100 bin ata tohumu halkla buluştu;

100 bin ata tohumu halkla buluştu

Kastamonu Belediyesi tarafından hayata geçirilen Ata Tohumu Fide Dağıtımı projesi kapsamında bu yıl 100 bin fide vatandaşlarla buluştu....

İlk yıl 45 bin ikinci yıl 60 bin fideyi Kastamonu halkıyla buluşturan Kastamonu Belediyesi, bu yıl Türkiye’nin dört bir tarafından gelen talepler üzerine şehir dışındaki vatandaşlara da göndermeye başladı. Üretimin önümüzdeki senelerde daha da artarak geniş bir kapasiteyle hizmet vereceğini belirten Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu;“Üretken belediyecilik anlayışıyla vatandaşlarımızı buluşturuyoruz.Atalık tohumlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Bu tohumlar, hiçbir şekilde suni gübre görmemiş tohumlar. Dağıttığımız fidelerden vatandaşlarımız, kendilerine birazcık tohum ayırırlarsa, bunu sayıca artırırız ve bu tohumlarımızı hemen hemen herkesle buluşturma şansı buluruz. Ne kadar çok geniş kitleye ulaşırsak o kadar iyi olacağı kanaatindeyim” dedi.

     Kastamonu Belediyesi’nin seralarında ata tohumlarından üretilen 100 bin fide, vatandaşlarla buluştu. Ata tohumlarından elde edilen salatalık domates ve biber fideleri dağıtımı, Kuzeykent yerleşkesinde bulunan Kastamonu Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü’nde düzenlenen programla gerçekleştirildi. Dağıtım törenine Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu ile belediyenin birimlerinde görevli çalışanlar katıldı. Yoğunluk oluşmaması ve herkesin kolaylıkla alabilmesi amacıyla bu sene 6 ayrı noktada dağıtım yapıldı. 3 yıldır artarak devam eden atalık tohumdan üretilen fidelerin dağıtımına, halk yoğun ilgi gösterdi.



VİDİNLİOĞLU; “ÜRETKEN BELEDİYECİLİK ANLAYIŞIYLA VATANDAŞLARIMIZI BULUŞTURUYORUZ”

Her geçen yıl ata tohumu üretim sayısını arttırmak istediklerini ifade eden Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu; “Son iki yıldır dağıttığımız atalık tohumlarımızı bu sene 100 bin olarak dağıtıyoruz. Vatandaşlarımızı bekletmemek ve bir an önce dağıtımlarını gerçekleştirmek için şehrin 6 noktasında dağıtımlarına başladık. Park Bahçeler yerleşkemizi buraya aldık. 4 tane tam otomasyonlu, yağmur sularını kullandığımız, otomatik ısıtmalı 4 seramız var. Bu seralarımızda üretim yapıyoruz ve üretken belediyecilik anlayışıyla vatandaşlarımızı buluşturuyoruz. Sürekli gündeme getirmekten usanmadan devam edeceğim. Üretmemiz lazım, üretmemiz lazım, üretmemiz lazım. Özellikle Kastamonu gibi kadim bir şehirde, kökeni hep tarım ve hayvancılık olan bir ilde, ağırlıklı olarak yapmamız gereken atalık tohumlarımıza sahip çıkmak, onları tüketmek olmada örnek olmamı gerekir. O sebeple bu seneki etkinliğimizi de geniş kapsamlı gerçekleştiriyoruz. Bunların büyük çoğunluğu benim kendi tohumlarım. Yıllardır biriktirdiğim tohumlar. Her sene de bunu yapmaya devam ediyorum. Bu tohumlar, hiçbir şekilde suni gübre görmemiş tohumlar. 60 -70 yıllık tohumlar. Ekim ayı içerisinde yaptığımız ziyarette sanayi ve teknoloji bakanımız, fideleri toprakla buluşturmuş ki ‘Ben bugüne kadar bu kadar lezzetli domates yememiştim’ dedi. Bizim domateslerimizin özelliği de tamamen eski mis gibi ince kabuklu domatesler. Bunları sayıca ne kadar çok arttırırsak, o kadar iyi” dedi.

“ÜRETİM KAPSAMINI DAHA DA GENİŞLETMEK İSTİYORUZ”

Başkan Vidinlioğlu, herkesin ata tohumlarına sahip çıkması gerektiğini belirterek; “Dağıttığımız fidelerden kendilerine birazcık tohum ayırırlarsa, bunu sayıca artırırız ve bu tohumlarımızı hemen hemen herkesle buluşturma şansı buluruz. İnşallah bundan sonrasında bu duyarlılık devam eder. Çünkü ben sabah gelirken gördüm erken saatlerde Olukbaşı’ndan, Salı Pazarı’na hemen hemen her tarafta çok ciddi kalabalıklar vardı. Demek ki vatandaşımız bu tarz şeyleri seviyor. Onlar da sağlıklı bir toplum olmanın gereği atalık tohumlara sahip çıkıyorlar. Dolayısıyla yaptığımız işten oldukça mutluyum. Bu konuda Kastamonu bir ilke imza atıyor. İnşallah bundan sonra bunun kapsamını da genişletmek istiyoruz. Çünkü özellikle hayatın bize gösterdiği toprağın ne kadar kıymetli olduğu. Bizim kendi yiyeceklerimizi kendi ürünlerimizi üretmemiz gerektiğini yaşanan şartlar ortaya koyuyor. Bunun için de bu duyarlılığa hepimizin sahip olması gerekiyor. Gelecek nesillere bunu olabildiğince aktarmamız lazım” ifadelerine yer verdi.

“YETİŞEBİLDİĞİMİZ ÖLÇÜDE TÜRKİYE’NİN 4 BİR TARAFINA ULAŞTIRMA GAYRETİNDE OLACAĞIZ”

Özellikle çocukların topraktan uzak yaşadığına vurgu yapan Belediye Başkanı Vidinlioğlu; “Özellikle çocuklarımız toprakla pek fazla buluşmuyorlar. Mahalle aralarında top oynarken bile eskisi gibi toprak alanları çok bulamıyorlar. Dolayısıyla bu çocuklarımız salatalığın domatesin biberin nerede yetiştiği konusunda değişik fikirlere sahipler. Onun için bu atalık tohumlar saksıda bile yetişebilir. Bu bilincin oluşması için önemli olduğunu düşünüyorum. Bundan sonraki süreçte bu bilinç umarım çoğalarak ilerler. Aynı zamanda bunu Türkiye’nin dört tarafına ya da telefonla bana ulaşan vatandaşlarımız var. BU konuda demek ki çok fazla etkimiz varmış. Hemen hemen her taraftan bu tohum ve fidelerden istek var. Yetişebildiğimiz ölçüde Türkiye’nin 4 bir tarafına elimizde olan kalan fidelerimizden ulaştırma gayreti içeresinde olacağız. Ne kadar çok geniş kitleye ulaşırsak o kadar iyi olacağı kanaatindeyim.Sağlıklı nesiller için sağlıklı gıdalar tüketmeliyiz diyorum” dedi. 



Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum