“İnsanların eğitim alması şart”;

“İnsanların eğitim alması şart”

Sağlıkta şiddet olayları her geçen gün artıyor. Sağlık çalışanları ve sendikalar, her geçen gün artan şiddet olaylarını eleştiren açıklamalarda bulunuyor. Son olarak Konya Şehir Hastanesi'nde Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ekrem Karakaya'nın öldürülmesi, sosyal medyada büyük tepki toplamıştı. 2022 yılının ilk 6 ayında 136 sağlıkta şiddet olayı yaşandı. 226 sağlık emekçisi, şiddetin kurbanı oldu.Doktorların öldürülmesine kadar varan olaylar, ülkenin en önemli meselelerinden birisi haline geldi. CNG Haber ekibi olarak Kastamonu halkına sağlıkta şiddet için neler düşündüklerini sorduk. Detaylar haberimizde…...

“İNSANLARIN EĞİTİM ALMASI ŞART”


Sağlık çalışanı olan Fatih Yılmaz, sağlıkta şiddetin engellenmesi için her yaş kategorisinde eğitimin şart olduğunu ve yaptırımların caydırıcı olması gerektiğini belirterek; “Hükümet ve devlet olarak bu şiddetin önüne geçilmesi lazım. Kendimde bir sağlık çalışını olarak , hakimlere ve savcılara bu tarz girişimde bulunamıyorlarsa aynı şekil sağlıkçılar içinde olmalıdır. Bunlardan en önemlisi ise insanların ilk önce eğitimini tamamlaması lazım.Yaşlısı, genci, çocuğu fark etmeksizin eğitimin önemini anlamaları lazım.Eğitim kalitesinde düşmesi ve ekonomik sorunlarda eklenince ne yazık ki şiddeti arttırdı. Şiddet sadece sağlık çalışanlarına karşı değil her alanda var, toplumsal olarak bir bataklığa gidiliyor ve kimse bunun farkında değil.Önce eğitim şart, insanların ekonomik alanda düzelmesi lazım, en büyük sıkıntı burada. Bundan 10-15 yıl önce böyle sorunlar var mıydı?, bu kadar şiddet var mıydı? İnsanlar iyi geçinmiş olsa, Ekonomik şartlar iyi olsa sizce bu şiddet olur muydu? hiç sanmıyorum” dedi.

“KIBRIS'TA YAŞIYORUM VE ORADA BÖYLE ŞEYLER OLMAZ”


Kıbrıs'ta yaşadığını belirten Rifat Canlı ise Kıbrıs'ta sağlıkta şiddet olaylarının olmadığını söyleyerek; “Kıbrıs'ta yaşıyorum ve orada böyle şeyler olmaz. Kıbrıs'ın kültürüne ters bu tarz şiddet olayları. Sonuçta biz hastaneye gittiğimizde oradaki insanlar bizim iyiliğimiz için, sağlığımızın yerine gelmesi için  çaba gösteriyorlar. Bizde vatandaşlar olarak orada kurallara uymak zorundayız.Kıbrıs'ta en ufak kargaşaya sebep olan hemen tutuklanır. Bizler Türkiye kanallarını izlediğimizde bu tarz haberleri sıkça görüyoruz.Kural yokmuşçasına bir kültür gelişmiş bunlarıda haberlerde yayıldıkça, herkes doğruyor, bizde kötü davranmıştı doktor diye bir algı yaratıldı. Toplumun bilinçlendirilmesi ve okullarda küçükten alt yapı oluşturularak bunun önüne geçilebilir” diye konuştu.

DOKTORLARIN İNSAN İLİŞKİLERİ İLE İLGİLİ EĞİTİM ALMASI ŞART


Hüseyin Barış da doktorların insan ilişkileri ile ilgili eğitim alması gerektiğini belirterek;“Sağlıkta şiddet olmaması gerekiyor. Ama bazen insanların son raddesine geliyor ve öfke patlaması yaşıyorlar.Doktorların ise insan ilişkileri ile ilgili eğitim alması şart. Bu eğitim verilmeden doktor olunuyor. İnsan psikoloji yada insan ilişkilerinden her şeyi anlamıyor, empati yapamıyor durum böyle olunca karşı tarafı öfkelendiriyor, Tabi bu bir mazeret değil ama doktorlara ve hemşirelere insan ilişkileri konusunda eğitim gerekiyor, bu şiddetin azalması için. En nihayetinde şiddetin olması lazım ve geç kalınmış uygulama ile güvenlik konusunda önüne geçilebilir. Türkiye de ekonominin kötü gitmesi şiddetin her alanı olumsuz yönde etkiliyor. Bu da bunun bir sonucu” şeklinde konuştu.


Emine Apşak ise bazı sağlık çalışanlarının tavırlarının şiddete yönelttiğini vurgulayarak," Bazıları istiyor ama hepsine öyle olmaz. İlgilenmiyor, gidince ukala ukala bağırıyor bunlar bence istiyor. Ama gerçekten görevini yapan kişi istemiyor, onlar iyi onlar yaşasın. Bizler hasta oluyoruz mecbur hasta oluyoruz oraya gidip iyileşeceğiz” sözlerini kullandı. (Banu Türkmenoğlu/Özgür Kaya)

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum