Kilosu 115’ten satılıyor;

Kilosu 115’ten satılıyor

Gıda fiyatlarındaki artış vatandaşların gündemindeki yerini koruyor. En dikkat çekici fiyat artışları ise Kırmızı ette yaşandı. 22 mart tarihinde Et ve Süt Kurumu tarafından kırmızı ete yüzde 48 oranında zam getirilmişti. 135 liraya yükselen kırmızı etin kilo fiyatı yeni gelen indirimle birlikte 110 TL ‘ye düştü. Güncel et fiyatları ise şöyle; 1 kilo dana kıyma; 114 TL, dana kuşbaşı 125 TL....

SARIYAKUP; ‘’KAŞIKLA VERDİLER KEPÇE İLE ALIYORLAR’’

Kastamonu’da faaliyet gösteren Sarıyakuplar Kasap dükkanının sahibi İsmail Sarıyakup, et fiyatlarındaki son durum hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sarıyakup et fiyatlarına getirilen zamlardan sonra, sıkıntı çektiğini dile getirerek, şöyle konuştu; “Ramazanın başında et fiyatlarına yüksek oranda zam yaptılar. Şu anda hayvan kesim fiyatları 90-95 liradan 85-80 liralara geriledi. Bizim sektörümüzdeki kasap, market, perakende satışı olan arkadaşlar ise işi fırsatçılığa çevirip hala o zamanki fiyat bazından satıyorlar. O gün kıymanın fiyatını 125 liraya,kuşbaşının fiyatını 135 liraya çıkarmışlardı. Şuanda fiyatlar düşmesine, asgari olarak 10 20 lira gerilemesine rağmen, hala yüksek fiyattan satıyorlar. Biz halkımızı düşünerekten, hiçbir kar amacı gütmeden, halk günleri uyguladık. Kıymayı 110, kuşbaşını da 120 lira civarında müşterilerimize veriyoruz. Mübarek ramazan günlerinde halkımızı zora sokmamaya çalışıyoruz. Sektörümüz biraz can çekişiyor. Bunun sebebi ise yem fiyatlarının yükselmesidir. Yem fiyatları geçen yıl bu zamanlar 110 ile 115 TL arasıydı. Bu yıl yem fiyatları 200 ile 250 arasında değişiyor. Sektörde besiciler de zor anlar yaşıyor. Harman zamanında 2 liradan alınan arpayı 5 liradan satıyorlar. Çiftçi ekiyor, biçiyor, mazot yakıyor, emek sarf ediyor. Aradakiler ise bunun fırsatçılığını yapıyor. Besiciler de doğal olarak besicilerde fiyatların yükselmesini istediler. Ama asgari ücret ile geçinen halkımız kilosu 75 lira olan kıymayı 120 liradan aldılar. Kaşıkla verdiler kepçe ile aldılar açıkçası. İnsanlar evine et götüremiyor.”

‘’KAR AMACI GÜTMEDEN ÇALIŞIYORUZ’’

Sarıyakup, kar amacı gütmeden, insanların daha fazla et alabilmelerini sağlamaya çalıştıklarını belirterek;‘’Biz kar amacımızı elimizden geldiğince düşürerek, insanların daha fazla et alabilmesini sağlamaya çalıştık. Vatandaşın başka yerden 125-135 lira verip 1 kilo alınan et bizde 1 kilo 200 grama denk geliyor.Böylelikle vatandaşın sofrasına biraz daha fazla et giriyor.Genellikle yarım veya bir kilo et almayı tercih ediyorlar. 50 veya 100 liralık et almayı isteyenler de oluyor. 22 Martta yüzde 48 zam geldi. Etin kilosu 125 liraya çıkarılmıştı. Biz 110 liraya satıyoruz. Halk günü olduğunda 105 liraya düşüyor. Halk günlerimiz Cuma, Cumartesi, Pazar. Eğer talep olursa halk günlerinin devamlılığını yapacağız” şeklinde konuştu.

“ZİNCİR MARKETLER İSİMLERİNİ KULLANARAK BUNDAN YARARLANIYORLAR”

Sektördeki belli başlı sıkıntıları da dile getiren Sarıyakup, şöyle devam etti;  “Etimizi kendimiz getirip işliyoruz. Müşterilerimiz almaya geldiklerinde nasıl yaptığımıza şahit oluyor. Zincir marketlerde bu ürünler paketlenmiş halde halkın önüne sunuluyor. Kimse neyi nasıl yediğini bilemiyor. Burada bizi görüyor, nasıl kestiğimizi görüyor. Etin faklı parçasını isteyene istediği yerden veriyoruz. Bir insan zincir markete gittiğinde aradığı her şeyi orada bulabildiği için, orası daha kolay geliyor. Kimse kasaba uğrama gereği duymuyor. Bu da bizi zora sokuyor. Fiyatlarda indirimden ziyade isimlerini kullanarak bundan yararlanıyorlar.”

KARKAS 92’DEN 83’ E DÜŞTÜ

Sarıyakupoğlu son olarak, Karkas kesim fiyatları ile ilgili şöyle konuştu; “İthal hayvan kesim burada yok. Kendi yetiştirdiğimiz hayvanlarımız var. Bu hayvanların Karkas fiyatı 90-92 liraya kadar çıkmıştı. Şu anda 83-85 liraya civarında değişiyor. Bu fiyat farkları ödeme seçeneklerinden kaynaklı. Bazıları nakit veriyor. Bazıları bir ay sonra vermeyi istiyor. Farklı şehirlerde fiyatlar daha düşük.”   





Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum