İş de yok, işçi de…
Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Türkiye genelindeki işsizlik verileri açıklandı. Bu verilere göre işsizlik oranı yüzde 10.1 olarak gerçekleşti. Peki, Kastamonu’da vatandaşlar işsizlik konusu hakkında ne düşünüyor, işsizliğin azaltılması noktasında ne gibi adımlar atılmalı? CNG Haber ve Açıksöz TV muhabirleri mikrofonlarını vatandaş uzattı....
“İŞ BEĞENMEYEN ÇOK, PARA VERİLMİYOR DEĞİL”
Kastamonu’da işsizlik olmadığını savunan Aylin Güneser isimli vatandaş; “Çalıştıracak eleman bulamıyoruz, iş beğenmeyen çok. Kastamonu’da iş çok, ama garsonluk, bulaşıkçılık, temizlikçilik gibi işleri beğenen yok, herkes masa başı iş arıyor. Münire Medresesi’nden tutun, Cem Sultan, Kurşunlu Han, çay bahçeleri, çay ocakları, kahveler elaman arıyor ama iş beğenmiyorlar. Yevmiyeleri de önceki seneler gibi 70-80 lira değil, 170-200'e yakın veriyoruz. Para değil, iş beğenmeyen çok, para verilmiyor değil” dedi.
“ÜNİVERSİTE
ÖĞRENCİLERİNİN İŞ BULAMADIĞI BİR TÜRKİYE’DE, İŞSİZLİK YOK DENEMEZ”
“İŞKUR önündeki kuyruklara bakılması lazım” diyen Satiye Tarhan da; "Türkiye'deki durumu oradaki sıralardan görebiliyorsunuz. İşletmelerin SSK işçilerde özellikle düşüm yapıp bunu daha az verimli, yani kendine yük bindirmeyecek işçiler, elemanlar seçtiğini ben çevremden biliyorum. Bu durumda işsizliğin Türkiye’de düşme şansı bence yok. Rakamlar gerçeği yansıtmıyor, görünene göre de hiçbir şekilde yansıtmıyor. Üniversite öğrencilerinin iş bulamadığı bir Türkiye'de, işsizlik yok denemez. İssizliğin azaltılması noktasında ise istihdamın artırılması gerekir" ifadelerine yer verdi.
"İŞSİZLİK DEĞİL
İŞÇİSİZLİK VAR"
İşletme sahibi olan Zeki Uysal ise; "İşsizlik Türkiye’de yok. işletmecilik yapıyorum ve her branşta çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Sağlık kuruluşunda işletmecilik yaptım, diş kliniği işlettim. Ne bu alanda teknisyen bulabildim, ne yemek yapabilecek, ne de temizlik yapabilecek eleman bulabiliyoruz. Bulduğumuz elemanlar, verilen maaşı beğenmiyor ya da kendine göre bir iş belirliyor, kafasına göre çalışıyor, girene kadar CV'sini dolduruyor, doldurduktan sonra da işe alıyoruz. Bu şekilde bir hafta, 15 günü geçtikten sonra kendisi patronlaşmaya başlıyor. Suriye'den, Afganistan’dan bir sürü insan geliyor, onlar asgari ücrete çalışıyor, ama bizim insanımız beğenmiyor, oturuyorlar kahvelerde. Hangi işletmeye sorarsanız sorun, işsizlik değil, işçisizlik var. Kalifiye bir eleman yok. Herkes oturmuş kısa yoldan para kazanmanın derdinde, çalışıp kazanma bitti. Sanatkar, esnaf bitti. Sanayiye gidip bakıldığı zaman ne çalıştıracak usta bulabiliyorlar, ne de çırak bulabiliyorlar. Okula gidiyorsunuz okuyan yok, işe geliyorsunuz çalışan yok. Değişik bir toplum olduk" diye konuştu.
"MEZUN
OLDUĞUMDA İŞ BULABİLECEĞİMİ ZANNETMİYORUM"
Üniversite öğrencisi Bengü Kocatürk de; "Radyo-Televizyon öğrencisiyim. Mezunlar iş bulamıyor, tek sonumuz bu. Ben okuyorum ama mezun olduğumda iş bulabileceğimi zannetmiyorum. Bölümle ilgili memleketimde iş bulabileceğimi sanmıyorum” ifadelerine yer verdi.
“İŞ BULABİLME
UMUDUM YOK”
Bir diğer üniversite öğrencisi Umut Karabekir ise; "2 senelik Grafik Tasarım okuyorum. Mezun olduktan sonra iş bulabileceğimi pek düşünmüyorum. KPSS'de polislik denemeyi düşünüyorum, bu yoldan gidebilirsem ancak iş bulabilirim diye düşünüyorum. İş bulabilme umudum yok” dedi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.