“Kastamonu’da “İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy” sergisi”;

“Kastamonu’da “İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy” sergisi”

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nce “Yüreklerde Âkif, Dillerde Hürriyet” temasıyla İstanbul’da başlayan ve 12 Mart'ta Ankara’ da sona erecek sergi,Kastamonu’da ziyarete açıldı....

Kurtuluş Savaşı’nın amacını ve ruhunu, Türk Milleti’nin bağımsızlık istek ve azmini dile getiren İstiklal Marşı’mızın mimarı Mehmet Akif Ersoy’u anmak için “Yüreklerde Akif, Dillerde Hürriyet” teması çerçevesinde 22 Şubat 2022 günü İstanbul’da başlayıp, 12 Mart 2022 günü Ankara’da sona erecek Akif’in İzinde istiklal Sergisi ile Akif Söyleşileri, Kastamonu Halk Eğitim Merkezi’nde (HEM) gerçekleştirildi. Programa Vali Vekili Ünal Kılıçkarslan, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, İl Müftüsü Mustafa Bilgiç, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Yavuz Selim Şimşek, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mesut Şeker, Vakıflar Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Erdal Aslan diğer davetliler, Oklu Müdür ve Öğretmenleri ile öğrenciler katıldı.

ŞEKER; “AKİF, MİLİ MÜCADELE DÖNEMİNDEMİLLETİ İÇİN ÇALIŞMAKTAN GERİ DURMADI”

Saygı duruşuve İstiklal Marşı’nınokunmasıyla başlayan program Kastamonu İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mesut Şeker’in açılış konuşması ile devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mesut Şeker, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “İstiklal Marşımızın yazarı Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, 20 Aralık 1873 tarihinde doğmuş, ilk ve orta tahsilini Fatih'te tamamlamış, ardından da evlerinin yanması, babasının vefatı üzerine Mülkiye' yi bırakıp Baytar Mektebine geçiş yapmıştır.Henüz 15 yaşında ailesi için gösterdiği fedakârlık ve üstlendiği sorumluluk duygusu ömrü boyunca vatanı, milleti, bayrağı, hürriyeti ve dini için geçerli olmuştur.Tahsilinin ardından atıldığı memuriyet hayatından ayrılması da haksızlığa hiçbir şartta tahammülün olmadığının göstergesidir.Birinci Dünya Savaşında önce Berlin'de ardından Necid Çöllerinde üstlendiği vazife ile Teşkilatı Mahsusa bünyesinde de vatanı için çok önemli hizmetlere imza atan Akif, Milli Mücadele döneminde de vatanı, milleti, dini için çalışmaktan geri durmamıştır.Türkiye Cumhuriyeti yaşadıkça Coşkuyla ve inançla okuduğumuz, ilelebet okumaya devam edeceğimiz İstiklal Marşı'mızın güftesine attığı imza ile de milletine ve devletine hizmetin zirve noktasına ulaşan Akif, 12 yıllık vatan hasretinin ardından 1936 yılının 27  Aralık günü hayalini kurduğu Asım'ın Nesli tarafından son yolculuğuna uğurlanmıştır.Hayatı mücadele ile geçen, kendisini milletine ve vatanına vakfeden, eserleriyle, davasıyla, karakteriyle, hayatıyla ölümsüzleşen Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy' u rahmet, minnet ve şükranla yadediyorum.”

Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Erdal Aslan konferans verdi. Aslan verdiği konferansta, Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nın yazım süreci hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Aslan, konferansın sonunda İstiklal Marşı’nın tüm kıtalarını okudu. Öğrenciler Aslan’a eşlik etti. Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan video gösterimi ve Mehmet Akif’e mektup türünde yarışmada dereceye giren 1’nci olan Göl Anadolu Lisesi öğrencisi ElanurTabaklı’nın yazdığı mektubu okuması ile devam etti. 

HEM’deki programın ardından da Cumhuriyet Meydanı’ndaki sergi alanına geçildi. Burada da 10 Aralık Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Halk Oyunları ekibi gösterisi yapıldı. Gösteri sonunda da katılımcı protokol tarafından ilimize gelen tırın içinde bulunan Akif’in eserlerinin yer aldığı “Akif’in İzinde İstiklal Sergisi” açılış kurdelesi kesildi ve sergi protokol ve öğrenciler tarafından ziyaret edildi. 



Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum