‘Normale dönene kadar vatandaşımızla beraberiz’;

‘Normale dönene kadar vatandaşımızla beraberiz’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı sonrası Bartın'a hareket etti. Uçakla Zonguldak Havalimanı'na inen Bakan Soylu, karayoluyla geçtiği Bartın'daki sel felaketini yerinde inceledi. İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı'dan brifing alan Bakan Soylu, Kemerköprü mevkiindeki su taşkınlarını inceleyip gazetecilere açıklamalarda bulundu....

“KİMİ YERE 6 SAATTE 70-75 KG DÜŞEN BİR YAĞIŞLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Soylu, Bartın'ın yanı sıra Zonguldak, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Düzce'de de yağışların etkili olduğunu hatırlatarak; “Öncelikle ben de geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Batı Karadeniz'in Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Sinop ve Karabük kısmen, biraz Düzce'de de var. Bu illerimizde şu anda dünden itibaren uyarısı yapılan bugün sabahtan itibaren şiddetli şekilde başlayan 24 saatte metrekareye 150 kg ve üzeri düşen, kimi yere 6 saatte 70-75 kg düşen bir yağışla karşı karşıyayız. Bu risk oluşturabilecek, taşkın oluşturabilecek yağıştır. Kastamonu'da öğleden sonra hava biraz düzeldi. Hatta güneş açtı. Yan derelerden bir baskın sorumu söz konusu olmuş durumda. Tahliye ediyorlar, belki de etmişlerdir. Bartın'da burada biraz önce gittiğimiz alanda da meydanda da derelerin suyun yükselesi nedeniyle bir alan kaplaması ve taşkın yapması söz konusu. Alan olarak çok fazla binayı, iş yerini burada gördüğümüz yerleşim yerini tehdit eder nitelikte değil. Ama 100'ün üzerinde bodrum depo, bundan biraz daha az olan iş yeri ve zamanında hem kamu kurum ve kuruluşların, belediyemiz ve valiliğimiz nezaretinde tedbirlerini aldılar” dedi.


“BARAJLAR VE DERELER ISLAH EDİLMESEYDİ, BÜYÜK BİR FELAKETLE KARŞI KARŞIYA KALINIRDI”

Alınan tedbirlere dikkat çeken Bakan Süleyman Soylu, bu tedbirlere vatandaşların da harfiyen uymaya çalıştığının altını çizdi. Batı Karadeniz bölgesinde 960'ın üzerinde iş makinesi 5 binin üzerinde personelin bir çalışma ortaya koyduğunu vurgulayan Bakan Soylu, sözlerine şöyle devam etti; “Yine burada özellikle bugüne kadar şunun altını çizmek gerekir. Geçen Ağustos ayında yine bu ölçekteki yağmurlarda eğer Bartın barajlar yapılmamış olsaydı, dere ıslahları yapılmamış olsaydı, bu tedbirler alınmamış olsaydı, Allah korusun büyük bir felaketle karşı karşıya kalınır idi. Bu barajların yapılması ve olması ebetteki hem suyu tutmasını hem yoğun yağışın kontrol edilmesini aynı zamanda da orada tutulması temin etmektedir. Gelen yağışın hızını yavaşlatmakta bir yerde depolamakta ve ondan sonra da şehrin bir felaketle karşı karşıya kalmasını engellemektedir. Onun için zamanında alınan tedbirler bize bunu göstermektedir. Diğer tarafta da aldığımız gerek Sinop'ta, Ayancık'ta, Kastamonu'da yine buralarda, Zafer Mahallesi'nde o yağıştan alınan tedbirler bir vesile o gün karşı karşıya kaldığımız durumla karşı karşıya kalmadığımızı göstermektedir. Şunu vatandaşlarımızın bilmesini isteriz. Biz bu yağışlar olmadan da tedbirlerimizi alıyoruz. Bu yağışlarda açık gördüğümüz veya riskli gördüğümüz, yağışların bir vesile ile etkilediği alanlarda oluşturduğu zararların nereden geldiğini tespit ettiğimiz yerlerle ilgili de tedbir alıyoruz. Geçmişte aldığımız tedbir alıyoruz. Geçmişte aldığımız tedbirler var, sürekli aldığımız tedbirler var. Bir de arızayı görüp nerede bir açık varsa orada aldığımız tedbirler de var. Bunlarda bugün bir vesile ile geçen Ağustos'tan itibaren aldığımız tedbirlerin de sonucunu bazı yerlerde görüyoruz. Ama burada şunun altını çizmek lazım. Bir vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Tüm uyarılara harfiyen uymaya çalıştılar. İkincisi tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız karşı karşıya kalınacak tahribatın azaltılması için çok ciddi bir çalışma, tüm iş makineleri ile birlikte çalışma ortaya koydular. En son ki rakam 960'ın üzerindeydi. İş makinesi çalışıyor. Yaklaşık 5 binin üzerinde de personel Batı Karadeniz'deki sel afetinde bir çalışma ortaya koyuyor. Vatandaşımızla bu sel afetinin oluşturduğu süreç ortadan kalkana kadar beraber olacağımızı bir kez daha söylüyorum. Zararları konusunda karşı karşıya kalınan maliyetler konusunda devlet bugüne kadar elini nasıl taşın altına soktuysa bugünden sonra da aynı şekilde Cumhurbaşkanımızın riyasetinde elini taşın altına sokup bu mağduriyeti çünkü tarım zararları da var. Şu anda onları tespit edebilmemiz mümkün değil ama yarından itibaren arkadaşlarımız bütün hasar tespitlerine başlayacaklar. Bizler de buralardayız. Vatandaşımızın emrine amadeyiz. Allah beterinden korusun. Bizim burada karşı karşıya kaldığımız bu olaylarda yapmış olduğumuz el birliğiyle hep birlikte bunun da üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Tekrar Allah beterinden korusun.”


HASARIN BOYUTUNU SABAHIN İLK SAATLERİNDE YERİNDE İNCELEDİ  

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sel afetinin yaşandığı illerden olan Bartın'da dehşetin izlerini sabahın ilk ışıklarında Kemer Köprüsünde takip ederek, esnaflara geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Bakan Soylu, köprü üzerine çıkarak hasarın boyutlarını yetkililerden bilgi alarak inceledi.


KASTAMONU VE DÜZCE’DE 2 VATANDAŞI ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Bölgede hasar tespiti noktasında çalışmaların devam ettiğini ifade eden Bakan Soylu, "Maalesef sabaha karşı Düzce Kaynaşlı'da bir operatör kardeşimiz bir müdahale esnasında iş makinesiyle beraber suya kapıldı. Onun arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Yine Kastamonu'da sel sularının 20 yaşında bir kardeşimizi köprünün üzerinde sel sularının alıp götürdüğüne yönelik bir ihbar var. Bu dün akşama kadar teyide muhtaçtı. Sabah itibarıyla arkadaşlarımız tüm ekiplerle beraber arama kurtarma çalışmalarını ihbar yapıldığı andan itibaren devam ettiriyorlar" dedi.

Soylu, "Burada tüm iş makineleri, arama kurtarma ekipleri ve yerel destek ekipleriyle beraber mücadele devam ediyor. Dükkanları da gezdik. Yapılan uyarılarla herkes sudan etkilenecek malzemesini ya bir yere kaldırmış ya da üst katlara çıkarmış. Bu açıdan tedbirler zamanında alındı. Valiler, kaymakamlar, DSİ, belediye başkanları ve Karayolları başta olmak üzere herkes işinin başında. Birkaç köprü gitti. Özellikle yukarıda Şarköy'ün köprüsü var, orası gitti. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden istedik, oraya bir köprü gelecek ve onu oraya koyacağız. Yine o köyle bir ulaşım yoktu, gece o da temin edildi. Biraz sonra da hava müsait olduğu zaman helikopterlerle de oraya birtakım desteklerde bulunulabilecek. Kozcağız'da yapımı süren barajın hattını besleyen tarafta ciddi akıntı var. Yağmur sularının baskısının azalmasının ardından burada da akıntının yavaşlayabileceğini düşünüyoruz. Burada set oluşturan yığınakların, belediye ve ilgili ekiplerce toparlanmaya çalışıyor” diye konuştu.

Bölgede yatırımlar yapılmadan önce çok daha büyük hasar, zayiat ve kayıpların söz konusu olduğunu da dile getiren Soylu, "Deniz kotu ile Irmak kotu arasında bir fark olmadığımdan yukarıdan aşağıya eğimle gelen su maalesef yayılıyor. Zamanında buraya barajlar yapıldı. Gelen suyun debisi düşürülerek şehir içinden suyu veriyor. Metrekareye 300 kilogram çok büyük bir yağış. Şimdi hep beraber hem tedbir almaya çalışıyoruz hem bu konuda vatandaşlarımızı uyararak en az etkilenmelerini temin ediyoruz. Bu akarın, ırmağın her tarafında oluşabilecek birtakım birikintileri de mümkün olduğunca tüm ekiplerimizle beraber temizlemeye çalışıyoruz" ifade etti.

Türkiye'nin bir afetler bölgesi olduğunu anımsatan Soylu, yangın, sel, heyelan, çığ düşmesi, kaya düşmesi gibi afetlere karşı en üst tedbirleri almaya çalıştıklarını söyleyerek, tüm illerde 81 ilde risk afet azaltma planlarının tamamını hazırladık. Bütün kurumların afetlere karşı tedbir alıyor ve çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. 

Kaynak: İHA

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum