Google depremden önce uyaracak;

Google depremden önce uyaracak

Google, altyapısı ve teknolojisinden faydalanarak dünya çapındaki depremleri algılayarak kullanıcılara uyarı gönderdiği ücretsiz bir sistem geliştirdi....

Android Deprem Uyarı Sistemi, 3 milyardan fazla Android akıllı telefonun çoğunda bulunan ivmeölçerleri kullanarak sarsıntıyı algılıyor ve etkilenen bölgedeki Android kullanıcılarına uyarı gönderiyor. Android Deprem Uyarı Sistemi'nin tüm Android cihazlarda çalışıyor.

Google bugün gerçekleşen bir basın toplantısı ile Android Deprem Uyarı Sistemi ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) yeni iş birliğini duyurdu. Google Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Sırma Süren moderatörlüğünde, Google Ürün Yöneticisi Boone Spooner'ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Android Deprem Uyarı Sistemi bildirimlerine AFAD web sitesi bağlantısının da ekleneceği açıklandı. 

ANDROİD DEPREM UYARI SİSTEMİ DETAYLARI

Android Deprem Uyarı Sistemi'nin Türkiye'de 2021 yılında aktif hale geldiğini belirten Sırma Süren, deprem esnasında yardımcı olabilecek bu çözümü yaygınlaştırmak istediklerini dile getirdi. Bu bağlamda ürünün doğru kurumlarla bir araya getirilmesine dikkat çelen Süren, kriz anında vatandaşların yanında olmak istediklerini vurguladı. Android Deprem Uyarı Sistemi bildirimlerine AFAD bağlantısının eklenmesi bu sene içinde gerçekleşecek.

“4.5 ÜZERİ DEPREMLERDE ‘EYLEME GEÇ’ UAYRISI GELİYOR”

İki farklı uyarı türü bulunduğunu açıklayan Spooner; “4.5 altındaki depremler belli bir seviyenin altında olarak tanımlanıyor ve ‘farkına var’ uyarısı gönderiliyor” diye konuştu. Spooner’ın aktardığına göre 4.5 üzeri depremlerde ise “eyleme geç” uyarısı gönderiliyor. Depremin tahmini büyüklüğü ve etki alanı büyüdükçe yeni kullanıcılara da bilgi gösteriliyor. Ancak şirket, deprem anında aynı uyarıyı birden fazla kez göndermediğini açıklıyor. Ancak sarsıntı yoğunluğu artıyorsa, tekrar uyarı gönderebileceklerini belirtiyor.  Artçı şoklar konusunda da kullanıcıları uyaran Android Deprem Uyarı Sistemi, yaptığı uyarılar ile kullanıcıları bilgilendirmeyi ve afet anında desteklemeyi amaçlıyor.

ANDROİD DEPREM UYARI SİSTEMİ HAKKINDA

Sistemle ilgili Google'dan şu bilgilendirme yapıldı; “Doğal afetleri tespit etmek ve acil durumlara hızla yanıt vermek üzere gerekli altyapının kurulması ve güncellenmesi için önemli bir kaynak ayırmak gerekiyor. Google bu konuda dünya çapındaki ölçeğinin de yardımıyla Android Deprem Uyarı Sistemi’ni geliştirerek, depremleri algılayıp Android kullanıcılarına uyarı gönderen ücretsiz ve katma değerli bir hizmet sağladı. Bu sistem ile ivmeölçeri olan Android telefonlar prize takılıyken ve tamamen hareketsizken mini bir sismometreye dönüşerek depremi algılayabiliyor ve kullanıcılara uyarı gönderebiliyor. Sistem, 4.5 ve üzeri büyüklükteki depremler için depremin şiddetine ve yoğunluğuna bağlı olarak ‘Farkında Ol’ ve ‘Harekete Geç’ olmak üzere iki tür uyarı gönderiyor.Android Deprem Uyarı Sistemi, telefonun mevcut teknolojisinden faydalanıyor; cihaz konumu ve “Deprem Uyarıları” açık olan tüm Android OS 5.0 ve üzeri tüm telefonlarda çalışıyor. Erken deprem uyarıları almak istemeyen kullanıcılar, cihaz ayarlarından “Deprem Uyarıları” seçeneğini devre dışı bırakabiliyor.

ANDROİD DEPREM UYARI SİSTEMİ NASIL AKTİF HALE GETİRİLİR?

Android deprem uyarı sisteminde yararlanmak için kablosuz bağlantı veya veri bağlantısı açık olmalıdır. Telefonunuzun AYARLAR uygulamasını açın. KONUM > GELİŞMİŞ> DEPREM UYARILARI’na dokunun. DEPREM UYARILARI’nı açın.Bölgenizde meydana gelen tüm depremler için uyarı alamayabilirsiniz. Bazen uyarı alabilir, ancak bulunduğunuz konumda bir deprem olduğunu hissetmeyebilirsiniz. Uyarıyı sarsıntı başlamadan önce, sarsıntı sırasında veya sonrasında alabilirsiniz. 



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum