“Güvenlik için kış lastiği şart”;

“Güvenlik için kış lastiği şart”

Hava koşullarından dolayı olası kazaları önlemek için geçerli olan kış lastiği uygulaması bu yıl da belirli tarihte başlayacak...

Hava koşullarından dolayı olası kazaları önlemek için geçerli olan kış lastiği uygulaması bu yıl da belirli tarihte başlayacak. Kış lastiği takma zorunluluğu, ticari araçlarda1 Kasım’da,hususi araçlarda ise 1 Aralık’ta başlayacak.Araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılacak.Kurala uymayan araçların sürücülerine 835 TL ceza kesilecek.

Kış lastiği fiyatları ise 300 TL’den başlıyor. Bir kişi arabasının 4 tekerini değiştirmek istediğinde bu fiyat 1.200, 1.400 liraya kadar vatandaşa maliyet yansıyor. Sektör temsilcileri, kaliteye oranla bu fiyatın 5 bin TL ye kadar çıktığını söylüyor.

“ZORUNLULUK, 1 KASIM’DA TİCARİ ARAÇLARDA, 1 ARALIK’TA DA NORMAL ARAÇLARDA BAŞLAYACAK”

Kastamonu Eski Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren Doruk Oto Lastik dükkânının sahibi Sefa Karaahmet, kış mevsiminin yaklaşmasıyla araçlara takılması zorunlu hale getirilen kış lastikleri ile ilgili bilgilendirmelerde bulunarak şöyle konuştu; “Bu zorunluluk 1 Kasım itibariyle ticari araçları kapsıyor. Ticari araçlar bir ay önce takmak zorunda. 1 Aralık’tan sonra da tüm otomobilleri kapsıyor. Bunlar zorunlu çünkü kışın yollardaki buzlanmalardan kaynaklı kazalar oluyor. Yaklaşık 5 sene öncesine kadar otomobiller mecburi değildi şimdi onları da mecbur kıldılar. Bu güvenlik için önemli bir tedbir” dedi.

“KASTAMONU’DA VATANDAŞLAR, GENELLİKLE KAR YAĞDIKTAN SONRA DEĞİŞİM YAPIYORLAR”

Araçların şimdiden kış lastiği taktırmaya başladığını kaydeden Karaahmet; “Şimdiden kışlık lastik değişimlerine başladık. Tek tük değişimler yapılıyor. Kastamonu’da en yoğun değişimin yapıldığı zamanlar genelde kar yağdıktan sonra yapılıyor. Vatandaşlarımız öncesinden tedbir almıyorlar. Genel itibariyle kar yağışını bekliyorlar. Bu ne yazık ki doğru bir yöntem değil, bu önlemi, kış gelmeden kar yağmadan önce almamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“ANTİFRİZ MOTOR SAĞLIĞI İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ”

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla araçlarda alınması gereken tedbirler arasında kış lastiğinin yanı sıra antifriz de kullanılması gerektiğini ifade eden Sefa Karaahmet; “Araba motorları belli bir derecenin altında donar. Bu donmanın da yaşanmaması için arabada antifriz kullanmamız gerekiyor. Kış için arabamızı korumanın yollarından biri de budur. Antifriz Kastamonu’nun kış aylarında sürücülerin mutlaka antifrizi kullanması gerekiyor. Sürücülerimizi bu konuda da uyarıyoruz, eğer ki arabalarının motor sağlığını düşünüyorlarsa bunun için antifriz kullanmaya dikkat etmeleri gerekiyor” dedi. (Nihan Kıran/ÖZEL HABER)

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum