriğindeki kafein miktarı, çarpıntı ve gerginlik gibi sorunlara neden olmak için yeterli değildir. İdeal miktarda kafeinin hafızayı, öğrenmeyi, genel performansı ve koordinasyonu geliştirdiği kabul edilir. Yeşil çay ayrıca dopamin aşamalarını artıran ve kaygıyı azaltan L-theanine taşır. L-theanine ayrıca alfa dalgalarının üretimini artırmaya yardımcı olur, bilişsel aktiviteleri güçlendirir.

 

Yeşil çay anti kanserojen etkiye sahiptir.

Yeşil çayda bulunan polifenoller iltihabı en aza indirir. Bu vücudun kanserle savaşmasına yardımcı olur. Yeşil çaydaki kateşinler, vücudu oksidatif yıkımdan koruyan ve böylece kişiyi benzersiz kanser türlerinden koruyan etkili antioksidanlardır.

 

Bazı bilimsel çalışmalarda, bir zamanlar yeşil çay tüketmenin meme kanseri olasılığını azaltmada mükemmel olduğu belirlendi. Ek olarak, yeşil çayda bulunan polifenoller, PSA seviyelerini önemli ölçüde sınırlar. Bu, günde ortalama üç fincan yeşil çay içen erkeklerde prostat kanseri riskini azaltır. Araştırmalar; yeşil çayın prostat kanserini tetikleyen enzimleri baskıladığını ve apoptoz olarak bilinen programlanmış cep telefonu ölümünü tetiklediğini yayınladı.

 

Ayrıca yeşil çayın en etkileyici avantajlarından biri de yemek borusu kanseri tehlikesini azaltma fikridir. Bir çalışmada, araştırmacılar, aşırı konsantrasyondaki çay polifenollerinin "özofagus ve akciğer ile birlikte farklı organ bölgelerindeki hayvan modellerinde kanser kaynaklı tümörlerin gelişimine, ilerlemesine ve büyümesine karşı engelleyici etkiler gösterdiğini" buldular.

 

Yeşil çay tüketmek Alzheimer ve Parkinson hastalığı tehdidini de azaltabilir.

Yeşil çay içmek genellikle nöroprotektif sonuçlar gösterir ve bu nedenle Alzheimer ve Parkinson hastalığının tehlikesini azaltır.

 

Yeşil çay göz sağlığına fayda sağlar

Araştırmalar, düzenli olarak deneyimsiz çay tüketiminin göz ön koşullarının etkili bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Yeşil çaydaki kateşinler, gözü oksidatif hasardan korumaya ve yaratıcı ve ileri görüşlü kayıpları önlemeye yardımcı olur.

 

Yeşil çay tip 2 diyabet için uygun olabilir

2006'da yapılan büyük bir araştırma, günde altı veya daha fazla fincan yeşil çay tüketenlerin, haftada birden az tüketenlere kıyasla, tip iki diyabeti geliştirme olasılığının yüzde 33 daha düşük olduğunu gösterdi.

 

Yeşil çay yağ yakımını artırabilir

Bazı araştırmalara göre yeşil çay, termojenik özellikleri (kafeinin etkisini aşan) nedeniyle metabolizma hızını ve yağ yakımını artırabilir. Bu nedenle tecrübesiz çay tüketimi kilo vermeyi kolaylaştırır ve vücut yağını azaltır. Kilo vermek isteyen insanlara yeşil çay önerilebilir. Çünkü bir fincan tecrübesiz çay tüketimi sadece 2 kilokalori enerji içerir.

 

Yeşil çay, iyi ve korkunç kolesterol oranını dengeleyebilir

Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol, kardiyovasküler risk ile ilişkiliyken, gerçek kolesterol olarak da bilinen yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), kalp hastalığına karşı koruma sağlayabilir. Bu etkinin kesin mekanizmaları artık bilinmemekle birlikte, deneyimsiz çaydaki faktörler, dengeli LDL ve HDL kolesterol seviyelerinin korunmasına yardımcı olabilir.

 

Yeşil çay ayrıca Parkinson hastalığına karşı koruyucu bir etkiye sahip olabilir

Parkinson hastalığı, hareketi ve kaliteli motor kontrolünü etkileyen nörodejeneratif bir durumdur. Parkinson hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Deneyimsiz çaydaki polifenoller, sağlıklı hücrelerin hayatta kalmasını sağlarken nörotoksinlerin neden olduğu telefon hasarına karşı koruma sağlayabilir.

 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum