‘Çok kültürlü değerler’ ülkesi Azerbaycan…;

‘Çok kültürlü değerler’ ülkesi Azerbaycan…

Dünya’nın dört bir tarafından gelen gençler ‘Çok Kültürlülük Kış Okulu’ Projesi kapsamında Azerbaycan kültürünü tanıma fırsatı buldu....

Bakü Uluslararası Çok Kültürlülük Merkezi, kuruluşundan bu yana Azerbaycan çok kültürlülüğünü dünya ve uluslararası arenaya yönelik önemli projeleri hayata geçirmeye başladı.

Merkezin önemli projelerinden biri de artık bir gelenek haline gelen ve yılda iki kez düzenlenen uluslararası çok kültürlü kış ve yaz okulları.

UNICEF DESTEKLİYOR

Bu proje, UNICEF'in "Azerbaycan Çok Kültürlülüğünü yurt dışında ve ülke üniversitelerinde öğretilmesi" projesinin devamı olduğu bilgisi verildi. Eğitim projesi çerçevesinde yabancı ve yerel üniversitelerde Azerbaycan çok kültürlülüğü eğitimi alan öğrenciler için düzenlenen kış ve yaz okullarının amacı, çok kültürlü ve yerli üniversitelerin eğitim gördüğü ülkemizde bu gençlerin öğrendiklerini kendi gözleriyle görmelerine ortam hazırlamaktır.   Bu yılın Şubat ayının sonlarında, 11’inci Uluslararası Çok Kültürlülük Kış Okulu, "Kültürel mirasa karşı savaş suçları: Karabağ ihtilafının tarihsel bağlamında" üzerine düzenlendi.

ALİYEV’İN TAVSİYESİ İLE BAŞLADI

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in tavsiyesi üzerine Bakü Uluslararası Çok Kültürlülük Merkezi, her yıl hem ülkemizdeki hem de yurtdışındaki üniversitelerde "Azerbaycan çok kültürlülüğü" konusunu okuyan öğrenciler için Uluslararası Çok Kültürlülük Kış ve Yaz Okulları düzenlemektedir. Merkez, bu yıl "Kültürel Mirasa Karşı Savaş Suçları: Karabağ Çatışmasının Tarihsel Bağlamında" konulu 11’inci Uluslararası Çok Kültürlülük Kış Okulu'nu başlattı. 18-24 Şubat 2022 tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Kış Okulu, Azerbaycan çok kültürlülüğü konusundaki bilgilerini genişletmek isteyen öğrencilere ve araştırmacılara bu alandaki yeni konuları keşfetme ve Azerbaycan'ın deneyimini kullanarak bilgilerini zenginleştirme fırsatı sunuyor.

Etkinlikte katılımcılar Şeref Sokağı, Şehitler Sokağı'nın yanı sıra Haydar Camii, Dağ Yahudileri Sinagogu, Rus Ortodoks Kilisesi, St. Mary Katolik Kilisesi'ni ziyaret etti ve Eski Kent'i gezdi. 19 ve 20 Şubat tarihlerinde Ağdam ve Şuşa'ya gerçekleştirilen ziyarette katılımcılar Cuma Camii, Giyaslı Köyü Camii, İmarat Sarayı Külliyesi, Ağdam'da Şahbulag Kalesi, Şuşa'da Vakıf Türbesi, Bülbül Evi-Müzesi, Yukarı ve Aşağı Govharaga Camileri, Gazançi Kilisesi'ni ziyaret ettiler ve Ermeni vandalizminin sonuçlarını kendi gözleriyle gördüler.

17 ÜLKEDEN GENÇLER KATILDI

Bu kış okuluna 17 ülkeden çok sayıda genç katıldı. Gençler dünyanın çok farklı ülkelerinden gelerek Azerbaycan’daki güzellikleri kendi gözleriyle görme fırsatı buldu.

Kış okulu katılımcıları hükümet yetkilileriyle bir araya geldi. Bu toplantılardan biri de Kafkas Müslümanları Ofisi tarafından yapıldı. Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Şeyhülislam Allah’a şükür Paşazade, gençlerin "çok kültürlü değerler" ülkesi Azerbaycan'ı ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Toplantıda, Başkan Yardımcısı Gündüz Ismayilov, halkımızın hoşgörü gelenekleri, bu alandaki devlet politikası ve Devlet Komitesi'nin faaliyetleri hakkında konuştu. Nüfusunun %96'sının Müslüman olduğu Azerbaycan'da tüm dinlerin - Müslüman, Hıristiyan, Yahudi ve diğerleri- temsilcilerinin yüzyıllardır barış ve kardeşlik içinde yaşadıkları kaydedildi. Azerbaycan'da yüzlerce Müslüman ve onlarca gayrimüslim dini cemaatin kayıt altına alındığını kaydeden Ismayilov, tüm dinlerin ve dini kuruluşların kanun önünde eşit olduğunu söyledi.

UNICEF'in düzenlediği "Kültürel Mirasa Karşı Savaş Suçları: Karabağ Çatışmasının Tarihi Bağlamında" 11’inci Uluslararası Çok Kültürlülük Kış Okulu'na Azerbaycan çok kültürlülüğü hakkında bilgilerini genişletmek isteyen çok fazla öğrenci ve araştırmacının katıldığı belirtildi.

Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum