Geriye acı ve gözyaşı kaldı;

Geriye acı ve gözyaşı kaldı

Bugün, 11 Ağustos 2021 tarihinde meydana gelen, Kastamonu başta olmak üzere Sinop ve Bartın illerini derinden etkileyen sel felaketinin birinci yıl dönümü... Son 100 yılın en büyük afeti olarak tanımlanan sel afetinde, metrekareye düşen yağış miktarı 453 kilogram olarak ölçüldü. Sel afeti nedeniyle 65’i Kastamonu’da olmak üzere, 3 ilde toplam 82 kişi hayatını kaybetmişti....

10 Ağustos 2021 gecesi başlayan yağışlar etkisini artırmış, Bozkurt ilçesinde de Ezine Çayı’nın taşmasına neden olmuştu. Sel suları binaların üçüncü katlarına kadar çıkmış, birçok vatandaş üst katlara çıkarak kurtarılmayı beklemişti. Tahliye çalışmaları, bizzat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun takibinde gerçekleştirilmişti. Bakan Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, selin hemen ardından 45 gün boyunca bizzat sahada çalışmaları koordine etti.

İçişleri Bakanı Soylu, 13 Ağustos 2021’de Bozkurt ilçesinde yaptığı açıklamada; “Benim gördüğüm en ağır sel felaketi burası. Giresun Dereli’de karşı karşıya kaldığımız felaketin 5 misli diyebiliriz” ifadelerine yer vererek durumun vahametini dile getirmişti.

13 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, felaketin ana üssü Bozkurt ilçesine gelerek, burada yaptığı açıklamada Kastamonu, Sinop ve Bartın illerinin afet bölgesi olarak ilan edildiğini duyurmuştu. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilçede doğalgaz çalışmalarının başlatılması için Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e talimat vermişti. Önümüzdeki kış aylarında ilçenin doğalgaz kullanımına başlaması için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.


TÜRKİYE’NİN KALBİ BOZKURT’TA ATTI

Selin ardından 650 bin metreküpten fazla rusubat Bozkurt ilçe merkezine yığıldı. Jandarma komandoları, Bozkurt ilçesinde selden geriye kalan millerin temizlenmesinde büyük emek verdi. Öte yandan ilçeye Türkiye’nin her yerinden destek yağdı. Bozkurt sel afeti sonrasında tüm Türkiye’nin kalbinin attığı yer oldu. 

EN SEVDİĞİ OYUNCAĞINI SELZEDE YAŞITLARINA GÖNDERMİŞTİ

Sel felaketi sonrası Kastamonu Belediyesine ulaşan yardımlardan en dikkat çekeni, Ezgi Ecrin Eroğlu’na ait olan oyuncak oldu. Küçük Ecrin, selzede yaşıtlarına en sevdiği oyuncağını göndererek, mektubunda şu satırlara yer vermişti; “Canım kardeşim. Ben de çocuğum. Size en sevdiğim ayıcığımı gönderiyorum. Sizin yanınızdayım. Bu günleri birlikte atlatacağız.”

BOZKURT, 1 YILDA YENİDEN DOĞDU

11 Ağustos’ta büyük yara alan Bozkurt ilçesi, son 1 yıl içinde yapılan ve devam eden çalışmalar nedeniyle adeta şantiye alanına döndü. İlçede çalışmaların yılsonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Bozkurt ilçesinde, yaraların sarılması için başlatılan çalışmalar hız kesmeden sürüyor. İlçenin, Karadeniz’in en güzel ilçesine dönüştürülmesi için her sokağında çalışma yürütülüyor.

BOZKURT’TA NELER YAPILDI?

Süreç içerisinde çalışmaların hızla planlandığını ve yapıldığını belirten Bozkurt Kaymakamı Murat Atıcı, ilçedeki çalışmalarla ilgili şu bilgilendirmelerde bulundu; “649 tane konutumuzun yapımına son hızla devam ediliyor. TOKİ tarafından örnek konutumuz, AFAD tarafından örnek köy evimizin yapımı tamamlandı. Şu anda 123 tane işyerimizin de yapımı devam ediyor. 16 dükkanın da yapımı bitti, bazı işyeri sahiplerimiz taşınmaya başladı. Ayrıca Bozkurt Sanayi Sitemizde 53 tane dükkanımız ve 2 büyük fabrikamızın yapımı bitti, bu hafta içerisinde teslimatlarını yapmayı planlıyoruz. İlçemizin bütün altyapısı İller Bankası sayesinde yenilendi. DSİ’miz duvar, tersip bendi ve köprü çalışmalarını son hızla devam ettiriyor.”

“ÇOK BÜYÜK BİR AFETİN YARALARI SARILDI”

Doğalgaz çalışmalarının da bitmesinin akabinde yolların da hızla yapımına başlanılacağını belirten Kaymakam Atıcı; “Hem zarar gören elektrik hatlarının yer altına alınması, hem de doğalgaz çalışmalarından dolayı yol yapım çalışmalarına başlamamıştık. Konutların bir kısmının teslimatı, hükümet konağımız, İlçe Emniyet Müdürlüğü binamız, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın sentetik sahası, ihalesi yeni yapılan kapalı spor salonunun en kısa sürede bitirerek teslim edeceğiz. Çok büyük bir afetin yaraları sarıldı. Çok hızlı bir şekilde bütün inşaatlar devam ediyor. 100 yılın en büyük afeti buradaydı. Bunun yaralarını silmek tabi ki zaman alacak ama biz bu süreyi en kısa zamanda tamamlayacağız” diye konuştu. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum