Arıcılar Birliği Başkanı Başar’dan kış uyarıları;

Arıcılar Birliği Başkanı Başar’dan kış uyarıları

Kastamonu Arıcılar Birliği Başkanı Cem Başar, kış mevsimi öncesinde arıcıların ve bal tüketicilerinin yapmaları gerekenler konusunda uyarılarda bulundu. Başar kovandaki kış besinlerine ve arılar üzerindeki hastalıklara dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi. Birlik Başkanı Cem Başar, Kastamonu’da kolonilerin hastalık yönünden muayenelerini yapmaları, bunlara karşı etkin ve doğru ilaçları, doğru zamanda, özellikle ruhsatlı ilaçları kullanmaları konusunda tavsiyelerde bulundu....

 BAŞAR; “ARIMIZI KIŞA GÜÇLÜ VE SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE SOKARSAK BAHAR AYLARINA SIKINTISIZ, SAĞLIKLI KOVANLARLA ÇIKMIŞ OLURUZ”

Başkan Cem Başar konuyla ilgili yaptığı değerlendirmelerde; “Şu anda havalar soğudu, önemli olan arının üzerinde yaşayan bazı hastalıklar var, kışa girmeden önce bunlar ile mücadeleyi tam olarak yapmamız lazım. Kastamonu’da arı kayıpları Türkiye ortalamasının üzerinde. Türkiye ortalaması kış mevsiminde yüzde 10-15 civarında iken Kastamonu’da bu sayı yüzde 30-40’lara kadar çıkmakta. Bunun temel sebeplerinin başında hastalıklara ve parazitlere karşı mücadelenin yetersiz olması birinci sebep. Doğru ve etkin ilacın kullanılmaması ve doğru ilaçlamanın yapılmaması genelde sahil ilçelerimizde yüksek kayıplar vermemize neden oluyor. Özellikle Sonbahar’da parazit ve hastalıklara karşı etkin mücadeleyi yapmamız lazım. Kışın arının yiyeceği besini kovanda bırakmış olmamız lazım ya da takviye besin vermemiz lazım. Arımızı kışa güçlü ve sağlıklı bir şekilde sokarsak bahar aylarına sıkıntısız, sağlıklı kovanlarla çıkmış oluruz” ifadelerini kullandı.

“KIŞIN ÖZELLİKLE ARININ  KIŞI GEÇİRECEĞİ BESİNİ KONTROL ETMELERİ GEREKİYOR”

Cem Başar arı yetiştiricilerine kış tavsiyeleri vererek; “Arıcılara verebileceğimiz tavsiyeler Sonbahar aylarında kolonilerin hastalık yönünden muayenelerini yapmaları, bunlara karşı etkin ve doğru ilaçları, doğru zamanda, özellikle ruhsatlı ilaçları kullanmaları, ruhsatsız ilaçları kullanmamalarını tavsiye ediyoruz. Nasıl bir insan antibiyotik kullanmıyor ise ya da doktor gerek duymadan yazmıyorsa, arıcılarımızda arıdaki hastalığa göre doğru ilacı doğru zamanda kullanmaları gerekiyor. Kışın özellikle arının kış stoğunu, kışı geçireceği besini kontrol etmeleri gerekiyor, içinde ne kadar besin var kontrol etmeleri gerekiyor sonrasında kışa sağlıklı bir şekilde sokarsak bahara da sağlıklı kolonilerle çıkmış olurlar” dedi. 

“ŞİFA BULMAK İÇİN ZEHİR YA DA KÖTÜ ŞEYLERİ TÜKETMESİNLER”

Başar son olarak şunları söyledi; “Bir de bal tüketicilerine kısa bir tavsiye verecek olursak, Türkiye’de sahteciliği en çok yapılan ürün bal, bu yüzden her zaman söylediğimiz gibi balı aracıdan değil de arıcıdan almalarını tavsiye ediyoruz. Marketlerden alınıyor ise de bildikleri, güvendikleri markaların ballarını alabilirler. Kastamonu’daki tüketicilere de Kastamonu Arıcılar Birliği’nin Kastamonu’da Bin 400 civarında üyesi var, bu üyelerden ulaşarak bal temin edebilirler. Şifa bulmak için zehir ya da kötü şeyleri tüketmesinler.” 






Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum