'Şeker fiyatlarına zam gelmeli';

'Şeker fiyatlarına zam gelmeli'

Şeker-İş Kastamonu Başkanı Ali Çufadaroğlu, şekerdeki fiyat dalgalanmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Türk-Şeker'de de fiyatlara zam gelmesi gerektiğini belirten Çufadaroğlu, süreçle ilgili değerlendirmelerde bulundu....

Şeker fiyatlarındaki dalgalanmanın en önemli sebebin Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi olduğunu belirten Çufadaroğlu, pancar ekimini ve şeker üretimini denetleyen ve düzenleyici bir yapıya sahip olan Şeker Kurumu’nun acilen açılması gerektiğini vurguladı.

Çufadaroğlu açıklamasında, Türk Şeker’in de zam yapması gerektiğini belirterek; “Bütün Türkiye, 50 kilogram şekeri 300 TL olarak satan Türk Şekeri, hedef tahtasına oturtuyor. Girdi maliyetlerine göre Türk Şeker’in de şekeri en az 500 TL’den satması lazım. 300 TL de artık gülünç bir rakam” ifadelerine yer verdi.

“ÖZEL SEKTÖR TÜRK ŞEKER’İN GÜCÜNÜ KAYBETTİĞİNİ BİLDİĞİ İÇİN İŞİNE GELDİĞİ GİBİ FİYAT BELİRLİYOR”

Şeker fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulunan Şeker-İş Sendika Başkanı Ali Çufadaroğlu; “Şeker fiyatlarındaki dalgalanmanın en önemli sebebi Şeker Fabrikaları’nın özelleştirilmesidir. Şeker Kurumu diye bir kurumumuz vardı; pancar ekimini ve şeker üretimini çok ciddi denetleyen ve düzenleyici bir yapıya sahipti. Fakat bu kurum kapatıldı, bu kurumun acilen açılması gerekmektedir. Bu fabrikalar satılmadan önce Türkiye’deki Şeker üretiminin, yaklaşık yüzde 70’i Türk Şeker,  yani Devlet’in elindeydi ve şeker piyasasını devlet belirliyordu. Bunu da neye göre belirliyordu, fabrikalar zarar etmeyecek şekilde halka en kaliteli şekeri en ucuza yedirmenin hesabı yapılırdı. Asla sadece kâr amacı güdülmezdi. Cumhuriyet tarihinden beri kendi yağıyla kavrulan, devlete hiç yük olmayan, kendi kendine fabrikalar kurar hale gelmiş, sadece devlet menfaatine çalışan, Makine Fabrikaları, EMAF, Tohum ve Alkol Fabrikaları ile top yekûn bir Türk Şeker sektöründen bahsediyoruz. Son özelleştirmelerde elden çıkarılan, özelleşen 10 fabrikanın ardından, Türk Şeker’de yani devlette ülkenin şeker üretiminin yüzde 36’sı kaldı. Özel sektör Türk Şekerin gücünü kaybettiğini bildiği için işine geldiği gibi fiyat belirliyor” dedi.

“TÜRK ŞEKER’İ HEDEF TAHTASINA OTURTUYORLAR”

5 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kanuna dikkat çeken Çufadaroğlu; “Yayınlanan kanunda; “Şeker ve ham maddeleri yönetmeliğindekişeker satış fiyatları, şeker fabrikası işleten gerçek ve tüzel kişiler tarafından serbestçe belirlenir’ der. İşin en kötüsü de şeker fiyatlarının yüksek olmasından yakınanlar yani bütün Türkiye,50 kilogramşekeri 300 TL olarak satan Türk Şekeri, hedef tahtasına oturtuyor. Biz şeker satışını serbest bıraksak 1 ayda elimizde şeker kalmaz, kapışa gider, alacak olanlar da belirli kişi ve kurumlar olur, halk yine alamaz. Ama o yüksek fiyattan satanlara kimse hesap sormuyor,onlara hiç kimse laf söylemiyor. Televizyonda, basında onlara kimse bir şey demiyor. ‘Türk Şeker halkın menfaatine, maliyetin altına, zararına şeker satıyor’ diye kimse konuşmuyor.

“300 TL DE ARTIK GÜLÜNÇ BİR RAKAM”

Türk Şeker’de de zam yapılması gerektiğini vurgulayan Çufadaroğlu şöyle devam etti;  “Bizim, yani Türk Şeker’in de acilen şekere zam yapması lazım. Çünkü pancar 1.100 kuruş diğer girdiler ona keza artmış durumda. 7 kilogram pancar, 1 kilogram şeker hesabına göre ve diğer maliyetler hesaplandığında Türk Şeker de şekerin 50 kg’lık çuvalını en az 500 TL’den satması lazım. Ayrıca ürettiği şekeri Türk Şeker’in kendisi satması lazım, diğer aracı kurumların değil. Çünkü 300 TL de artık gülünç bir rakam. İlerleyen zamanlarda da ‘Türk Şeker şu kadar zarar etti’ denilebilir. Ama asıl olan Türk Şekerin yüzde 30’luk kapasitesi ile halkın yiyeceği şekeri belli seviyelerde tutmaya çalışmasıdır. Bir de Türk Şeker’in elinde şeker kalmadığını düşünün, o zaman bu şeker kaça satılır? Düşünmek bile istemiyorum.” 



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum