Piknik ve mangal yasak mı?;

Piknik ve mangal yasak mı?

Piknik yapmak, mangal yakmak ve ormanlara giriş yasak mı sorusu, İçişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz haftalarda orman yangınlarının önlenmesi amacıyla 5-31 Temmuz'da ormanlık alanlara girişlerin yasaklanması duyurusu ile birlikte gündemde yer aldı....

Ormanlara giriş yasağı ile birlikte mangal hususunda herhangi bir yasaklama durumu olup olmadığı da merak konusu oldu. Peki, Ormanlara giriş yasak mı? Kastamonu’da ormanda mangal yapmak yasak mı? İşte, o detaylar…

Kastamonu Valiliği’nden yapılan açıklamada, hava sıcaklığındaki artış, ormanlık alanlarda yoğunlaşan insan ve araç hareketliliği ile kasten ya da kusurlu davranışlar neticesinde Orman Yangınları meydana gelebileceği değerlendirilerek, 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9. ve 66. maddeleri uyarınca ormanlık alanlara girişlerin 5-31 Temmuz'da yasaklandığı bildirildi.

YÜRÜYÜŞ, SPOR, PİKNİK YAPMAK SERBEST OLACAK

Açıklamada, Kastamonu’daki piknik ve mesire alanları, tabiat parklarında ateş yakmadan piknik yapmanın, spor, yürüyüş vb. faaliyetlerde bulunmanın ise serbest olduğu belirtildi.

MANGAL, NARGİLE, ATEŞ YAKMAK YASAK

Kastamonu il dahilinde Valilik ve Kaymakamlıklar tarafından belirlenmiş, Orman Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü tarafından tescilli piknik ve mesire alanları dışında piknik yapılması, mangal, semaver ile ateş yakılmasıyasaklandı. Piknik yapılmasına müsaade edilen tescilli mesire alanlarında saat 19:00’dan itibaren ateş, mangal ve semaver yakılmasının yasaklandı. Muhtemel orman yangınında etkilenebilecek özel tedbir alınması gereken yerleşim yeri, kritik yapı, fabrika, depo vb. alanların belirlenmesi, riskli alanda bulunanların ilgili ve yetkilisine kendi tedbirlerini alması hususunda gerekli bilgilendirme ve uyarıların ayrıca yapılacak.

KONTROLLER ARTIRILIYOR

Alınması gereken toplumsal ve bireysel tedbirler konusunda halkın bilgilendirilecek.Orman görevlileri ile birlikte Jandarma ve Polis devriyelerinin sürekli hale getirilmesi, devriye zamanlarının sıklaştırılacak. Orman alanlarında drone, KGYS vb. vasıtalarla yapılan izleme ve gözlem faaliyetlerinin artırılacak.

TEDBİRLER ALINACAK

Çöp döküm ve depolama alanları ve piknik alanları gibi özel yangın tehlikesi oluşturan alanların etrafında yangın emniyet yolu ile şerit açılacak. Turistlik alanalar, meşkın mahaller, her türlü tesisler, ziraat arazileri gibi yerlerden ormana sıçrayabilecek her türlü yangın tehlikesine karşı sahiplerince bu sahalarla orman arasına yangın emniyet yolları açılmasının sağlanacak. Orman yangınlarına özellikle havadan yapılacak müdahalelerde helikopter gibi hava unsurlarının su alma yerlerinin su doluluk seviyesinin periyodik olarak kontrol edilmesi, varsa ihtiyaç duyulan alanlarda yeni su alma noktalarının oluşturulacak. Yangın söndürmede kullanılabilecek ( İl Özel İdaresi, Belediye, Karayolları, Devlet Su İşleri, Askeri Birlikler, Kolluk Birimleri vb. kurumların mahiyetinde bulunan) araç gereç ve ekipmandan azami ölçüde faydalanılması ve araç/ekipman ihtiyacının düzenli olarak gözden geçirilerek eksikliklerin tamamlanacak. Orman yangınlarına müdahale faaliyetlerinde sorumlu ilgili kuruluşların bahse konu tehlike ve riskle ilgili bilgilendirilerek, orman yangınında hizmetine ihtiyaç duyulacak birimlerin en hızlı müdahale edecek şekilde personel, araç, ekipman vb. tüm hazırlıklarını ivedi olarak tamamlamalarının sağlanacak. Orman yangınına duyarlı alanlarda mahallin gerektirdiği her türlü diğer tedbirlerin ivedilikle alınacak. Önleyici tedbirlerin uygulanması aşaması ve yangınlara müdahale aşamasında AFAD İl Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü ile istişare halinde faaliyetlerin gerçekleştirilecek. Yangın mahallinde yangına müdahale eden ekiplerin Orman Bölge Müdürlüğünce görevlendirilen yangın amirinin yönetiminde hareket edilecek. Müdahalede görev alan kurum, kuruluşlar, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin koordinasyonunun Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında hazırlanan Ulusal Orman Yangınları Müdahale Planına uygun olarak gerçekleştirilecek.

“UYGULAMALAR HASSASİYETLE TAKİP EDİLECEK”

Karar yazısında son olarak şu ifadelere yer verildi; “Yağış, nispi nem, sıcaklık ve rüzgar hızı orman yangını tehlikelerine karşı önlem alma ve risk/zararlarını azaltma çalışmalarını etkilemekte olup, yangına ilk müdahalenin hızlı ve doğru yapılması hayati önem arz etmektedir. Bu nedenle ilgili birimlerimiz, yerel yönetimler ve muhtarlıklarca vatandaşlarımızın düzenli olarak orman yangınlarına karşı tedbirler konusunda bilgilendirilmesi; Milli servetimiz olan ormanlarımızı yangına karşı korumak amacıyla yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda gerekli tedbirlerin planlanması, alınması, uygulamaların hassasiyetle takip edilmesi ve bu konuda herhangi bir aksaklığa sebebiyet verilmemesine karar verilmiştir.” (Emre Çevikoğlu)

Kaynak: Haber Merkezi

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum