2009 ve sonrası doğanlara sigara yasaklandı;

2009 ve sonrası doğanlara sigara yasaklandı

Yeni Zelanda sigara konusunda tarihi bir karar aldı. Ülkede 1 Ocak 2009 ve sonrasında doğanlara sigara satışı ömür boyu yasaklandı. Sigara satmaya yetkili dükkanların sayısının yüzde 10 azaltılmasının da kabul edildiği yasa, 2023'te yürürlüğe girecek....

YeniZelanda, 14 yaş ve altındakilerin yasal olarak hiçbir zaman sigara alamayacağı ve sigara içme yaşını sürekli yükseltecek yasa tasarısını kabul etti. The Guardian gazetesinin haberine göre, Yeni Zelanda Sağlık Bakanı Yardımcısı Ayesha Verrall, Meclis'te bugün kabul edilen yasayla binlerce insanın daha uzun ve sağlıklı bir yaşam süreceğini, sağlık sisteminin de sigara içmekten kaynaklı kanser, kalp krizi ve felç gibi hastalıkları tedavi etmek zorunda kalmayacağından yaklaşık 5 milyar dolar tasarruf edeceğini belirtti.

1 0CAK 2009 SONRASINDA DOĞAN KİŞİLERE SİGARA SATILAMAYACAK

Yeni Zelanda'nın, 1 Ocak 2009 ve sonrasında doğan kişilere sigara satılmayacağına dair yasayı kabul ederek her yıl sigara içme yaşını yükselten ilk ülke olduğu ifade ediliyor. Sigaraya erişimin zorlaştırılmasına dair yasal nikotin miktarının azaltılması ve yalnızca özel dükkanlarda sigara satılması gibi başka tedbirlerin de alınacağı aktarıldı.

YASA 2023'TE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Sigara satmaya yetkili dükkanların sayısının yüzde 10 azaltılmasının da kabul edildiği yasa, 2023'te yürürlüğe girecek. Yeni Zelanda'da geçen yıl sigara içme oranı yüzde 9,4 iken Kasım 2022'de yayınlanan verilerde bu oranın yüzde 8'e düştüğü kaydedildi. Elektronik sigara kullananların oranının ise geçen yıl yüzde 6,2 olduğu, bu yıl yüzde 8,3'e yükseldiği tespit edildi. Ancak kabul edilen bu yasa, elektronik sigarayı kapsamıyor. 

 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum