KÖMÜR FİYATLARINDA YÜZDE YÜZ ZAM GELDİ;

KÖMÜR FİYATLARINDA YÜZDE YÜZ ZAM GELDİ

Kömür sobadan önce cep yakacak...

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte yakacak kömür fiyatları aşırı şekilde yükseldi. Kastamonu'da geçen yıl 1 ton kömür bin 200, bin 400 lira arasındaki fiyatlardan satılırken, bu yıl ise 2 bin 800 liraya ulaşan rakamlardan satılmaya başlandı.

Elektrik ve doğalgaza gelen zamların ardından, kömür ve odun fiyatları da bu yıl cep yakmaya başladı. Sonbahar mevsiminin yaklaşmasıyla Türkiye’nin birçok bölgesinde vatandaşlar kış mevsimi için yavaş yavaş hazırlıklara başlarken son zamanlarda gelen zamlardan bu yıl odun ve kömürde nasibini aldı. Döviz kuru başta olmak üzere diğer girdi maliyetlerindeki artış ithal kömür fiyatlarına da yansıdı. Sibirya kömürü olarak tanımlanan ithal kömürün tonu 2 bin 500 liraya yükseldi. Kışın soğuk havalarda ısınmak için 2 ton ton kömür almak isteyenler en az 5 bin lira ödemek durumunda kalacak. Kömür fiyatlarında yaşanan zammın kendilerinden kaynaklanmadığını söyleyen sektör temsilcileri, bu yıl yüksek fiyatlardan dolayı satışların düşeceğine dikkat çektiler. 


"BU SENE VATANDAŞI ZORLU BİR KIŞ BEKLİYOR" 

Kömür, yem, un ve gübre satışı yapan Gazioğlu Ticaret'in sahibi Gökhan Gazioğlu, kömür fiyatlarındaki artışı değerlendirdi. Gazioğlu, bu sene vatandaşların kışı çok zor geçireceklerini ifade ederek; 

"Kömür fiyatlarında, geçen seneye oranla yüzde yüz artış var. Geçen sene 25 kiloya tekabül eden çuvalını 35 liraya sattığımız kömür, şimdi 65-70 lira bandında satılıyor. Hatta kömür fiyatlarında daha da artış olması öngörülüyor. Bu sene vatandaşları zorlu bir kış bekliyor" dedi.


"BU SENE FİYATLARDA AFAKİ BİR ARTIŞ VAR"


Kastamonu'nun yaklaşık yüzde 30'unun kömürle ısındığını ifade eden Gazioğlu; 

"Ne kadar doğalgaz gelse de köylerde yoğun bir kömür alışı var. Doğalgaz gelmeyen mahalleler var oralarda hala soba yakılıyor. Kastamonu'nun yüzde 30'u kömür kullanıyor diyebiliriz. Geçtiğimiz sene de ondan önceki seneye oranla bir artış yaşanmıştı ama bu sene çok daha afaki bir artış var" dedi.

"KÖMÜRE 3 AYDA 22 TL ZAM GELDİ"

En yoğun satışın sezonun başladığı Haziran ayında satıldığını dile getiren Gazioğlu, şöyle konuştu; "Biz en fazla kömürü Haziran ayında satarız. Kömür Haziran ayında en ucuz fiyatı olur. Sezon Haziran'da açılır. Vatandaşlar da kömürünü yaz aylarında almaya başlar. Haziran ayında kömürün fiyatı 48 TL'ydi, suan 70 TL. Haziran ayından itibaren 22 lira zam geldi.Vatandaşlar genel itibariyle bir ton alıyorlar."


"VATANDAŞ BİZE PATLIYOR" 

Kömür fiyatları ile alakalı vatandaştan tepki gördüklerini ancak bu fiyatları belirleyen kesimin kendileri olmadığını, bu durumda mağduriyet yaşadıklarını ifade eden Gazioğlu; "Haziran ayı itibariyle dolar bazında kömüre 7 defa zam gelmiş. Yani kömür, 3 ayda 7 kere zamlandı. Sadece kömüre değil gelen zam, doğalgaza elektriğe, suya... Her şeye zam geliyor. Şuan vatandaşlar, doğalgaz yakmadığı için farkında değil, farkındalık yakmaya başlandığı zaman anlaşılacak. Kömürü fiziki olarak aldığı için vatandaş ister istemez tepki gösteriyor. Bu fiyat artışını biz yapmıyoruz. İthalatçı firma durmadan zam yapıyor. Biz al satçıyız yani en son noktayız. Ama vatandaş geliyor burada bize patlıyor. Biz aracıyız. Geçen mesela bir teyze geldi buradan bana beddua ederek gitti" dedi.


"AKABE KÖMÜRÜ COK DAHA FAZLA TERCİH EDİLİYOR"


Rusya ve Mozambik'ten gelen kömür olarak iki çeşit kömür sattıklarını ve aralarında 10 TL fiyat farkı olduğunu belirten Gazioğlu, durumu şöyle açıkladı;  "Akabe Kömürü, Rusya'dan gelen kömür bir de Yılyak Kömürü de Mozambik'ten gelen kömür. Yılyak Kömürü'ne göre Akabe Kömürü çok daha kaliteli. Bu kömür çeşitlerinin arasında 10 TL fiyat farkı var. Akabe Kömürü 70, Yılyak Kömürü 60 TL. Akabe kömüründen bir poşet atıldığında 3 saat yanarken, Yılyak Kömürü 2 saat yanıyor. Akabe çok daha kaliteli ve uzun süre dayanıklı. Bu sebeple Akabe Kömürü çok daha fazla tercih ediliyor." (Nihan Kıran/ÖZEL HABER)


Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum