“Servis sektörü kalmayacak”;

“Servis sektörü kalmayacak”

Okul Servis Araçları Yönetmeliği’ne göre artık tüm okul taşıtlarında; ‘Cam filmi ve renkli camlara izin verilmeyecek. Cam filmi ve renli camlı araçlar, araçlar bu bakımdan kusurlu sayılacak. Koltuk sensörü, iç mekan kameraları, 3 noktalı kemer, vb. yeni özellikler tüm araçlarda zorunlu hale getirildi....

Öncesinde bu kararın zorunluluktan muaf tutulduğunu ancak Danıştay’ın iptal kararıyla zorunlu hale getirildiğini belirten Güventur Kooperatif Başkanı Faruk İslamoğlu; “Bu şartları yerine getirmenin maliyeti en az 40-50 bin lira civarında. Bu masrafı yapabilecek servisçiyi bulmak imkansız. Bu karar derhal düzeltilmelidir. Yoksa ne ilimizde ne ülkemizde servis sektörü diye bir şey kalmaz” ifadelerine yer verdi.

 

 

“BU ŞARTLARIN MALİYETİ EN AZ 40-50 BİN LİRA CİVARINDA”

 

Güventur Kooperatif Başkanı İslamoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi;  “25 Ağustos 2021 tarih 31579 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, servis araçlarının hizmet yönetmeliğindeki ilgili maddelerindeki donanımlar 1 Temmuz 2023 tarihine kadar zorunluluktan muaf tutulmasına rağmen bu kararı Danıştay’ın iptal ettiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Okul Servis Araç Yönetmeliği’nde, araçların taşıması gereken özelliklere dair geçmişte yapılan bazı değişikliklerin zorunluluk tarihleri erteleniyordu.  2018 model ve öncesi araçlar bu ertelemeden yararlanıyordu. Danıştay’ın kararı ile bu erteleme kaldırıldı. Bugün itibariyle de tüm okul servis araçları sorumlu tutuldu. Danıştay kararı sonucunda, tüm okul taşıtlarının herhangi bir erteleme veya muafiyet olmaksızın bir takım ötelenen ilave şartları sağlaması zorunlu hale getirildi. Buna göre tüm okul taşıtlarında; ‘Cam filmi ve renkli camlara (fabrikasyon da olsa) izin verilmemektedir. Geçici Madde 2 fıkra 1. Maddesi yürürlükten kaldırıldığı için tüm araçlar bu bakımdan kusurlu sayılacaktır. Koltuk sensörü, iç mekan kameraları, 3 noktalı kemer, vb. yeni özellikler tüm araçlarda zorunlu hale getirildi.’

Bu şartları yerine getirmenin maliyeti en az 40-50 bin lira civarında. Bu masrafı yapabilecek servisçiyi bulmak imkansız velev ki bulanlar olsa dahi bu araçları bildiğimiz kadarıyla okullar açılıncaya kadar donatacak teknik ekip ve ekipman yakın çevremizde yok. Danıştay kararı, araç muayene istasyonlarında uygulanmaya başladı ve şu anda Danıştay kararı gereğince 3 nokta emniyet kemeri, koltuk sensörü ve iç mekan kamerası olmayan ve orijinal de olsa cam filmi olan okul servis araçları muayenede ağır kusurlu sayılmaktadır.”

 

"DANIŞTAY KARARI, ESNAFININ BOYNUNA İLMEĞİ GEÇİRMEK"

 

Bu şartların yakın tarihler içerisinde uygulanabilirliğinin imkansız olduğunu da vurgulayan İslamoğlu;“Danıştay’ın bu kararı 2 yıl covid 19 hastalığı sebebiyle kontak kapatıp çalışamayan ardından son aylarda yaşanan akaryakıt fiyatlarındaki, araç fiyatlarındaki ve zaruri giderlerdeki artışlar sebebiyle belini doğrultamayan servisçi esnafının boynuna ilmeği geçirmekten başka bir şey değildir. Aslında bir bakıma baştan beri gereksiz olarak gördüğüm koltuk sensoru gereksiz masraftan başka hiçbir şey değil bizler o görevi zaten sensör değil araçlarımızda yasal zorunluluk olarak çalışan rehber personellerimize yaptırmaktayız”dedi.

 

"SERVİS SEKTÖRÜ DİYE BİR ŞEY KALMAYACAK"

Araçlarında orijinal olarak gelen renkli camları yenisiyle değiştirmenin bile 50 bin ile 100 bin TL arasında değiştiğini ifade eden İslamoğlu; “Zaten araç kullanım yaşları sınırda olan servisçi buna nasıl masraf edebilir. Kameralarımız ve 3 nokta emniyet kemerlerimiz zaten tamamına yakın araçlarımızda mevcut.Okulların açılma tarihlerini beklemeden, şimdiden bu karar iptal edilip ya da yeni bir yönetmelik değişikliği ile ülke genelinde tüm servisçilerimizi, Milli Eğitim camiamızı ve tüm velilerimizi büyük sıkıntılara sokması kaçınılmaz olan bu karar derhal düzeltilmelidir. Yoksa ne ilimizde ne ülkemizde servis sektörü diye bir şey kalmaz. Kalanlar da haliyle bu masrafları velilere yansıtmak zorunda kalacağından olan yine dar gelirli servisçilerimize ve velilerimize olacaktır”ifadelerine yer veri. 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum