“Kritik seviyeye yakınız”;

“Kritik seviyeye yakınız”

Geçtiğimiz günlerde Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, kış şartları nedeniyle kan bağışlarında düşüş yaşandığını ve stokların artırılması için vatandaşlara kan bağışı çağrısında bulunmuştu....

Kızılay’ı Kastamonu Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Ahmet Hilmi San da Kastamonu özelinde durumun kritik seviyeye yaklaştığını vurgulayarak, özellikle de gençleri kan bağışı yapmaları için KASTAMONU Kızılay Kan Bağış Merkezi’ne davet etti. Dr. San kış nedeniyle vatandaşların evlerinden çıkmak istemediğini ancak ihtiyacın hiç durmadığını belirterek; “Kan bağışı, insan hayatına birebir dokunan bir ihtiyaç. Manevi anlamda da mutlu ediyor. Kan bağışında bulunduğumuz zaman, 3 insanın hayatına dokunmuş oluyoruz. Kastamonu’yu kan bağışı yapmaları için Kan Bağış Merkezimize bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

SAN; “3 AYDA ÜNİVERSİTEDEN 2 BİN CİVARINDA KAN BAĞIŞI ALDIK”

2021 yılı içerisinde Kastamonu’da Kızılay’a toplamda 11 bin 500 ünite kan bağışı yapıldı. 2021 yılı içerisinde Kızılay’ın Kastamonu’daki kan bağış faaliyetlerine değinen Türk Kızılayı Kastamonu Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. San; “2021 yılı bizim için başlangıçta çok güzeldi. İyi bir başlangıç yapmıştık. Mevcut hedeflerimizi ilk 3 ayda tutturmuştuk. Yanlış anlaşılmaması adına hedeften kastımız da Kastamonu’nun ihtiyacını belirleme noktasında bir hedef belirleniyor. Senelik Kastamonu’nun ihtiyacı neyse biz de o kadar hedef belirliyoruz ki bu ihtiyacı karşılayabilelim diye. İlk 3 ay sonrasında pandemi kuralları yeniden geldi kapanmalar yaşandı. O dönem site organizasyonları yaptık, ramazan başladı akşamları devam ettik bu şekilde devam ettik. Süreçte kapalı ortamlar, polis okulu askeri birliklerde bir şekilde ihtiyacı oralardan karşıladık. Yazın gelmesiyle ve kapanmaların da bitmesiyle beraber ilçelerimize mevcut programlarımıza devam ettik. Üniversitenin açılmasıyla birlikte üniversite ekiplerimiz oldu oralarda etkinlik düzenledik. Oralarda yurtlarda öğrencilerden kan bağışı aldık. 2021 yılı içerisinde 11 bin 500 civarında kan bağışı aldık Kastamonu’dan. Hedefimiz 12 bin 500’dü. Üniversitenin kapalı olması pandemi şartlarına rağmen iyi bir bağış oldu.  Sadece üniversitede yurtlar da dâhil Eylül, Ekim, Kasım ayında toplamda 2 bin civarında kan bağışı aldık” diye konuştu.

“BOZKURT, KAN BAĞIŞI NOKTASINDA ÖNEMLİ İLÇELERİMİZDEN BİRİYDİ”

Bozkurt’ta yaşanan sel felaketi sonrasında kan bağışı için Bozkurt ve Abana’ya gidemediklerini belirten Dr. San; “Bozkurt sürecinde biz haliyle ekip yapamadık. Bozkurt’ta yaşanan sel felaketinden sonra bir daha hiç gidemedik kan bağışı için. Bizim sürekli kaldığımız meydan artık yok. Abana’da ekip yapamadık, o dönemde karmaşa vardı yine. Abana ve Bozkurt’a selden dolayı kan bağışı almak için gidemedik. Normalde Abana ve Bozkurt ilçeleri oldukça kan bağışı aldığımız ilçelerimizdi. Mesela Bozkurt’a gittiğimizde 2 gün kalırdık kan bağışı için. O derece talep olurdu kan bağışına. Çünkü yazın gelmesiyle birlikte İstanbul’dan da oldukça misafir ağırlayan bir ilçeydi Bozkurt. Ancak sel nedeniyle bunu gerçekleştiremedik” dedi.

“EN DUYARLI İLÇE TOSYA, EN DUYARLI MAHALLE KUZEYKENT”

Kastamonu Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Ahmet Hilmi San, ilçelere ve Kastamonu merkezdeki mahallelere kan bağışı etkinlikleri düzenlediklerini ifade ederek; “Tüm ilçelere gidiyoruz. Bu ilçeler arasında en çok bağış yapan ilçemiz Tosya ilçesi. Bu konuda oldukça duyarlılar. Mahallelerimizden de bu noktada ön plana çıkan Kuzeykent Mahallesi. Bütün mahalle muhtarlarıyla organize olduk ancak en çok bağış aldığımız mahallemiz Kuzeykent mahallemiz oldu. Hem büyüklüğü açısından nüfusun fazla olması hem de insanlarının daha duyarlı olmalarından dolayı Kuzeykent mahallemizde kan bağışlarımız güzel oluyor. Bunda ayrıca Kuzeykent Mahalle Muhtarımız Hakan Çölez’in de çok faydası oldu. Eksik olmasın muhtarımız hem Kızılay Gönüllüsü hem de kendisi bir şekilde vatandaşlara ulaşıp duyarlılık göstermeleri konusunda ricada bulunuyor. Kuzeykent Mahallesini rutine koyduk. Tır programı gelince bir hafta sonu Pazar günleri muhakkak orada oluyoruz. Aralıklarla da gidiyoruz. Velhasıl bu noktada Kızılay Kan Bağışına en duyarlı olan ilçelerimizden Tosya merkezdeki mahallelerimizden de Kuzeykent’i ifade edebiliriz.”

“KARLA BERABER İLÇELERE GİDEMİYORUZ”

Kış aylarının gelmesiyle birlikte kan stoklarında seviyenin kritik boyuta ulaştığını kaydeden Dr. San; “Programlarımıza devam ediyorduk, ta ki kara kış gelene kadar. Başında tır programımız oldu gayet güzeldi. Tosya’daki Kızılay şubemizle beraber vatandaşlarımıza pilav ve kavurma ikramımız oldu. Gelen bağışçılarımızın da oldukça hoşuna gitti. Onunla beraber ciddi bir katılım oldu. Normalde olandan 2 katı düzeyde bir katılımdı. Karla beraber ilçelere gidemiyoruz. Milli Eğitim’e bir organizasyon yaptık bugün. Onlar sağ olsunlar yer ayarladılar. Kurum etkinliklerimiz devam ediyor bunun yanında fabrikalara etkinlik düzenliyoruz. Orman Bölge Müdürlüğü’ne de bu Cuma gitmeyi planlıyoruz. Orada bir etkinliğimiz olacak. Adliyeyi düşünmüştük gerekli girişimleri yaptık ancak oradan herhangi bir yanıt henüz gelmedi. 2022’nin kurumlarda gerçekleştirdiğimiz ilk kan bağışı etkinliğini Milli Eğitim Müdürlüğü’nde gerçekleştirdik. Devamı da gelecek diyoruz. Bunların haricinde de Kan Bağış Merkezi’mizde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.”

“İHTİYAÇ HİÇ DURMUYOR”

Kastamonu’daki vatandaşlara seslenen Dr. Ahmet San; “Genel Başkanımız da ulusal bir kanalda hem yurt genelindekan stoklarında ciddi azalma durumu yaşandığını hem de kan ihtiyacının arttığıyla ilgili çağrıda bulunmuştu. Ona istinaden Kastamonu özelinde bizlerin de ihtiyacı oluyor. Hava soğuk vatandaşlar dışarı çıkmak istemiyor haliyle ancak ihtiyaç hiç durmuyor. Artık şuna döndük Kan bulamayınca vatandaşlarımız kendi bağışçılarını bulup getiriyorlar, o şekilde kan ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Bir şekilde bağışçı olmayınca hasta yakınları kendi bağışçılarını bulup getiriyor. Öyle kan ihtiyacını Ankara’ya ulaştırmaya çalışıyoruz. Stoklar bitince bu şekilde bir yöntem izliyoruz. Stok durumumuz kritiğe yakın şuanda. Hava şartlarından dolayı lojistik sıkıntılar yaşanıyor. Vatandaş evinden çıkamıyor. Ekip yapmaya çalışıyoruz, merkezimizi açık tutuyoruz gelen giden olursa diye. Bizler pandemi, yaz kış, soğuk sıcak dinlemeden faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bir de hep aynı bağışçılar üzerinden dönüyor kan bağışları. Eksik olmasın onlar da ancak bizler yeni yüzler görmek istiyoruz, yeni yüzlere ihtiyacımız var. Çünkü eski bağışçılarımız mütemadiyen geliyorlar. Durumun farkındalar ihtiyacın olduğunu biliyorlar ama diğer vatandaşlarımızın dabu duruma katkı sağlamalarını rica ediyoruz. Gençlerden de özellikle istirham ediyoruz. İnsan hayatına birebir dokunan bir ihtiyaç kan bağışı. Manevi anlamda da mutlu ediyor.Kan bağışında bulunduğumuz zaman, 3 insanın hayatına dokunmuş oluyoruz” ifadelerine yer verdi.  



Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum