Kovid-19 Kahramanları için Anma Köşesi;

Kovid-19 Kahramanları için Anma Köşesi

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlen 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Kovid-19 salgını nedeniyle hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarının hatırasına İl Sağlık Müdürlüğü hizmet binasına yapılan Anma Köşesi açılış programı gerçekleştirildi....

Açılış programına Vali Avni Çakır, Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, İl Sağlık Müdürü Vekili Dr.Mehmet Fatih Şerifoğlu, İl Jandarma Komando Eğitim Alay Komutanı Jandarma Albay Mehmet Çelik, İl Genel Meclis Başkanı Güray Parçal, AK Parti Kastamonu İl Başkanı Doğan Ünlü, kamu kurum müdürleri, Türkiye Eczacılar Birliği İkinci Başkanı Ecz. Orkun Yılmaz,  26’ncı Bölge Kastamonu Eczacılar Odası Başkanı Şule Tüfekci, sağlık çalışanları ve aileleri katıldı.

ŞERİFOĞLU; “KASTAMONU SAĞLIK ORDUSU HİÇBİR ZAMAN PES ETMEDİ”

Konuşmasına İl Sağlık Müdürü Yüksel Kutlu’nun selamlarını ileterek başlayan İl Sağlık Müdürü Vekili Dr. Mehmet Fatih Şerifoğlu; “Tıp Bayramı ilk defa 1919 yılında İstanbul işgal altındayken, tıp öğrencileri tarafından işgalcilere karşı protesto olarak kutlanmıştır. İşgal kuvvetlerinin tüm zorlamalarına rağmen Tıbbiyeli Hikmet Boran ve arkadaşları üstlerinde hekimliğin tertemiz vicdanını simgeleyen beyaz önlükleri içlerinde istiklal aşkı ile İstanbul semalarında al bayrağımızı, bağımsızlığımız için bir umut ışığı olarak dalgalandırmışlardır. O günden bu yana 14 Mart ülkemizde Tıp Bayramı olarak 103 yıldır kutlanıyor. Türk Tıp Camiası sadece İstiklal Savaşındaki başarılarıyla değil, her dara düşüldüğünde kendini kanıtlamıştır. Son yıllarda dünya küresel salgın nerede yaşarsa yaşasın, her bir insanın iliklerine kadar hissettiği tehdit bir varoluş hayatta kalma mücadelesi veriyor. BU tehdidi en çok hisseden biz sağlık çalışanlarıdır. Tüm insanlardan korunma, izolasyon talep edilirken, ön saflarda mücadele veren yine hekimler ve biz sağlık çalışanlarıdır. Tıpkı 103 yıl önce bağımsızlığımız için korkusuzca mücadele veren tıbbiyeli ruhuyla yine tüm sağlık camiamız haftalarca evlerine gitmeden saatlerce koruyucu ekipmanlar içerisinde dinlenme şansı olmadan bu küresel salgına karşı durmuştur. Birçok ülkede sağlık çalışanlarını yetersiz bırakan pes ettiren bu salgına karşı tüm ülkemizdeki sağlık çalışanları ve bilhassa Kastamonu sağlık ordusu aman demedi, pes etmedi. Herkes tarafından takdir edilen başarıyı gösterdi. Bu nedenle tüm görev arkadaşlarıma kuvvetle şükranlarımı sunuyorum” dedi.

“SAĞLIKTA ŞİDDET İÇİN CİDDİ YAPTIRIM VE DÜZENLEMELER GETİRİLECEĞİNE YÜREKTEN İNANIYORUZ”

Bu salgında kaybettikleri sağlık çalışanları olduğunu üzülerek belirten Şerifoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Uzman Dr. Vedat Gök, Operatör Dr. Metin Baş, Eczane Teknisyeni Mehmet Fakı, Güvenlik Görevlisi Hakan Tekingül, Hizmetli Ayhan Aksakal. Okumuş olduğum Kovid-19 kahramanlarını saygıyla yad ediyorum. Biz Kastamonu için verdikleri mücadelede vefat ettikleri bilinciyle tüm kalbi duygularımla Allah’tan rahmet diliyorum. Kıymetli ailelerine ve görev arkadaşlarına tekrardan başsağlığı diliyorum. Onların aziz hatıraları tıpkı bu salonda olduğu gibi her zaman kalbimizde olacaktır. Zordur doktor olmak zordur sağlık çalışanı olmak. Çünkü insanların en zor anında en istenmedikleri anda sağlık çalışanları vardır yanında. İnsanların haberlerde gördüğünde dahi izleyemediği, kanal değiştirdiği, yürek burkan anlarda hastaya müdahale eden, gerektiğinde yakınına kötü haberi veren, onlarla üzülen bizleriz. Pandemi döneminde bunu daha da derinden hepimiz hissettik. Maalesef bu süreçte insanlar, oğluna annesine babasına sırtını döndü, yine onlara kucak açan biz sağlık çalışanlarıydık. Enfeksiyon tespit edildiğinde bana da bulaştırır korkusuyla bakım hastası annesini evine almayıp bize bıraktığında aynı evde durmaktan korkan ailesine inat çorbasını biz içirdik tedavisini biz yaptırdık, bakımını biz yaptık. Bizler hastalarımızın sadece tıbbi müdahalesinde değil, her an yanlarında olduk. Kışın metrelerce karları aşıp onlara derman olmak için yol kat ettik. Tüm bu zorluklara ek olarak son yıllarda sağlıktaki şiddet olayları da bizleri ve ailelerimizi derinden üzmekte ve tedirgin etmektedir. Sağlık Bakanımızın bu konudaki sözlerini sizlere aktarmak istiyorum; ‘Bizler canına kast edeni bile tedavi etmeye yemin etmiş bir mesleğin mensubuyuz. Bu söylediğim alelade bir söz değildir. Savaşta düşman saflarında yer alana bile hayatta tutmak için yeminimiz var. Ancak bu yeminimizi tutabilmek için şartlarımızın ve gereken hukukumuzun korunması lazım.” Yine bakanımızın öncülüğünde sağlıkta şiddet uygulayan teröristlere karşı, evet çünkü savaşta dahi sağlıkçıya silah doğrultulmaz, ciddi yaptırımlar ve düzenlemeler oluşturulacağına yürekten inanıyoruz.” 

VİDİNLİOĞLU; “SAĞLIK ÇALIŞANINA EL KALDIRANIN AKIBETİNİ MUTLAKA HİSSETMELERİ LAZIM”

Programda konuşan aynı zamanda kendisinin de bir doktor olduğu için ev sahibi olarak gördüğünü ifade eden Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu; “Ölenlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet, sağlık camiamıza da muvaffakiyetler diliyorum. Ayaklarına taş dolaşmasın. Bugün bayram ama aynı zamanda buruk bir bayram. Hem kaybettiklerimiz anlamında hem de her gün haber bültenlerinde seyrettiğimiz eli maşalı eli bıçaklı beli silahlı magandalar. Sağlık ordusunu devlet mutlaka korumak ve kollamak durumunda. Yıllarca ben de acilde çalıştım, yıllarca, poliklinik yaptım. Poliklinik yaparken kapımda iki güvenlikle doktorluk yaptım. Çok ciddi tartışmalar yaşadık. Elbette ki hasta yakınlarının bir psikolojisi ar hastalarından dolayı fakat herkesi bu konuda empati yapmaya çağırıyorum. Sağlık Bakanlığımız bu yönde ciddi çalışmalar yapıyor. İnşallah bu sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların ciddi bir şekilde eğitilmeye ve gözlerinin korkutulmaya ihtiyacı var. Sağlık çalışanına el kaldıranın akıbetini mutlaka hissetmeleri lazım ki biraz geri durmayı öğrensinler. Orada kalp krizi geçiren bir hataya müdahale eden doktora, benim sıram geçti diye kabadayılık yapan gerekli cevabı mutlaka almalı. En büyük sıkıntılarımızdan biri de hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük hakları. Bu konuda ben de yıllar yılı camianın içinde olduğum için biliyorum. Sağlık Bakanımız da durumu biliyor, inşallah imkanlar dahilinde gerekli çalışmayı yapacaktır. Anca bunun ivedilikle yapılması lazım. Çünkü sağlık çalışanlarının özellikle de şu dönemde bu kadar gayret ve çabasına mutlak bir jestle karşılık erilmeli. Emeklilikte geçim sıkıntısı yaşamamalı sağlık çalışanları” dedi.

ÇAKIR; “HERKESİN KAÇTIĞI ANDA SAĞLIK ORDUMUZ YARDIMA KOŞTU”

Vali Avni Çakır ise hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarını yad ederek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü; “Benim kızım da doktor, iki kere koronavirüs geçirdi, hastane aşamasına çok yaklaşmıştı.  Tüm dünyada ve ülkemizde olduğu gibi ilimizde de sağlık çalışanlarımızdan kayıplarımız oldu. Buradan kendilerini rahmet ve minnetle anıyorum, mekânları cennet olsun. Herkesin kaçtığı anda sağlık ordumuz yardıma koştu. Kastamonu’da siyasetiyle, idaresiyle sağlık ordusunu bir ve güçlü olarak Allah’ın yardımıyla güzel hizmet etmeye çalışıyoruz. Fiziki anlamda şartlarımız çok güzel. Nitelikli sağlık ordusuyla da hastanemizi doldurduk. Kastamonu’yu arkadaşlarımızın da çabasıyla, her gün üzerine koyarak inşallah bölgemizde hakettiği konuma güçlü bir şekilde getireceğiz. Yarınlarımız bugünlerimizden çok daha güçlü olacak. Mesleğinizin sorunları var. Bu bilinçli bir hareket değil ama burada ciddi birtakım eksiklikler var. Bununla ilgili devletimiz gereken müdahaleyi yaptı.Biraz daha toplumsaleğitim ve empati ilebu ilerleyen zamanlarda özlenen o ortamı getirecek. Sağlık camiasının tıp bayramını kutluyorum. Sağlık camiamıza kovid-19’la mücadelede esnasında hayatını kaybeden çok kıymetli sağlık çalışanlarımıza rahmet diliyorumİl Sağlık Müdürlüğü’müzü de bu düşüncesinden dolayı tebrik ediyorum.”

Konuşmaların ardından hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarının özgeçmişleri ile ilk tıp şehidi Dr. İsmail Hakkı Bey’in hayat hikayesi okundu. Akabinde Kovid-19 nedeniyle hatlarını kaybeden sağlık çalışanları için yapılan anma Köşesi’nin açılışı dualarla yapıldı.





Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum