‘Genomik Seleksiyon Projesi’ hayata geçirildi;

‘Genomik Seleksiyon Projesi’ hayata geçirildi

Uluslararası Hayvancılık Araştırma Eğitim Merkez Müdürlüğü, TAGEM, 12 ilin Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlükleri ve illerin Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliklerinin (DSYB) ortak projesi olan “Simental Irkı Hayvanlarda Genomik Seleksiyon Projesi” Kastamonu’da da uygulanıyor....

Lalahan Hayvancılık Araştırma Merkez Müdürlüğünden gelen teknik personeller Birlik

Müdürümüz ve personellerimiz eşliğinde Üyemiz olan Taşköprü İlçesi İncesu Köyünde

bulunan Elekdağ Tarım Hayvancılık A.Ş. ye ait işletmede belirlenen hayvanlardan genotipik

ve fenotipik veriler elde edilebilmesi amacıyla örnekler aldı ve ölçümler yaptılar. Proje ile; yerli boğaların suni tohumlama hizmeti için seçiminde genomik seleksiyondan faydalanılabilecek. Ülkemize uygun damızlık materyal teminini yerli imkânlarla karşılanmasını sağlanacak, damızlık ve genetik materyal (sperma, embriyo) kullanımında dışa bağımlılık azaltılacak.

Genomik teknolojilerin hayvan ıslahında uygulamaya aktarılması ile ülkemizin ihtiyaç duyduğu yüksek kalitede damızlık hayvan üretimi ve rekabetçi hayvansal üretimin sağlanması ulusal ölçekte ilerleme sağlanması hedefleniyor.

Kastamonu Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Bayram Pehlivan yaptığı açıklamada; “Bilindiği gibi Genetik seleksiyonda, belirli bir özellik için ifade, genlerin ve çevresel faktörlerin etkisini birleştiren fenotiptir. Geçmişte, genetik bileşenin etkisi soy ve adayların veya soylarının performansları/fenotiplendirmeleri ölçülerek değerlendirilmekteydi. Günümüzde, soy kaynaklı bilgilerle bağlantılı olarak, Genomik Seleksiyon (GS), genlerin varlığı ve/ veya bu genlerin polimorfizmi, bir adayın genotipini gösteren uygun belirteçlerin varlığıyla ortaya çıkan genetik değerini tahmin etmeyi sağlar. Hayvanın gen haritası öncelikle GS ile belirlenir. Mevcut koşullarla tüm gen haritasını belirlemek neredeyse imkânsızdır. Çünkü milyonlarca özellik erkek ve dişiden yavruya aktarılmaktadır. Bu sebeple bu projeyi önemsiyoruz” dedi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum