450 bin sayfalık arşiv, dijitale geçecek;

450 bin sayfalık arşiv, dijitale geçecek

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC)’nin gündeme getirdiği, “Kastamonu’da Gazetelerin Dijital Ortama Aktarılması” projesinde imzalar atıldı....

Gazete arşivleri, dijital ortamda herkesin erişimine sunulacak.

Kastamonu Entegre’nin tamamına sponsor olduğu proje için hazırlanan protokole imzalar, Valilik makamında atıldı. Çalışma kapsamında, kütüphanede bulunan 1929’dan günümüze olan tüm gazeteler Ankara’ya taşınacak ve yılsonuna kadar taranarak dijital ortama aktarılacak. Konuyla iglil açıklamalarda bulunan Vali Avni Çakır, söz konusu çalışmanın Kastamonu basın hayatında çok önemli bir hizmet olacağını kaydederken, KGC Başkanı Erkan Yılmaz ise; “Sadece basın değil, Kastamonu il tarihine geçeceğine inandığımız önemli bir çalışma olacak” dedi.

Kastamonu için büyük önem taşıyan projelerin başında gelen, Kastamonu’da Gazetelerin Dijital Ortama Aktarılması” projesi hayata geçiyor. Uzun süredir gündem de olan ve bütçe sorunu nedeniyle hayata geçmesi geciken proje, Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi fabrikasının sponsorluğu ile hayat buldu. Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti’nin gündeme getirdiği, Vali Avni Çakır, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fahrettin Şenoğlu ile İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ali Göçmen’in de büyük destek verdiği proje için hazırlanan protokole imzalar dün Valilik makamında atıldı.

ÇAKIR; “KASTAMONU’NUN KÜLTÜREL HAYATINA ÇOK BÜYÜK BİR ZENGİNLİK KATTILAR”

Vali Avni Çakır, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada; “İlimizdeki basılı yayınlar çok büyük bir zenginlik, bunun da farkındayız. Geçtiğimiz yıl Cemiyet Başkanımız Erkan Bey konuyu bizlerle paylaşmıştı ve açıkçası biz de bu süreci başlatmıştık. Ancak gelinen süreçte yerel bazda bunu sürdürmemiz mümkün değil. Kendi oluşturduğumuz ekiple biz bu çalışmayı 8-10 yılda bitiremeyiz. Bu konuyu sağ olsun, ilimizdeki birçok sosyal sorumluluk projesinde her zaman ön planda yer alan Kastamonu Entegre firmamıza açtığımızda, kendileri de sağ olsun, Enis bey de bu anlamda her zaman destek oluyor ve sıcak baktılar. Firma olarak bu projenin tüm maliyetini üstlenmeyi kabul ettiler. Böylece Kastamonu’nun kültürel hayatına çok büyük bir zenginlik kattılar” dedi.

KOÇ; “BU PROJEDE BİZİM İÇİN AYRI BİR GURUR OLDU”

Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi Fabrikalar Direktörü Enis Koç; “Kastamonu ismini, Kastamonu Entegre olarak Dünya genelinde de yaşatıyoruz. İsmimizi buradan aldığımız için de gurur duyuyoruz. Yurtdışındaki tüm fabrikalarımızda Kastamonu bayrağı dalgalanıyor. Bu projede bizim için ayrı bir gurur oldu” dedi.

ŞENOĞLU; “KASTAMONU BASINI BÖLGENİN HAFIZASI NİTELİĞİNDE”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Fahrettin Şenoğlu ise yaptığı konuşmada: “Kastamonu basını, eski tarihleri baz aldığımızda aslında bölgenin hafızası niteliğinde. Ciltlenmiş gazetelerimizin kullanımında sürekli tahrip olma riski vardı. Aynı zamanda afetler gibi riskler de hep mevcut. Bu hafızanın kaybolmaması için yürütülen bu proje nedeniyle başta Valimiz Avni Çakır beyefendiye, Gazeteciler Cemiyeti Başkanımız Erkan Yılmaz’a ve Kastamonu Entegre Fabrikalar Direktörü Enis Koç’a teşekkürlerimizi sunuyoruz” cümlelerini kullandı.

YILMAZ: “GAZETELER DİJİTALE AKTARILARAK KORUNABİLİR”

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Yılmaz, tarihi gazete nüshalarını korumanın ve geleceğe aktarmanın en avantajlı yönteminin kaynakları dijital ortama taşımak olduğunu söyledi. Yılmaz, Kastamonu İl Halk Kütüphanesi’nde gazete koleksiyonlarının bulunduğunu ve bu koleksiyonların araştırmacılar tarafından sıklıkla kullanıldığını hatırlattı. Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti; “Telefonların fotoğraf çekme özelliği olmadığı dönemlerde, okuyucuların gazetede istedikleri haberi veya makaleyi jiletle kesip aldıkları dönemlere de şahit olunuyordu. Fakat son 10-15 yıldır böyle bir şeyle karşılaşılmıyor. Çünkü artık insanlar gazetelerin istedikleri sayfalarının görüntülerini cep telefonuyla çekiyorlar veyahut kurumun buna dönük hizmetleri var. Fotokopi makineleri vasıtasıyla çekilip okuyuculara verilebiliyor.”

“BİNLERCE SAYFA DOKÜMANI DİJİTAL ORTAMA AKTARMIŞ OLACAĞIZ”

Yılmaz, şunları söyledi: “Kütüphanemiz de gazete sayfaları çevriliyor, insanların elleri kirli veya terli olabiliyor, gazete sayfalarını çevirdikçe o gazete sayfaları yırtılıyor, kirleniyor, rutubetleniyor. Bunların tamamının önüne geçebilmek için süreli yayınların dijital ortama aktarılması gerekiyor. Çalışmamız 1929’dan bugüne kadar olan tüm yayınları kapsıyor.”

“BÜTÜN KÜTÜPHANELERİ VATANDAŞLARIMIZIN EVLERİNE GÖTÜRMÜŞ OLACAĞIZ”

Kastamonu’da gazetelerin dijital ortama aktarılması çalışmasının ilimizde uzun yıllardır konuşulduğuna dikkat çeken Erkan Yılmaz; “Valimiz Avni Çakır’ın ilk günden bu tarafa verdiği büyük desteğiyle projemizi hızlandırdık. İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Fahrettin Şenoğlu ve İl Halk Kütüphanesi Müdürümüz Ali Göçmen ile birlikte uyumlu bir çalışma ile projemizi bugüne getirdik. Projemizin hayata geçmesinde şüphesiz sponsor desteğine ihtiyaç vardı. Bu desteği de bizlere sunan Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi fabrikamıza ve Fabrikalar Direktörü Sayın Enis Koç’a en içten teşekkürlerimizi sunarız. Sadece basın değil, Kastamonu il tarihine geçeceğine inandığımız önemli bir çalışma olacak. Bilig teknolojileri çok gelişti. Bir araştırmacının Ankara’dan, Kayseri’den, Karabük’ten Kastamonu’ya gelerek, bir gazetenin fotokopisini alıp tekrar memleketine dönmesine artık gerek olmayacak. Bunlar dijital ortama aktarılıp internetten sunduğumuz zaman bütün kütüphaneleri vatandaşlarımızın ofislerine, evlerine götürmüş olacağız. Çok daha rahat ve tarihi materyalimizi korumak açısından çok gelişmiş bir sistem” diye konuştu.

KASTAMONU’DA GAZETELERİN DİJİTAL ORTAMA AKTARILMASI PROJESİ NEDİR?

Kastamonu İl Halk Kütüphanesi tarafından il merkezinde ve ilçelerde yayınlanan yerel gazeteler, derleme kanunu gereği derlenip ciltletilmektedir. 1929 yılından itibaren kütüphane koleksiyonunda yer alan bin 10 cilt, yaklaşık 450 bin sayfa yerel gazete Kastamonu Entegre’nin sponsorluğunda dijital ortama aktarılacaktır. Projenin amacı, ciltlenmiş haldeki yerel gazetelerden istifade eden araştırmacıların, daha hızlı ve daha kolay aradıkları bilgilere ulaşmasını sağlamak, şehrin bir nevi hafızası olması nedeniyle de dijital ortama aktararak koruma altına almaktır. Basılı halde yer alan gazeteler büyük ciltler olması nedeniyle hem kullanımı zor, hem de kullanıldıkça çabuk yıpranmaktadır. Dijital ortama aktarıldığında daha geniş bir kesimin istifadesine sunulmuş ve gelecek nesillere de yangın vb. afetlerden korunarak ulaştırılmış olacaktır. Gazetelerin dijital ortama aktarılması işini Ankara’da bulunan Elarsi Mühendislik ve Tic. Ltd. Şti. sayfa başı 1.20 TL +KDV tutarından gerçekleştirilecektir. Bu iş için 120 bin TL + KDV’ye gerekli yazılım temin edilecektir. Firma ile toplamda bin 10 cilt, yaklaşık 450 bin sayfa yerel gazetenin aktarım işini bir yıl içerisinde tamamlaması konusunda anlaşmaya varılmıştır.



Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum