Tarımsal Kuraklık Yönetimi oluşturuldu;

Tarımsal Kuraklık Yönetimi oluşturuldu

“Tarımsal Kuraklıkla Mücadele ve Kuraklık Yönetimi Çalışmaları” hakkındaki Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi....

Bu kapsamda 20 kamu kurum ve kuruluşu, ilgili STK’lar ve akademisyenlerin yer aldığı Tarımsal Kuraklık Yönetimi oluşturuldu. Tarımda yaşanması muhtemel tarımsal kuraklığın etkilerini azaltmak ve alınacak tedbirler noktasında, Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda Tarımsal Kuraklık Yönetimi oluşturuldu.

Söz konusu kararda, amacın; ülkemizde yaşanması muhtemel tarımsal kuraklığın etkilerini azaltmak ve alınacak tedbirler hususunda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koordinasyonunda ilgili birimlerin katılımıyla yapılacak çalışmalardaki görev yetki ve sorumluluklara ilişkin usul ve esasları düzenlemek olduğu belirtildi.

TARIMSAL ALANDA HER TÜRLÜ TEDBİR DÜZENLENDİ

Tarımsal Kuraklık Eylem Planıyla, Eylem planıyla, tarım sektöründe iklim değişikliğine uyum kapasitesini artırmak ve güvenli gıdaya ulaşmak için sürdürülebilir arazi, toprak-su ve bitki yönetimini gerçekleştirmek için önceden gerekli planlamaların yapılması amaçlandı. Bu kapsamda 20 kamu kurum ve kuruluşu, ilgili STK’lar ve akademisyenlerin yer aldığı Tarımsal Kuraklık Yönetimi oluşturuldu.

Yönetimce alınacak kararlar ve uygulamalar doğrultusunda gerek yerleşim yerlerinde gerekse kırsal kesimde kuru ve sulu tarım alanlarında sulamanın, gerekli su yatırımlarının planlanması, iklim dostu tarım tekniklerinin yaygınlaştırılması, tohum ve bitki çeşitliliği, sulama teknikleri, hastalık ve zararlılarla mücadele, ekonomik, sosyal destekler, mera otlatma ve arazi kullanım planları, kuru alanda tarımsal üretim yapmak için gerekli tedbirlerin planlanması, kısıtlamalar ve acil eylemlerin uygulanmasına yönelik her türlü tedbir düzenlendi.

İl bazında kuru ve sulu koşullarda gerekli tedbirler önceden alınarak iklim değişikliğinin en önemli sonuçlarından birisi olan "tarımsal kuraklıktan" çiftçinin minimum düzeyde etkilenmesi sağlanacak ve sürdürülebilir tarımsal üretim izlenecek. 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum