1 asırdır sevdiremedik kendimizi

...

Cumhuriyet Halk Partisi’nin hem Merkez Karar Yönetim Kurulu’nda (MKYK) hem de İstanbul İl yönetimindeki Kastamonulu eksikliği her geçen gün biraz daha sorun olmaya devam ediyor. Aslında uzunca dönem yazmayı düşündüğüm, nedenini bir türlü bulamadığım, bugün ise gerçekten kangrene dönüşen bu sorunu parti yönetimi iyice değerlendirmelidir.

Az sonra, bir asırdır CHP’deki varlığımız ile 22 yıl önce kurulan AK Parti’deki varlığımızın arada ki uçurum farkını gözler önüne sermek istiyorum.

Şundan eminim ki, kendisinden başkasını yok sayan, kendisinden başkasının dünyasını kavrayamayanların yapacağı siyaset, hep hüsrana uğramıştır. Kendisi için en azını, halk için en çoğunu istemeyi beceremeyenlerin zaman içerisinde kazanacakları en büyük tepki bugün gösterdiğimiz tepki gibi olacaktır.

Aslına bakarsanız, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler CHP ile Kastamonulular arasında bu açıdan bile bakılsa tarihi bir yol ayrımıdır. Yüksek Seçim Kurulu’na verilecek 28. Dönem milletvekili isim listesi, İstanbul’da ki Kastamonuluları memnun etmeyecekse Kastamonu’da bulunan bir sandalyesini de kaybetme riskini arttıracaktır. Benden söylemesi.

Lamı, cimi yok. Bir asırlık geçmişiyle, ülkemiz siyasetinde var olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin, tarihi boyunca iç yapılanmasında yer vermediği Kastamonulularla helalleşmesi gerekmektedir. Parti ya Kastamonu toplumunun oyunu istemiyor ya da Kastamonu toplumuna güvenmiyor. Bu açmazın yanıtı tamamen parti yönetiminde.

Sayısal çoğunluk bakımından İstanbul’da ikinci nüfus olmamıza rağmen, partinin yapılanmasında adeta dezavantajlı bir toplum olarak yer almamız tepkimiz için yeterli bir neden. Bu tarihi ayıbı İstanbul’da 3 bölgede, pozitif ayrımcılıkla Kastamonulu vekil kotası vererek yok etmek zorundadır.

2001 yılında kurulan ve 2002 yılında 22. Dönem Milletvekili Seçimlerinde ilk kez meclise giren AK Parti’de, 22 yıl içerisinde Kastamonulu 1 Kurucu üye, 3 MKYK üyesi, 5 Kastamonulu isim Milletvekili seçildi. İstanbul İl Yönetimi’nde ise 22 yılda 10 Kastamonulu isim görev yaptı. CHP’nin tarihi boyunca, İstanbul’da Kastamonulu milletvekili hiç olmadı.

2020 yılında gerçekleştirilen CHP 37. Olağan Kurultayı’nda Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Parti Meclisi’ne girdi. Ayrıca parti İstanbul Yönetimi’nde ise 2003-2007 tarihlerinde Muhittin Tığlı, 2012-2015 tarihlerinde Mehmet Diribaş, dışında Kastamonulu isimler partide yer bulamadı. Bir asırlık tarihinde bir elin parmaklarını geçmeyen sayıda yöneticimizi bulunduramayan parti için 14 Mayıs, köprüden önceki son çıkış olduğunu bilmesi gerekiyor.

Partinin İstanbul İl Yönetimi’nde yer alan iki isim, Mehmet Diribaş 2. Bölge’den, Muhittin Tığlı 3. Bölge’den 28. Dönem Milletvekilleri için aday adaylıklarını açıkladılar. Yanılmıyorsam Av. Nükhet Yazıcı’nın da içinde olduğu Kastamonulu 3 aday adayı daha var.

Ben söyledim, ayna tuttum.

Son söz partililerin, ardından seçmenin!

Özelikle, İstanbul listesinde Kastamonulu isimlere yer vermeyenlerin, listeye alacağı hangi adayın, bizde ki adaylardan ne fazlası olduğunu da açıklama gereği de duyacaklardır elbet.

Selam ve dua ile…

Etiketler :
, , , , , ,
Diğer Yazıları

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum