“Çiftçilerimize yüksek gelir getirecek”;

“Çiftçilerimize yüksek gelir getirecek”

Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve 2021 yılında uygulamaya konulan Mürver Yetiştiriciliği ve Ürünlerin Değerlendirilmesi Projesi kapsamında Daday ilçesinde tarla günü düzenlendi....

İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu yaptığı açıklamada; “Projede 4' ü Daday ve 1' i Merkez İlçemizde olmak üzere, 500' er metrekarelik alanda toplam 2 bin 500 metrekare alanda 5 adet bahçe tesisi gerçekleştirdik. Projemizin ve kurduğumuz bahçelerimizin çiftçilerimize yüksek gelir getirmesini temenni ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

Daday’da düzenlenen tarla günü etkinliğine, İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, Ağaçlandırma Şube Müdürü Ercan Şen, Fidanlık İşletmesi Müdürü Levent Teroğlu, Daday İlçe Tarım ve Orman Müdür V. Engin Kocaoğlu, Daday Orman İşletme Müdür V. Muhammet Ali Keleş, KTV Şube Müdürü Uğur Ertop, Kastamonu Üniversitesi Öğretim Görevlileri ve öğrencileri, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personeli, Daday ve Gölköy Fidanlık Şefleri ile Proje ile demonstrasyon kurulan kadın çiftçiler katılım sağladı.

TANRIKULU; “KARA MÜRVER İÇİN 5 ADET BAHÇE TESİSİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu,Bakanlık olarak kadın çiftçilere son yıllarda pozitif anlamda ayrımcılık yapıldığından ve hazırlanan projelerde kadınlara öncelik verildiğinden bahsederek; “Kadınlarımızın kırsalda gerçekten işi çok ağır. Hem ev, hem tarla-tapan, hem çocuk. Tüm bunlar kadının sırtında. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak; kırsaldaki kadınımızın sırtına fazla yük bindirmeden, ev ekonomisine katkıda bulunabileceği, rahatlıkla yetiştirebileceği, çok bakım istemeyen ancak yüksek getirisi olan ürünler ile ilgili projeler hazırlıyor ve eğitimler düzenliyoruz. Bu anlamda Kara Mürver, bölgemizde yetişen, ekonomik değeri yüksek bir ürün. 2021 yılından itibaren projemizi ilimizde uyguluyoruz. Projede 4' ü Daday ve 1' i Merkez İlçemizde olmak üzere, 500' er metrekarelik alanda toplam 2 bin 500 metrekare alanda 5 adet bahçe tesisi gerçekleştirdik. Aynı zamanda Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’müz ile imzaladığımız Protokol ile Mürver yetiştirmek isteyen çiftçilerimiz için fidan yetiştirmeyi hedefliyoruz. Projemizin ve kurduğumuz bahçelerimizin çiftçilerimize yüksek gelir getirmesini temenni ediyoruz” dedi.

SÖNMEZOĞLU; “HEM KIRSALDA KADINLARIMIZI GÜÇLENDİRECEĞİZ HEM DE FİDAN ÜRETECEĞİZ”

Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu da Orman Bölge Müdürlüğü olarak Mürver ve Mürver Fidanı üretmekle ilgili çalışmalarda İl Tarım Orman Müdürlüğü ile birlikte çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “Aynı Bakanlığa bağlı iki ayrı kuruluş arasında imzalanan Protokol ile hem kırsalda kadınlarımızı güçlendireceğiz hem de fidan üreteceğiz. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Daday ve Gölköy Fidanlıkları tarafından alınan çeliklerle üretime başladık. Düşük miktarlarla başladığımız üretimleri çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda arttırarak devam edeceğiz. Çiftçilerimizin taleplerini karşılarken aynı zamanda da hem orman içi ağaçlandırmada hem de süs bitkisi olarak Mürveri kullanma hedeflerimiz var. Çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

28 Nisan 2022 tarihinde Kastamonu Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü arasında imzalanan protokol ile 2022 yılında Gölköy ve Daday Fidanlık Şefliğine bağlı fidanlıklarda Mürver Fidanı üretimi yapılacak. İl Müdürlüğü ile ortak yürütülecek projede çeşitli eğitimler ve kurslar da açılması planlanıyor. 2021 yılı Ekim ayında tesis edilen Mürver bahçelerinin 2024 yılında ekonomik verime yatması hedefleniyor. (Bülten)

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum