Kastamonu'nun mücadele ettiği katil arılar işte bunun içinde!;

Kastamonu'nun mücadele ettiği katil arılar işte bunun içinde!

Küre ormanlarında kayın ağaçlarının yapraklarında gal oluşumları vatandaşlar tarafından görüntülendi. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, kestane ve kayın ağaçlarına zarar veren gal arısına karşı laboratuvarda üretilen "Torymus sinensis" isimli böceklerle mücadelesini sürdürüyor....

Kestane ağaçları ile meyvelerine zarar veren, halk arasında "katil arı" olarak bilinen gal arısı zararlısına karşı Kastamonu'da biyolojik mücadele devam ediyor. Türkiye'de ilk kez 2014'te görülen gal arıları, 2021 yılında Kastamonu sahilindeki kestane ağaçlarının yoğun bulunduğu alanlara yayıldı. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğünce 2022 yılında başlatılan mücadele tüm kararlılığıyla devam ediyor.

Kastamonu'nun Küre ormanlarında gal oluşumu gözlendi. Yapraklar üzerinde bulunan küçük oluşumlar vatandaşlar tarafından görüntülendi.  Özellikle kayın ve kestane ağaçlarında yoğun olarak bulunan gal oluşumları dikkatlerden kaçmadı. Peki gal oluşumu nedir? Nasıl oluşur? Detaylar haberimizde...

GAL OLUŞUMU NEDİR?

Gal arılarının kestane ya da kayın ağaçlarının yapraklarına bıraktığı yumurtayla başlıyor. Normal bir kayın ağacının yaprağında herhangi bir oluşum yok ve pürüzsüz bir yaprak görünümünde oluyor. Arı , yumurtasını yaprağa bırakıyor. Bıraktığı noktada bitki kendi savunması amacıyla aşırı bir büyüme reaksiyonu veriyor. Bu yapının içerisinde de yumurta kalıyor. Bu yapı yumurtayı hem olumsuz koşullardan koruyor hem de yumurtanın, içerideki gelişimini sağlıyor. Bu yumurtadan çıkan larvalar da bu yapıları besin olarak kullanıyor. Bu oluşumlara gal ismi veriliyor. Bunu yapan böceklere de gal böceği bir diğer adıyla da gal arısı deniliyor. Bu oluşumlar içinden çıkacak olan arılar, gelecek yıl çiftleşerek yumurtalarını bırakmak için yine kayın veya kestane ağacının yapraklarına gelecek.

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü de gal arılarıyla mücadele noktasında yoğun mesai harcıyor. Gal arılarına karşı üretilen Torymus sinensis böcekleriyle kestane veriminin düşürmesine engel olmak için çaba harcıyor.  

Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum