Otizm Farkındalık günü kutlandı;

Otizm Farkındalık günü kutlandı

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında Kastamonu Merkez Spor Salonu’nda otizmli bireyler için etkinlik düzenlendi....

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu’nun (TOSSFED) organizasyonunda gerçekleştirilen etkinliğe Vali Avni Çakır, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt, Kastamonu Gençlik ve Spor İl Müdürü Reşat Asrak, Kastamonu Gençlik ve Spor Müdürlüğü Şube Müdürü Emel Karkacıoğlu, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu (TOSSFED) Kastamonu Temsilcisi Lütfiye Kimbil, Kastamonu Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz ve özel bireyler katıldı.

Otizmli bireyler Merkez spor Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte ilk olarak masa tenisi turnuvası düzenlendi. Otizmli bireyler, masa tenisinin ardından öğretmenleri tarafından hazırlanan jimnastik salonundaki parkur yarışmasında, eğlenceli dakikalar geçirdi. Spor faaliyetlerinin ardından madalya töreni gerçekleştirildi. Madalyalar; Vali Avni Çakır, AK Parti Milletvekili Metin Çelik ve Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yurt tarafından otizmli bireylere verildi.  Madalya töreninin ardından hep beraber pasta kesildi.

KİMBİL; “ÖZEL VE RESMİ GÜNLERDE DE SPOR ŞENLİKLERİ YAPACAĞIZ”

TOSSFED Kastamonu Temsilcisi Lütfiye Kimbil; “Masa tenisi turnuvası yaptık özel otizmli çocuklarımızla, sonrasında yukarıda parkur hazırlamıştık, BESYO partner öğrencilerimizle birlikte hocalarımızla birlikte parkur faaliyeti yaptık. Çocuklarımıza madalyalarını Takdim edildi. Pasta kesimimiz oldu. 2 Nisan Otizm Farkındalık günü dolayısıyla yaptığımız etkinliğimizle farkındalık oluşturmayı hedefledik. Bu şekilde özel ve resmi günlerde de spor şenlikleri yapacağız” dedi.

BOYRAZ; “BU TÜR ETKİNLİKLER FARKINDALIĞI ARTIRMAK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz da düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi; “2 Nisan Otizm Farkındalık günü dolayısıyla Gençlik Spor İl Müdürümüz Reşat Asrak Bey’e ve TOSSFED Kastamonu Temsilcisi Lütfiye Kimbil hocamızla ekibine gerçekten çok teşekkür ediyoruz. Sayımız artıyor. Bu tür etkinlikler farkındalığı artırmak için çok önemli. Ben inanıyorum her şey daha güzel olacak ama otizmlilerin sayısı çok artıyor. Bu konuda bir farkındalık oluşturmak için liselerde ve üniversitelerde acil otizm hakkında dersler verilmesi gerekiyor. Ne kadar erken tanı alırsa çocuklar, o kadar daha fazla hayata kazandırabiliriz. Otizm eğitim aldıkça hafifleyen bir durum. Merkez Spor Salonu’muzda özel bireylerimize ait bir yer olması bizim için heyecan verici oldu. Herkese, Merkez Spor Salonu2ndaki yerimizde buluşuruz diyebiliyoruz. Bundan sonra da küçük downlularda ve özel bireylerde kurslarımız olacak, bu salonda. Yaz döneminde faaliyetlerimiz olacak Allah nasip ederse. Verilen hizmet paha biçilemez. Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Reşat Asrak Bey’e çokça teşekkür ediyoruz, iyi ki varlar. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzle bir programımız oldu, onun öncesinde Daday at çiftliğinde atlı terapimiz vardı. Dolu dolu geçirdik. Bu akşam da 2 Nisan Otizm Farkındalık günü için Cengiz Aygün, bir yemek organize edecek. Biz çoğaldıkça farkına varılıyoruz aslında bu böyle olmamalıydı. Ne kadar erken müdahale olursa çocuklarımız için o kadar iyi.”

“ÇOK DEĞİŞİK OTİZM ÇOK DEĞİŞİK DOWN SENDROMLU GÖRMEYE BAŞLADIK”

Dernek Başkanı Boyraz, konuşmasında son olarak şu ifadelere yer verdi; “Önceki gün KASDOF Offroad programımız oldu, çocuklarımıza yönelik buradan emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. O araçlarla şehir içinden geçerken, aklımdaki tek şey insanların bakışlarıydı. İnsanlar, o araçlara olan bakışları, otizmli çocuklarımız bağırdıklarındaki bakışlarıyla aynıydı. İnsanlar daha da farkında ancak bu belki internetin de yaygın bir hale gelmesinden kaynaklı olan bir farkındalık belki de otizmlilerin çoğalmasından kaynaklı bir durum. Otizm çoğalıyor. Ben bu işin içindeyim, çok değişik otizm çok değişik down sendromlu görmeye başladık. Pandemi geçtikten sonra daha sık karşılaşacağız, yaz dönemi de gelecek insanlar dışarıda olacak. Bir bedensel engelliyi, zihinsel engelliyi, down sendromlu anlaşılabiliyor ama vücut görüntülerinden dolayı kimse otizmi anlamıyor. Ancak bağırdıklarında anlayabiliyorlar çocukların otizmli olup olmadığını. Ama günden güne artıyor bu sebeple acil eylem planlarının geliştirilmesi gerekiyor” dedi. 



Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum