Karla mücadelede büyük özveri;

Karla mücadelede büyük özveri

Kastamonu’da 1 haftadır etkili olan yoğun kar yağışı sonrasında İl Özel İdaresi ekipleri, karla kaplı yolları açık tutabilmek için zorlu coğrafyada mesai gözetmeksizin karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor....

Yurdun büyük kesiminde soğuk ve yağışlı hava etkili oluyor. Yoğun kar yağışı sebebiyle şu ana kadar 5 bin 47 köyün yolu ulaşıma açıldı. Kapalı yolları açmak için karla mücadele ekiplerinin 24 saat mesai gözetmeksizin çalışmaları sürerken şu ana kadar 50 bin 408 kilometre yolun ulaşıma açıldığı öğrenildi.

116 ARAÇLA İL ÖZEL İDARE EKİPLERİ KARLA MÜCADELE ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Ilgaz Dağı, Küre Dağları ve Yaralıgöz Dağı gibi Türkiye’nin yüksek rakımlı dağlarının yer aldığı Kastamonu’da mesai gözetmeden çalışan İl Özel İdaresi ekipleri, kardan kapanan yollarda çalışmalarını sürdürüyor.Yağışın geçmiş yıllara göre hem daha erken hem de daha yoğun olması sebebiyle bu yıl kar mücadelesine erken başlayan İl Özel İdaresi ekipleri, 38 greyder 25 yükleyici, 20 kanal kazıcı yükleyici, 10 dozer, 4 rotatif, 14 kar bıçaklı kamyon, 3 treyler ve 2 akaryakıt tankeri olmak üzere 116 araçla çalışmaları yürütüyor.İl Özel İdaresi ekipleri, bin 54’ü köy, 2 bin 614’ü mahalle, toplam 3 bin 668 yerleşim yerinin olduğu Kastamonu’da, 9 bin 836 kilometre yol ağında zorlu kar mücadelesi gerçekleştiriliyor. Yoğun kar yağışıyla tekrar kapanan bazı köy yollarını birkaç kez açmak zorunda kalan ekipler, bu kış şu ana kadar 50 bin 408 kilometrede yol ağında kar mücadelesi gerçekleştirdi.Sabah erkenden yola çıkıp akşam geç saatlere kadar kapanan yolları açmak için çalışan görevliler, kar kalınlığının yer yer 2 metreyi aştığı dağ yollarında zorlu coğrafyada büyük mücadele veriyor.Ekipler, kimi zaman ekmeği kalmayan bir köylü, kimi zaman da şehir merkezindeki hastaneye ulaşacak hasta, kimi zaman cenazesi olan yakınlarına, kimi zamanda ilaçları biten aileler için ümit olmaya da devam ediyor.

BAL; “YOLUNU AÇTIĞIMIZ KÖYDE KAHRAMAN GİBİ KARŞILANIYORUZ”

Gece gündüz mesai gözetmeksizin yolları açık tutabilmek için çalıştıklarını söyleyen Kastamonu İl Özel İdaresi Karla Mücadele Servis Şoförü Vedat Bal; “Yaklaşık 3-4 aydır kar ile mücadelemiz devam ediyor. Uzun zamandır bu kadar yoğun kar yağdığını bilmiyorum. Mart ayında bu kadar yüksek kar yağdığını hatırlamıyorum. Yolları açık tutabilmek için yürüttüğümüz çalışmalar devam ediyor” dedi.

“YOLLARI AÇARKEN ZORLANDIĞIMIZ ZAMANLAR OLUYOR”

Yaklaşık 2 metre kar kalınlığında yolları açmak için mücadele ettiklerini belirten Bal, “Biz burada yollarımızı açıyoruz. Hastalarımız oluyor, cenazelerimiz oluyor, bu talepleri yerine getiriyoruz. Örneğin dün akşam bir cenazemiz olmuştu. Sabah saatlerinde yolu açmaya başlayıp gece saat 03.00’e kadar çalıştık. Uzun uğraş sonunda köyümüzün yolunu açtık ve cenazenin defin edilmesini sağladık. Cenaze yakınlarını ve cenaze sahiplerini de köylerine kadar ulaşmalarını sağladık. Şu anda halen yollarımızı açmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yolları açarken zorlandığımız zamanlar oluyor. Karın sıkışık ve yüksek olmasından dolayı zorlandığımız zamanlar oluyor. Ama makinelerimizin kuvvetli olmasından dolayı gecikmeli de olsa yollarımızı açıyoruz” diye konuştu.

“KÖYLÜLERİMİZİN YOLU AÇILDIĞINDA YÜZLERİ BİLE GÜLMESİ BİZLERİ AYRI MUTLU EDİYOR”

Yollarını açtıkları köylerde kahraman gibi karşılandıklarını söyleyen Bal, “Köylerimizin yolunu açınca köylerde kahraman gibi karşılanıyoruz. Bizlere ikramlarda bulunuyorlar, yolları açıldığı için seviniyorlar. Köylülerimizin yolu açıldığında yüzleri bile gülmesi bizleri ayrı mutlu ediyor. Aslında biz burada sadece yol açmıyoruz. Vatandaşlarımızın ihtiyaçları oluyor, ilaçları bitiyor, ekmek ihtiyaçları oluyor, biz bunları da götürüyoruz ve bu sayede köylülerimizin de hayır duasını alıyoruz. Bu da bizleri ayrıca mutlu ediyor” şeklinde konuştu.

ÜNSÜR; “KÖYDE KALAN VATANDAŞLARIMIZ İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ”

11 yıldır Kastamonu’da İl Özel İdaresi bünyesinde çalıştığını ve yazları ekskavatör kışları ise rotatif kullandığını söyleyen Ferhat Ünsür de, şöyle konuştu: “İşimizi severek yapıyoruz. Köyde kalan vatandaşlarımızı kurtarmak için devletimizin var olan gücüyle çalışıyoruz. 2021 yılından bu tarafa böyle bir kar yağdığını görmemiştim. Şu anda kar, burada 2 metrenin üzerinde bulunuyor. Elimizden geldiği kadarıyla var gücümüzle severek köy yollarımızı açmak için çaba sarf ediyoruz. Mesai gözetmeksizin ta ki o köye ulaşana kadar biz yollarımızı açık tutabilmek için çalışıyoruz”

KELEŞ; “ŞU ANDA KARIN YÜKSEKLİĞİ 2 METRENİN ÜZERİNDE”

Kastamonu’nun Ağlı kırsalında karla mücadele çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Kastamonu İl Özel İdaresi Basın Sorumlusu Cebrail Keleş de, şunları kaydetti; “Kızılcaelma köy yolunda bulunuyoruz. Mart ayının sonuna gelmiş olmamıza rağmen halen karla mücadele ediyoruz. Ben 1.70 boyundayım. Şu anda benim boyumu aşan bir kar yüksekliği var. Bu kar, normalde daha yüksek fakat zamanla sıkışmış kardır. Normalde şu anda karın yüksekliği 2 metrenin üzerindedir.”




Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum