Şeker krizi, helvanın tadını kaçırdı;

Şeker krizi, helvanın tadını kaçırdı

Gıda sanayisinin temel hammaddelerinden olan şekerde, hem tedarik hem de fiyat krizi çıktı....

Devlete bağlı Türkşeker'in üreticiye hem yeterli ürün vermediğini belirten gıda üreticileri, özel şeker fabrikalarının devletten yüzde 30 daha pahalıya sattığını dile getirdi. Gıda üreticileri ya Türkşeker’in yeterli ürün vermesi gerektiğini ya da özellerin fiyatlarına müdahale edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Şeker piyasasında, kamu-özel sektör yapısı nedeniyle oluşan ikili fiyat yapısı, hammadde teminindeki sıkıntıları artırıyor. Son dönemde hem kamudan, hem de yüksek fiyat nedeniyle özel sektörden şeker temininde sıkıntılar yaşandığını öne süren gıda sanayicileri, hem iç piyasada hem de ihracat üretimlerinde alarm zilleri çalındığını söyledi.

Şekerde tedarik sorunu yaşayan Kastamonu'daki helva üreticileri zor günler geçiriyor. Türk Şeker’den devletin belirlediği fiyat ve miktarda şeker alımı yapamayan üretici firmalar,  zor günler geçiriyor. Kastamonu'da helva üretimi yapan bir firmanın sahibi konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

“HAMMADDE BULAMIYORUZ”

Üreticinin şuanda, şeker tedariki noktasında yaşadığı sıkıntıları dile getiren, çekme helva üreticisi, firma sahibi; “Üretici şuanda çok zor durumda. Hammadde bulamıyoruz. Örneğin bizim ürünlerimizde şeker olmazsa olmazımız. Zaten ürünümüzün yüzde 30'u şeker. Şekeri fabrikadan alamıyoruz. Spot piyasadan aldığımız zaman da yüzde 80 fiyat fark oluyor. Fabrikada 265 liraya sattıkları şekeri, spot piyasada, özelleştirdikleri fabrikalarda 450 liradan satıyorlar. 450 liradan şeker alıp, maliyet yapmaya kalkarsan, helvaya en az yüzde 40 zam yapmam gerekiyor. Piyasada zaten diğer maddelere gelen zamlardan dolayı yüzde 30 zam yaptık. Bir de yüzde 40 zam yaparsak, helva yüzde yüz artmış olacak. O zaman helvayı kim yiyecek" dedi.

“1 AYDIR BU SIKINTIYI YAŞIYORUZ”

Bu durumun tüm üreticilerde sıkıntı yaşattığını belirten üretici; “Bugün unun fiyatı 180 liradan 400 liraya çıktı, yağ 290 liradan 570 liraya çıktı, şeker 265 liradan 450 liraya çıktı. Elinde şeker olan adam 450 liradan satıyor. Veyahut özelleştirilmiş fabrikalardan aldıkları şekeri 450 liradan satıyor. Bizler yaklaşık 1 aydır bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Ya Türkşeker bizlere yeterli ürün versin ya da özellerin fiyatlarına müdahale etsin. Üretimde sıkıntı yaşıyoruz. Şeker bulamıyoruz” ifadelerine yer verdi. 



Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum