Ödül töreni Mayıs ayında;

Ödül töreni Mayıs ayında

Kastamonu Eğitim İş Kastamonu Şubesi 2019 yılından bu tarafa her yıl, Köy Enstitüleri anısına “İsmail Mahir Efendi Köy Enstitüleri Onur Ödülü” veriyor....

Bu yıl verilecek olan ödülün sahibi ise Mehmet Saydur oldu. Ödül töreni Mayıs ayı içerisinde yapılacak.

Köy Enstitüleri 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile ilkokullara öğretmen yetiştirilmesi amacıyla açılan okullara verilen addır. Köy Enstitüsü projesi bütünüyle Türkiye Cumhuriyeti'ne aittir ve dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından yönetilmiş bir programdır.Kastamonu Araç kökenli eğitimci siyasetçi İsmail Mahir Efendi, Köy Enstitülerinin fikir babasıydı. Eğitim-İş Kastamonu Şubesi de 4 senedir Köy Enstitüleri anısına İsmail Mahir Efendi Köy Enstitüleri Onur Ödülü vermeye başladı. 2019 yılında ilk ödül eğitim ve öğretmen konulu çalışmaları ve eserlerinden dolayı, 2019'da Niyazi Altuna’ya, 2020 yılında Mustafa Gazalcı’ya ve 2021 yılında ise Alper Akçam’a verildi. Bu sene İsmail Mahir Efendi Köy Enstitüleri Onur Ödülü ise belgesel roman çalışmasından dolayı Mehmet Saydur’a verilecek.

Konuyla ilgili Eğitim İş Kastamonu Şubesi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Şube Yönetim Kurulumuz, 2022 ödülünün de eğitimci ve araştırmacı kişiliğiyle Göl Köy Enstitüsünün 1939-1946 ve 1947-1954 yılları arasını kapsayan belgesel roman çalışmasından dolayı Mehmet Saydur’a verilmesini uygun bulmuştur.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada ödül töreninin mayıs ayı içerisinde gerçekleştirileceği belirtilirken herhangi net bir tarih verilmedi.

MEHMET SAYDUR KİMDİR?

1957 yılında Kastamonu Merkez Ortaköy’de doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokul ve öğretmen okulunu Kastamonu’da okudu. Araç, Kastamonu, Çayeli, Pazar, Ankara, Çamlıhemşin’de ilkokul öğretmenliği yaptı. Gazi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Yönetimi ve Teftişi Anabilim Dalını bitirdikten sonra sırasıyla İstanbul, Zonguldak, Bartın, İstanbul, Kastamonu, Bursa, Kırklareli illerinde ilköğretim/maarif müfettişi olarak çalıştı. Şimdilerde aynı görevle Kastamonu’da çalışmaktadır.

İlk yazısı Nisan 1981’de Kastamonu gazetesinde yayınlanmıştır. Bu gazetenin yanında Sepetçioğlu, Cide Postası, Abana, Bartın, Cumhuriyet gibi gazetelerde; Öğretmen Dünyası, Çağdaş Eğitim, Yeni Hayat, Varlık gibi dergilerde yazdı. Elliden çok ders ve yardımcı ders kitabına da imza atan Saydur’un kültür alanındaki diğer yapıtları şunlardır:

Araştırma: Bir Tonguç Okulu Göl Köy Enstitüsü (Görkem Yayınları: 1994), Markopaşa Gerçeği (Çınar Yayınları: 2002, 2013), Göl 1938 (Dil Derneği Beşir Göğüş Türk Dili ve Çocuk Edebiyatını Geliştirme Ödülü 2020 / Öğretmen Dünyası Yayınları: 2019),

Yaşam Öyküsü (Biyografi): Biz de Yaşadık (Çınar Yayınları: 1998), Köy Enstitülerinin Düşün Babası İsmail Mahir Efendi (N.Atuf Kansu Eğitbilim Araştırmaları Ödülü 2018 / Kaynak Yayınları: 2018),

Anı: Rıfat Ilgaz’lı Yıllar (Çınar Yayınları: 1994, 2006),

Belgesel Roman: Aklın Varsa Göl’e Git (Basıma hazır), Yıkım (Basıma hazır)

Deneme: İki İleri Bir Geri (Basıma hazır).

Çocuk Yazını:

Roman: Baba Kitapçı (Basıma hazır), Eğitmen Dede (Basıma hazır),

Öykü: Dedemin Doğası (Basıma hazır),

Anı: Güdük ile Kel Mahmut (Basıma hazır).


 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum