Kadın Kooperatifleri ile daha fazla üretime;

Kadın Kooperatifleri ile daha fazla üretime

Kastamonu Valiliğine ait “Kadınlar Birleşiyor, Batı Karadeniz Kalkınıyor” Projesi’nin malzeme dağıtım Töreni Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKLA) Salonu’nda gerçekleştirildi....

Gerçekleşen toplantı da KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Vali Avni çakır konuşmalarını yaparken, Valilik İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü personeli Merve Nur Kaya’da proje ile ilgili sunum yaptı. Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Üretim ve İşletme kadın Kooperatifi Başkanı Serpil Durgut’da Kadın Kooperatifleri adına konuşma yaptı ve akabinde malzeme dağıtımı yapıldı.

Malzeme dağıtım törenine katılanlar arasında Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı Opr. Dr. Rahmi Galip Vidinloğlu, KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Ticaret İl Müdürü Sefa Özata, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Savaş, İl Genel Meclisi Başkanı Güray Parçal, Ticaret Borsası Başkanı Sedat İşeri, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Dursun Ergin, Kadın Dernekleri Başkan ve Yöneticileri ile davetliler vardı.


GENÇ: “KADIN KOOPERATİFLERİMİZİN TALEPLERİNE PROJEYLE DESTEK OLDUK”

KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç,  Kuzey Anadolu Ajansı olarak kadın örgütlenmelerini daha sağlık bir yapıya kavuşturulması yönünde bir dizi faaliyette bulunduklarını söyledi.2020 yılında kadın kooperatifleriyle 14 başlıkta eğitim programına bir başlangıç yaptıklarını anımsatan Genç; “Kadın kooperatiflerimizin ürün tasarımı, ambalajlama, katma değer üretme gibi onların teknik destek taleplerine proje desteğiyle destek olduk. 2021 yılı itibarıyla da kadın kooperatiflerimizi tek bir çatı altına getiren Gücüm Emeğim Platformu’na 3 ilden 11 tane kadın kooperatifimiz bu platforma üyeler. Platforma üye kadın kooperatiflerimizle bir çalıştay yaptık, altı başlıkta onların sorunlarını analiz etmeye ve çözüm önerileri getirmeye çalıştık. Uzman arkadaşımız onların sorun ve ihtiyaç analizlerini birebir görüşmeler ile gerçekleştirdi. Gücüm Emeğim Platformu’muzla da ortak sorunlara, ortak çözümler üretme gayreti içerisinde olduk. Gerek kadın kooperatiflerinin kendi içlerindeki dayanışmayı arttırabilmeleri hem de kamu ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla da diyaloglarını geliştirebilmelerini hedeflemiştik. İyi uygulama örneği ziyaretleri, fuar katılımları, dijital pazarlama başta olmak üzere eğitim ve seminerleri kadın kooperatiflerimizle hayata geçirdik. Diğer taraftan kadın kooperatiflerimizin üretim anlamında geliştirilmeye oldukça ihtiyaçları vardı. Mevcut ürünlere ilave ürünler üretebilmek, mevcut ürünleri daha sağlık bir ortamda üretmelerini sağlamak hem de daha fazla üretim sağlamaları üzerine üretim anlamında proje desteği verme gayreti içerisinde olduk. Bu noktada sosyal gelişimi destekleme programı kapsamında 8 tane kadın kooperatifimizin başvurusunu aldık” dedi.

“KASTAMONU VALİLİĞİMİZ PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ”

Genç, projenin maliyetinden bahsederek; “Kastamonu Valiliğimiz burada proje yürütücüsü, diğer Çankırı ve Sinop Valiliklerimiz de proje ortağı olarak yer alıyor. Bu projemize Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen sosyal yaşamı destekleme programı kapsamında destekledik. Projemizin de ismi ‘Kadınlar Birleşiyor Batı Karadeniz Kalkınıyor’ oldu. Toplam 1 milyon 350 bin liralık bir bütçesi söz konusu, bunun 1 milyon 200 bin kısmını Kalkınma Ajansı olarak bizler destek sağladık, geri kalan 150 bin liralık kısmını da Valilik ve İl Özel İdarelerimiz nakdi olarak destek sağladılar. Projemizde üretimde kullanılacak makine ekipman alımları mevcut. Bunların tedarik süreçleri gerçekleştirildi ve bugün de teslimleri yapılıyor olacak. Projenin devamındaki projelerde de kadın kooperatiflerimizin kooperatiflerini tanıtabilmeleri açısından tanıtıcı videolar oluşturulması, ürünlerini dijital mecralarda satabilmeleri için ürün görselleştirme desteği, gıda ürünlerindeki raf ömrüyle ilgili barkod alımı gibi faaliyetlerimiz de bulunmakta.  Bu projede emeği geçen bütün kurumlara teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

VİDİNLİOĞLU:“TÜRKİYE’DE BİR İLK OLAN KADIN MARANGOZ HANEMİZİ KURDUK”

Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, bu tarz projelerin önemli olduğuna vurgu yapara; “Kadın elinin değdiği her şey mutlaka daha derdi toplu hale dönüşüyor, daha güzelleşiyor. Özellikle Kastamonu’muz için en önemli şeylerden bir tanesi kadınlarımızı sosyal hayatın içinde, iş hayatının içerisinde daha çok görmek. Bu anlamda da bu tarz projeleri mutlaka arttırmak geliştirmek. Bizde Belediye Başkanlığı olarak ilk günden beri bu yönde çalışmalar yaptık. Bunu ekonomiye kazandırmamız lazım, bu amaçla da Türkiye’de bir ilk olan kadın marangoz hanemizi kurduk. Kastamonu ahşabın başkenti diyoruz bu anlamda da unutulmaya yüz tutmuş, bir sürü kendimize ait baskılarımız var. Taş baskı türleri çok fazla ve bilinmeyen figürleri de müzemizden bulduk onları açığa çıkardık. Aynı zamanda artık, Dünya’da ülkelerin, bölgelerin değil, şehirlerin hatta ilçelerin yarış halinde olduğu bir döneme tanıklık ediyoruz. Dolayısıyla da ürettiğiniz her ürüne kendi mührünüzü vurmak zorundasınız. Ürettiğimiz şeylerde kendi mührümüzü vurabilmeliyiz ki bu Kastamonu işi diye bilinmeli. Kastamonu’da bu anlamda da derya deniz bir potansiyelimiz var” diye konuştu.

“KASTAMONU KADINI BUGÜNE KADAR HEP EN ÖNDE OLDU”      

Başkan Vidinlioğlu konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Bu anlamda biz e-portal üzerinden Kastamonu Belediyesi’nin, Kastamonu.gov.tr üzerinden bunları da hem çiftçimize destek, hem kadınlarımıza destek üç kategoride satışa sunduk. Ne kadar çok ürün bizlere gelirse, biz de o kadar çok ürünü portala yerleştirip pazarlamış olacağız. Bunun ileri de çok anlam kazanacağına inanıyorum. O kadar çok üretilen el işleri var ki, bunların hepsi sandıklarda basılı vaziyette duruyor, güvelenmesin diye de üzerine naftalini basıyoruz köşe de duruyor. Ben gelenlere de bakıyorum, bayramın üçüncü ve dördüncü gününde esnaf ziyaretlerinde de gördüm, en çok merak edilen şeyler bunlar. O dönemde gördüğüm en fazla satılan ürünlerin içerisinde, bir tanesi çekme helva ama onun haricinde herkes giriyor el işlerine vs. bakıyor, bunları ekonomiye kazandırmamız lazım. Bu tarz faaliyetlerimiz arttırmamız lazım. Ne kadar çok arttırırsak, ne kadar çok pazarlayabilirsek, hanımları o kadar çok ekonomiye kazandırmış olacağız. Onun için bu tarz faaliyetler ve bu tarz projeler hepimiz için önemli ve anlamlı, biz yine belediye olarak her daim yanınızdayız, her türlü desteği vermeye hazırız. Kastamonu kadını, Cumhuriyeti kuran iradeden tutunda bugüne kadar hep en önde oldu ve en önde olmasına da yine sizlerin aracılığı ile devam edecek inşallah.”

ÇAKIR:”KASTAMONU KADIN KOOPERATİFLERİ ÇOK CİDDİ GELİŞİM İÇERİSİNDE”

Vali Avni Çakır, Kadın kooperatifleri ile alakalı desteklerinin her zaman var olduğunu dile getirdi. Çakır açıklamasının devamında; “Kastamonu’da kadın kooperatifleri özellikle son birkaç yıldır, çok ciddi bir atılım ve gelişim içerisinde. Geçen sene yapmış olduğumuz proje kabul oldu ve uygulamaya geçecek. 1 milyon 350 bin lira civarında bir bütçesi var. Merkezde 2, İhsangazi, Taşköprü ve Araç’da kadın kooperatiflerimiz bu projede yer alıyor. Aslında biz her ilçemizde bir kadın kooperatifimiz olmasını istiyor ve destekliyoruz. İlerleyen günlerde sizlerin başarısı ve desteği bize moral olacak. Her ilçemizde çok daha fazla sayıda kadın kooperatiflerimiz üretim hayatına dahil olacak. Kadınların sosyal hayatta daha güçlü bir şekilde yer alması hem toplumun hem sağlığı, hem huzuru hem de gelişmesi adına çok önemli. Kadının olduğu yerde bir titizlik oluyor, özel oluyor, ekstra hasassiyet oluyor ve kalite oluyor. Çünkü bu konuda hepimiz özel hayatlarımızda zaten bunu görüyoruz. Kadın elinin değdiği her şey güzel oluyor. Kastamonu kadını zaten bu konuda yüzyıllar öncesinde toplumsal hayattamotive eden bir güç olmuş. Bunun farklı alanlardaki yansımalarıyla günümüzde de devam ediyor” dedi.

“ARTIK YÖRESEL ÜRÜN, DOĞAL ÜRÜN, GIDA GELECEKTE ÇOK DAHA KIYMETİ OLACAK”

Vali Çakır, yöresel, doğal ürün ve gıdaların gelecekte çok daha kıymeti olacağına vurgu yaparak;“Buradaki gelişmeyi çok iyi kavrayan, ona göre yöntemleri geliştiren, adapte eden yarın çok daha güçlü bir şekilde bu sahnede yerini alacak. Türkiye’nin 81 ilinin tamamında kadın kooperatifleri ve yöresel ürün pazarlarımız mevcut. Dolayısıyla bu anlamda çok ciddi rakiplerimiz var. Ama bazı yöre, daha doğal ya da farklı olarak öne geçiyor. Bu konuda farklı unsurlar da var. Kadınlarımızın üretim konusunda farklılaşması önemli olmakla birlikte, bölgeye bu ürünleri göndermek, tanıtmak ve satmak amacıyla değecek insan sayısını artırmak da önemli. Bu görev de biz idarecilere, iş adamlarına, turizm paydaşlarına düşüyor. Bu kapsamda hem kadınlarımız üzerine düşeni yapacak hem de bizler inşallah bölgemizde bu ürünlerin pazarlaması noktasında gerekli çabaları üst seviyede göstereceğiz. Bu konuda geçen sene başlamış yeni ürünlerimizin devamını bekliyoruz. Talepleri zorlayarak yeni projeler bekliyoruz. Bu konuda kadınlarımıza, ajansımız vasıtasıyla desteklerimiz devam ediyor. Bundan sonra da devam edecek. Özellikle sosyal medyada, dijital platformda bu ürülerin dünyanın dört bir tarafına gönderilmesi çok önemli. Zaten proje içeriğinde bu da var. Ürünlerinizi hem görsel çekimleriniz hem da ambalajlanarak uzun süre muhafaza edilmesi inaşllah gücümüze güç katacak. Bizler de sizlerin başarılarınızı keyifle izleyeceğiz. Kadın kooperatiflerimizin başta başkanı olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerine yer verdi.

KAYA: “BÜTÇEMİZ, 1 MİLYON 347 BİN 998 BİN TL”

Proje ile ilgili sunum yapan Merve Nur Kaya; “ Toplam Proje Bütçemiz, 1 Milyon 347 bin 998 bin TL’dir. Merkez, Sarı Konak Kadın Kooperatifi, Merkez, Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler üretim ve İşletme Kadın Kooperatifi, Köy Üret Kadın Kooperatifi (Taşköprü), El Ele Kadın Kooperatifi (Araç) İhsangazi Siyez Kooperatifi (İhsangazi), Sinop Kadın Emeğini Kalkındırma Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Ayancık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Eldivan Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (Çankırı) olmak üzere toplam 8 kooperatifimiz bu projeden yararlandı. Proje kapsamında pazarlama stratejileri, network kurma/dahil olma, kaynak verimliliği ve sıfır atık eğitimi, e-ticaret gücüm emeğim plaformu Pazar yeri sitesi kullanımı, kooperatif hukuku ve kooperatifçilik kültürü eğitimleri de veriliyor. Yine üretilen ürünlerin profesyonel çekimleri de yapılıyor. Kooperatiflerin marka tescilleri de gerçekleştirilecek. Üretilen gıda ürünlerinin laboratuar analizleri yapılarak etiketlerine işlenecek. Üretim malzemeleri alındı bugün de dağıtımını yapıyoruz” dedi.

DURGUT: “KADINLARIN GÜÇLENDİRİLMESİNDE KOOPERATİFLERİMİZİN SON DERECE ÖNEMLİ ROLÜ VAR”

Kadın Kooperatifleri adına konuşma yapan Serpil Durgut ise; “Kadınların güçlendirilmesinde kooperatiflerimizin son derece önemli rolü var. Kadınlarımızı kooperatifler aracılığı ile ekonomik güçlerini bir araya getirerek kendi istihdamlarını oluşturabiliyor ürettikleri ürünlerine hak ettiği değeri alabildikleri pazarlar oluşturabiliyor, kooperatifleşme yolu ile gelir düzeylerini ve yaşam kalitelerini yükseltebiliyor, ailelerinin refahını da artırabiliyor, ayrıca bilgi ve becerilerini geliştirerek birçok eğitim fırsatına da erişebiliyorlar. Emek verdiğimiz kooperatiflerimizin önemli bir özelliği de, bulundukları şehrin yöresel ürünlerde, el sanatlarında, kaybolmaya yüz tutmuş birçok değerin korunmasına öncülük ediyor. Birçok kooperatifimizin kuruluşunda madden ve manen zorluklar içine girebiliyor, ilerlemekte zorluk çekebiliyor. Bilhassa kadın kooperatiflerimizin sürdürebilirliğini artırabilmek için yardım ve destek görmeleri mutlaka gereklidir. Biz Kastamonu kooperatifleri olarak şanslı olduğumuzu düşünüyor, kendi çabalarımız ile belki çok zor sahip olabileceğimiz birçok makine ekipman Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) projesi sayesinde sahip olmuş olmak bizler için üretimde kaliteyi artıracaktır. Bu verimli projede 8 kadın kooperatifine yer veren, üretimimize, sürdürülebilirliğimize katkı sağlayan başta Sayın Valim Avni Çakır olmak üzere KUZKA Genel Sekreterimiz Dr. Serkan Genç’e ve emeği, katkısı geçen herkese bütün kadın kooperatiflerimiz adına minnet ve teşekkürlerimizi sunuyorum” diye konuştu. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum