Zorunlu staj mağdurları, hak mücadelesi veriyor;

Zorunlu staj mağdurları, hak mücadelesi veriyor

Sayıları 1,5 milyonu bulan Staj Sigortası Mağdurları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “Çalışmamız var” şeklinde açıklamasının ardından dört gözle düzenleme yapılmasını bekliyor. Kastamonulu Staj Sigortası Mağduru Öztürk Uncu, “Stajımın sigorta başlangıcı sayılmadığını bilseydim, bir işyerinde çalışıp kendi sigortamı başlatırdım. Staj sigortası mağdurlarına borçlanma hakkı verilerek staj, sigorta başlangıcı sayılmalı. ”dedi....

Çıraklık ve Meslek liselerinde okurken zorunlu staj sürecinde çalışmalarına rağmen sadece sağlık sigortaları yatırıldığı için aktif çalışmaları emekliliğe başlangıç sayılmayan yüz binlerce mağdur hak mücadelesi veriyor.   

Bir televizyon programına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj sürelerinin sigorta başlangıcı olmasıyla ilgili çalışmalarının olduğunu açıklamasının ardından heyecanlı bekleyiş içine giren Staj Sigortası Mağdurları, “Staj Sigorta Başlangıcı Olsun” kampanyasını sürdürüyor. Televizyon programları ve sosyal medya mecralarında seslerini duyurmaya çalışan Staj Sigortası Mağdurları, iktidar ve muhalefet partilerini de ziyaret edip, mağduriyetleriyle ilgili destek turları yapıyor.    

  “EMEKLİLİĞE SAYILMAYAN SİGORTA HAK KAYBIDIR”

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Staj Sigortası Mağdurları (SSM) Derneği Başkanı Ferhat Salman,  meslek liselerinin ara eleman ihtiyacını karşıladığını belirterek, “Ülkemizde ara eleman açığının her geçen gün arttığı şu zorlu günlerde hem velileri hem de öğrencileri meslek liselerine özendirip teşvik etmek şarttır. Özellikle staj esnasında yapılan fiili çalışmaya dayalı sigortanın hiçbir şekilde emekliye başlangıç sayılmaması büyük bir hak kaybıdır. Staj sürecinde yapılan sigorta emekliliğe başlangıç sayılmalıdır. Bir ülkenin gelişmesi, ilerlemesi için doktora, avukata, mühendise ihtiyacı olduğu kadar çok iyi eğitim almış ara elemana da ihtiyacı var.” dedi.

 

“STAJ MAĞDURLARINA GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA HAKKI VERİLMELİ”

Milyonlarca meslek liselinin ve çıraklık okulu mezununun yıllardır bu mağduriyetin çözülmesini beklediğini belirten Salman, “Anayasanın eşitlik ilkesine dayanarak birçok meslek grubunda askerlik doğum gibi geriye dönük borçlanma hakkı verilirken, biz staj mağdurlarına da bu hak verilmeli.” dedi. Özellikle 2006 yılından sonra sosyal güvenlik alanında çok önemli düzenlemelere imza atıldığını  kaydeden Salman, “Şu an uygulamada olan kanunla borçlanılacak sürelerde, sigortalıların ya da vatandaşların lehine olacak birçok düzenlemeler yapıldı. Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık öğrenim süreleri, sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri, hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri yeni yasa ile borçlanılacak süreler kapsamına alındı. Ancak bu hak genele yayılmayınca başta meslek liseleri, çıraklık okulları ve üniversite stajı yapan mezunlar olmak üzere toplumun kalan kısmı için büyük bir mağduriyet ortaya çıktı.” ifadelerini kullandı.

STAJ MAĞDURU OLACAĞIMI BİLSEYDİM; ÇALIŞIR, KENDİ SİGORTAMI BAŞLATIRDIM

Halk arasında Taş Mektep olarak bilinen Kastamonu Endüstri Meslek Lisesi Mobilya bölümünden 1995 yılında zorunlu staj yapan Öztürk Uncu, haftanın iki günü okula gidip, üç gün staj yaptığını söyledi. Öğretmenlerinin kendilerine verilen Sigorta Sicil Kartlarıyla ilgili olarak, ” Bu SSK kartı ile sigortanız başladı. Bunun değerini emekli olurken göreceksiniz dediler. Ama hiç te öyle olmadı.”dedi. Staj sigortasının uzun vadeli sigorta kollarına başlangıç sayılmadığını yıllar sonra öğrendiğini kaydeden Uncu, “Stajımın sigorta başlangıcı sayılmadığını bilseydim, bir işyerinde çalışıp kendi sigortamı başlatırdım. Staj sigortası mağdurlarına borçlanma hakkı verilerek staj, sigorta başlangıcı sayılmalı. ”şeklinde konuştu.    

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI VEDAT BİLGİN NE DEMİŞTİ

Bakan Bilgin, CNN Türk’te Hakan Çelik’in staj sigortası sorusuna; “Hepsinin grubu farklı. Sağlık sigortası yatıyor bazısında emeklilik yatmıyor. Bazıları daha kapsamlı. Emeklilik sigortası sayılmayanlar ciddi problemlerle karşılaşıyorlar. Staj süresi emeklilik dışında kalınca birkaç yıl fazla çalışması gerekiyor. Çalışmamız var” şeklinde konuşmuştu.





Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum