“Sürecin takipçisi olacağız”;

“Sürecin takipçisi olacağız”

TEMA Vakfı Kastamonu İl Temsilciliği, Hanönü ilçesi Gökırmak’ta bulunan Bakrı Madeni’ne dikkat çekti. Konuyla iglili Kastamonu İl Temsilciliği’nden yapılan açıklamada; “Valiliğimize sularda madenden kaynaklı kirlilik olup olmadığına dair bilgi edinme başvurusu yapmış bulunmaktayız. Söz konusu başvuru neticesinde sularımızda herhangi bir kirlilik görmemeyi umut eder, sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi....

Hanönü ilçesinde Gökırmak nehri,nin yanındaki bakır madeniyle ilgili yazılı açıklama yapan TEMA Vakfı Kastamonu İl Temsilciliği bölge ve çevre illerdeki su varlıklarında neden olabileceği kirliliğe dikkatçekti. İl temsilciliği tarafından Valiliğe bilgi edinme başvurusunda bulunulurken, şehrin Hanönü ilçesindeki Gökırmak Nehri’nin yanında bulunan bakır madeninin, bölge ve konuyla ilgili yapılan açıklamada nehrin Kızılırmak Deltası’ndan sonra Karadeniz’e dökülmesi sebebiyle doğada yaratılan zararın etkilerinin çok büyük olabileceğine işaret edildi.  TEMA Vakfı olarak süreci ntakipçisi olunacağının da altı çizildi.

“MADENCİLİĞİN SEBEP OLDUĞU EKOLOJİK TAHRİBAT ARTIŞ GÖSTERİYOR”

Vakfın il temsilciliğinden yapılan yazılı açıklamada madencilik faaliyetlerinin yarattığı tahribata vurgu yapıldı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi; “Ülkemizde madencilik faaliyetleri, doğa ve yaşamı tehdit eden felaketleri doğuracak şekilde yürütülüyor. Son dönemde, madenciliğin toprak, su ve havadaki kirletici etkisine dair örneklerle daha sık karşılaşıyor, madenciliğin sebep olduğu ekolojik tahribatın günden güne artış gösterdiğini görüyoruz. Madenciliğin doğal varlıklarımız ve halk sağlığı üzerinde yarattığı tehditler nedeniyle ülkemizin her yerinde sesler yükseliyor. Madencilik sektörünün denetlenmesi ve yarattığı tahribatlar nedeniyle yaptırımlar uygulanması her geçen gün daha fazla önem taşıyor.”

“24 İLDE YAKLAŞIK 20 BİN MADEN RUHSATININ BULUNDUĞUNU TESPİT ETTİK”

Vakfın madencilik politikalarına yönelik çalışmalarının da hatırlatıldığı açıklamada şöyle devam edildi: “TEMA Vakfı olarak ülkemizdeki madencilik politikalarını yakından takip ediyor, doğal varlıklarımızın madencilik faaliyetlerinin etkilerinden korunması için çalışmalar yürütüyoruz. 2019 yılından itibaren sürdürdüğümüz maden ruhsatlarının dağılımını gösteren harita çalışmaları sonucunda 24 ilde yaklaşık 20 bin maden ruhsatının bulunduğunu tespit ettik. Ormanlar, korunan alanlar, içme suyu havzaları, tarım ve mera alanları başta olmak üzere statü ve nitelik gözetmeksizin her yerde madencilik faaliyetlerinin yapılabiliyor olması ekosistemimizin geleceği için büyük bir risk oluşturuyor. Doğamızı, su ve toprak varlığımızı, gıda güvenliğimizi tehdit eden bu durum karşısında madencilik faaliyetlerine kapalı alanların belirlenmesi ve bu alanların kanunlarla koruma altına alınması gerekiyor.”

“BÜTÜN DOĞAL VARLIKLARIMIZ İÇİN BÜYÜK BİR TEHLİKE”

Temsilcilikten yapılan açıklamanın devamında; “Ülkemizin hemen her noktasında, vahşi madencilik projelerine karşı yurttaşların yaşam alanlarını savunmak için çaba sarfettiğini görüyoruz. Kastamonu’nun Hanönü ilçesindeki bakır madenciliği faaliyetlerine ilişkin ise “Gökırmak Nehri’nin yanında yer alan bakır madeni ve madene bağlı tesisler başta su olmak üzere bütün doğal varlıklarımız için büyük bir tehlike arz ediyor. Gökırmak Nehri maden sahasından sonra birçok köy ile temas etmekte ve Kızılırmak’a bağlanmaktadır. Yine Gökırmak Nehri suları Altınkaya ve Derbent barajlarına ulaşmakta sonrasındaysa Bafra Ovası’nı katedip birçok sulak ve sazlık alanın bulunduğu Kızılırmak Deltası’ndan sonra Karadeniz’e dökülmektedir. Nehrin geçtiği yerlerde yoğun çeltik tarımı, Derbent ve Kolay barajlarının su toplama alanında ise su ürünleri yetiştiriciliği gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Gökırmak Nehri, ülkemizin en büyük ve bereketli ovalarından biri olan Bafra Ovası’nı sulayan Kızılırmak’ı beslemektedir. Bafra sulak alanları iseülkemizin manda varlığı açısından önemli bir yerdir. Alan ayrıca başta göçmen kuşlar olmak üzere birçok yaban hayatına ev sahipliği yapmakta ve burada yaşayan insanlar için içme suyu olarak kullanılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

“VALLİLİĞE SULARDA MADENDEN KAYNAKLI KİRLİLİK OLUP OLMADIĞINI SORDUK”

Bakır madenciliği faaliyetlerinde çinko, kadmiyum, kurşun gibi birçok ağır metalin ortaya çıktığı hatırlatılarak, “Yaşamalanlarımızınkorunması, ekosistemin su hakkı ve gıda güvenliğimizin devamlılığının sağlanabilmesi için Valiliğimize sularda madenden kaynaklı kirlilik olup olmadığına dair bilgi edinme başvurusu yapmış bulunmaktayız. Söz konusu başvuru  neticesinde sularımızda herhangi bir kirlilik görmemeyi umut eder, sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum