“Kimse her şey yolundaymış gibi davranmamızı beklemesin”;

“Kimse her şey yolundaymış gibi davranmamızı beklemesin”

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu, Türkiye Sakatlar Derneği Kastamonu Şubesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, yazılı bir basın açıklaması yayınladı....

Sakatlar Derneği Kastamonu Şube Başkanı Serhat Yolasığmazoğlu, yaptığı basın açıklamasında, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yapılan etkinliklere dernek olarak katılmama kararı aldıklarını açıkladı. Bu kararı almalarının sebebini de açıklayan Dernek Başkanı Yolasığmazoğlu; “Yıllar boyunca durumumuzun anlaşılması için defaten farkındalık çalışmaları yürüttük ancak gördük ki verilen tüm sözler diğer 3 Aralık’ta tekrardan söz verilmek üzere erteleniyor. Bu durumda en azından bu yıl hiçbir kimse bizden her şey yolundaymış gibi davranmamızı beklemesin” dedi. 

“KİMSE BİZDEN HER ŞEY YOLUNDAYMIŞ GİBİ DAVRANMAMIZI BEKLEMESİN”

Türkiye Sakatlar Derneği Kastamonu Şube Başkanı Serhat Yolasığmazoğlu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada; “Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve Ülkemizin tüm illerinde faaliyet gösteren Türkiye Sakatlar Derneği Camiasıolarak 3 Aralık Dünya Engelliler gününde herhangibir etkinlik yapmama ve yapılacak etkinlikler olursa katılamama kararı aldık.Derneklerimizin kurulduğu yıllardan beri birçok etkinlik düzenledik. Üyelerimiz, Diğer Sivil Toplum Kuruluşları, Siyasiler, Bürokratlar bu etkinliklerin birçoğuna katılım sağladılar.  Bizlere manevi olarak verdikleri tüm destekler için, teşekkür ederiz. Engelli bireylerin hayatlarını zorlaştıran, düzelmesi için, yazılı, sözlü, birçok sıkıntıyı gerekli tüm mercilere ilettik, iletiyoruz. Yalnız bu sıkıntıların çözümü, engellilere özel günlerde konuşulmaktan öte maalesef geçemedi. Birinci gün sözler alıyoruz, ilk gün herkes yanımızda oluyor ve sonrasında diğer 3 Aralık’a kadar görmezden geliniyoruz.  Engelliler Günü elbette bizim için sorunlarımızı dile getirdiğimiz en önemli alan ve bu alanda yıllar boyunca durumumuzun anlaşılması için defaten farkındalık çalışmaları yürüttük ancak gördük ki verilen tüm sözler diğer 3 Aralıkta tekrardan söz verilmek üzere erteleniyor. Bu durumda en azından bu yıl hiçbir kimse bizden her şey yolundaymış gibi davranmamızı beklemesin. Beklememeli. Bu Yıl Yürüyüş yapmıyoruz. Bu Yıl Eğlence tertiplemiyoruz. Bu Yıl Fotoğraf karelerinde bulunamıyoruz. Bu İnsani tepkimizin bir farkındalık çalışması olarak görülmesini de beklemekteyiz” ifadelerine yer verdi.

“AİLELERİN TAHAMMÜLÜ KALMADI”

Dernek Başkanı Yolasığmazoğlu, Kastamonu’da yapılması için sözü verilen Engelsiz Yaşam Merkezi hakkında da ifadelerde bulunarak, şöyle dedi;  “İlimizde Engelsiz Yaşam Merkezi konusunun 8 yılı aşkın süredir gündemde olması ve bu alanda hizmet alamamamız, en büyük sıkıntılarımızdan biridir. Özel durumu olan çocuğu olan ailelerin evlatlarını emanet edebileceği bir kurum, kuruluş maalesef yok. Bu hizmet çevremizdeki tüm illerde olmasına rağmen, tüm mücadelemize rağmen Kastamonu’ya getirilememiştir. İlimizde bedensel, zihinsel, ruhsal yada kendi başına hareket edemeyecek özel durumu olan bireylerin, aileleri maalesef yalnız kalmış, bırakılmış durumdadır. Birçoğu psikolojik destek almaktadır. Ailelerin tahammülü kalmamıştır.”

“İLAN EDİLEN KADROLARI GERÇEKTEN DOLDURUN”

Ayrıca istihdam, erişilebilirlik konularına da değinen Dernek Başkanı Serhat Yolasığmazoğlu;Kamu ve Özel sektörde kanun ile destekli olmasına rağmen, çalışması mümkün olan özel durumu olan bireylerin istihdamı maalesef yeterince sağlanmaktadır. Bu kişilerin iş bekleyişi sürmektedir.İlan edilen Engelli kadrolarının artık gerçekten doldurulmasını bekliyoruz.  Yüksek Lisans çağrısı yapıp başvuran olmadı diye kaçılmamalı. Lise mezunu alın, ortaokul mezunu alın ama bir şekilde ilan edilen kadroları gerçekten doldurun. Erişilebilirlik konusunda iyileştirmeler olsada, maalesef engelli rampalarına bazı alanlarda arazi taşıtı bile çıkmakta zorlanmaktadır. Bu alanlarda bırakın tekerlekli sandalye ile çıkmayı, normal sağlıklı bir birey bile inip çıkamamaktadır. Sadece yasal zorunluluğu yerine getirmiş olmak için bu çalışmaların yapılması yeterli değildir, bakış açısı değişmelidir.  Trafik lambalarında görme engelliler için sesi ikaz sistemleri bulunmamakta, görme engellilerin sarı çizgili yolları yeterli değildir. Şehir içi taşımada, Şehir içi dolmuşlarda ve duraklarda sesli ikaz sistemleri yoktur. Şehir içi otobüslerde engelliler kartlı sistemlere geçiş yapıldı fakat özel durumu olan ve refakatli seyahat edeceklerde sıkıntı yaşanmaktadır.

“BU SIKINTILARIN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Dernek Başkanı Yolasığmazoğlu, özel durumu olan bireylerin yaşadığı sıkıntıları da dile getirerek şunları ifade etti;  “Zihinsel, ruhsal, psikolojik sorunu olan genç bireylerin rapor sürelerinin, 1 yıl, 2 yıl gibi kısa tutulması nedeniyle, hastanelerde uzun süren süreçleri sık sık yaşamak zorunda kalıyoruz. Bakımı normalde zor olan bu bireylerle hastanelerde, kapı kapı doktor gezmek, aileler için çok zor geçen bir süreçtir. Bu raporların süresinin uzatılması ya da hastanede Tüm engelli raporu içingelenlerin ayrı kolay bir yöntemle raporlarını alabilmeleri gerekmektedir. Araç fiyatlarının son dönemde hızla yükselmesi nedeniyle ÖTV muafiyetisınırı düşük kaldığı için bu hizmetde son dönemde sıkıntı yaşanmaktadır.Özel Durumu olan erkek bireyler, 18 yaşına geldiğinde Anne yada Babanın sigortasından faydalanamıyor.Evde bakım hizmetinin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Bakım maaşı alma hakkı olanların ve engelli maaşı alma hakkı olanların,  gelir düzeyine bakılmadan bu maaşların bağlanması gerekmektedir. Bu ücretlerin işleme alınması sürecinde 10-12 kurumdan imza dolaştırma işlemi hali hazırda özel bireylerini bırakacak yeri olmayan aileler için, fazlasıyla yorucu bir süreçtir. Evinde engellisi olan ailelere sosyal destekler artırılmalıdır.Haftalık özel eğitim merkezlerinde sağlanan eğitimin saati yükseltilmedir. Kaynaştırma eğitimi alan öğrenciler için, yardımcı personel görevlendirilmesi gerekmektedir.Ağır otizm vb. rahatsızlığı olan bireyler için ömür boyu eğitim gereksinimi vardır. Yalnız 18 yaşından sonra bu bireyler eğitim alamıyor evlerinde hapsolmaktadır. Bu sıkıntıların giderilmesini istiyoruz tepki olarak da 3 Aralık’ta yapılacak etkinliklere dernek olarak katılım sağlamayacağımızı belirtmek istiyoruz.” 

Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum