“2020 yılından beri hayvan sayıları düşüyor”;

“2020 yılından beri hayvan sayıları düşüyor”

Kastamonu İl Genel Meclisi Nisan ayı olağan toplantıları devam ediyor. Güray Parçal başkanlığında gerçekleştirilen Nisan ayı olağan toplantılarının üçüncü birleşiminde toplam 4 gündem maddesi yer aldı....

Toplantıda Encümen ve İhtisas Komisyonları seçimleri yapıldı. Toplantıda yıllara göre hayvan sayılarının dağılımının yer aldığı veriler paylaşıldığı Köylere Yönelik Hizmetler Komisyon Raporu’nda yer alan ifadelerde hayvan sayısı 2019-2020 yılları arasında bir önceki yıla göre yüzde 10 artış gösterirken, 2020 yılında itibaren hayvan sayılarında düşüş gözlendiği kaydedildi.

1,5 MİLYON TL AKTARILDI

Toplantının ilk gündem maddesinde, Kastamonu ilçelerinde bulunan Temel Eğitim ve Mesleki Eğitim Okullarının, bakım onarım giderleri için ödenek aktarılması hakkındaki İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ilgili teklifi görüşüldü. Cide Toygarlı İlkokulu Prefabrik Yapımı için 1 buçuk milyon TL ödenek aktarılması, meclisin oy birliğiyle kabul edildi.

YILLARA GÖRE HAYVAN SAYILARI VERİLERİ PAYLAŞILDI

Gündemin ikinci maddesinde “Kastamonu genelinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlıklarının yıllara göre sayıları nelerdir, şu anki sayımız nedir, sorunlarımız nelerdir?” konulu yazılı önerge hakkında hazırlanan Köylere Yönelik Hizmetler Komisyon Raporu görüşüldü. Raporda; İlimizde büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısının 2019 ve 2020 yıllarında bir önceki yıllara nazaran yüzde 10 oranında artış gösterdiği ifade edilirken, 2020 yılından günümüze kadar olan süreçte düşüş eğiliminde olduğu kaydedildi. Bunun nedenleri ise şöyle ifade edildi; “Yem süt paritesi nedeniyle dişi hayvanların kesilmesi, dişi hayvanların kesilmesiyle doğurganlığın düşmesi hayvan sayısının azalmasının nedenidir. Yem fiyatlarının yüksek olması nedeniyle çiftçiler elindeki hayvanları kestirdikten sonra yerine hayvan yetiştirmeyi bırakıyor. Başka alanlarda olduğu gibi bu sektörde de girdi maliyetleri pandemi ve savaş faktörlerinden olumsuz etkilenmiş bulunmaktadır. Her alanda olduğu gibi hayvancılık ve süt inekçiliğince de istikrarın olması büyük önem taşımaktadır. Süt fiyatlarında süt konseyinin en son açıkladığı fiyat 5.60 TL iken, 1.00 TL’de desteğin olması süt inekçiliği yapan üreticilerimizi bir nebze olsa rahatlatmıştır.”

Kastamonu’da yıllık hayvan sayıları verileri paylaşıldı. Buna göre 2021 yılında hayvan sayıları şöyle; “Büyükbaş; 287 bin 244. Küçükbaş; 112 bin 163. Manda; bin 503. Kanatlı 618 bin 205. Arı kovanları; 70 bin 768.

Kastamonu’da 2022 yılı son 3 aylık verilere göre ise şu sayılar verildi; “Büyükbaş 274 bin 141. Küçükbaş; 99 bin 867. Manda; bin 296. Kanatlı 620 bin 123. Arı kovanları; 72 bin 736.

GÖKSEL; “İLK 3 AYDA BUNUN HESABINI YAPAMAYIZ”

Konuyla ilgili olarak söz alan MHP Bozkurt İGM Üyesi İsmail Göksel; “2022 sayıları hatalı gibi geldi bana. 2022’nin daha 3 ayındayız. İlk 3 ayda bunun hesabını yapamayız. Arı kovanı 3 ayda 2 bin artar mı? Şuanda arıların hepsi öldü zaten. Bu 72 bin 736 sayısı anormal bir sayı. 2021 tamam da 2022 verileri bana anormal geldi” dedi.

ENCÜMEN VE İHTİSAS KOMİSYON ÜYLERİ SEÇİLDİ

Toplantının devamında Encümen Üyeleri ile İhtisas Komisyonu Üyelerinin seçimi yapıldı. Kapalı oylama usulüyle gerçekleştirilen Encümen Seçiminde, Reşat Dinler, Turan Özşiray ve Erkan Kürekçi Encümen Üyesi seçildi.

İhtisas Komisyonları Üye seçimi açık oylama usulüyle gerçekleştirildi. Zorunlu kurulması gereken 4 komisyondan biri olan Plan ve Bütçe Komisyonu seçiminde üye sayısının 6 ile 7 olması arasında oylama yapıldı. Oy çokluğu ile 6 üye olarak kalmasına karar verildi.

İhtisas Komisyonları üyeleri şöyle;  “Plan ve Bütçe Komisyonu; Güray Parçal, Sadık Yıldız, Şerafettin Çiçek, Vefa Yaşar, Kazım Demir, Abdullah Uçar. İmar ve Bayındırlık Komisyonu; Ali Kaya, Celal Şen, Hüsnü Yıldız, Süleyman Yörür, Cihan Çetin, Yavuz Gök.Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu; “Mustafa Özcan, Kamil Sarı, Süleyman Yazkan, Harun Şahin, Seyhun Yılmazer. Çevre ve Sağlık Komisyonu; Mehmet Arif Özdemir, Hayrettin Erol, Kazım Gül, İlhan Bozahmetoğlu, İsmail Göksel.

İlave Kurulan Komisyonlar ise şöyle; “Tarım Orman ve Hayvancılık Komisyonu; “Mevlüt Kaplan, Nevzat Kocatük, Hüsnü Dıngıloğlu. Hukuk İşleri Komisyonu; Fahrettin Cebeci, Abdülselam Kızılca, Sadık Küçükgüzel. Gençlik Spor ve Turizm Komisyonu; Mehmet Apaydın, Mustafa Kalınçıldır, İzzet Kabuloğlu. Köylere Yönelik Hizmetler Komisyonu; Mehmet Butur, Erkan Kürekçi, Salih Ünal. Araştırma ve Geliştirme Komisyonu; Mustafa Kartal, Hüseyin Örü, Mustafa Canbaz. Esnaf, Sanayi Ticaret, Doğal Kaynaklar Komisyonu; Uğur Aydın, Yetkin Köseoğlu, Metin Yamalı.”








Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum