TİMBİR'den Kastamonu'ya üst düzey ziyaret!;

TİMBİR'den Kastamonu'ya üst düzey ziyaret!

81 ilde güçlü bir birliktelikle yapılanan ve hızla büyümeye devam eden devam eden Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), Kastamonu'da da temsilciliğini açmaya hazırlanıyor. TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa ve beraberindeki heyet Kastamonu Açıksöz Gazetesi'ni ziyaret etti....

TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, TİMBİR Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gazeteci Cengiz Aksan, Birlik Haber Ajansı (BHA) Genel Müdürü Gazeteci Muhammet Kaçar ve TİMBİR Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selman Tunay Kamer, TİMBİR'in Kastamonu temsilciliğini açmaya hazırlanan Açıksöz Gazetesi'ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında TİMBİR’in hedefleri, dezenformasyonla mücadele, geleneksel ve dijitalleşen medya, Kastamonu’da yapılacak çalışmalar ve yerel medya ile iş birliği konuları ele alındı.

BASA: “GÜÇLÜ SES ÇIKARMA ADINA BİRLİK OLMAMIZ LAZIM”

Ziyarette açıklamalarda bulunan TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, TİMBİR'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak kurulduğunu belirterek, TİMBİR'in Türkiye’nin 81 ilinde ve 25 ülkede faaliyet gösterdiğini vurguladı.

Dijital medya ve TİMBİR’in faaliyetlerinden bahseden Genel Başkanı Basa, konuşmasında şunları kaydetti: “Türk İnternet Medya Birliği 7 Mart 2023 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak kuruldu. Türk İnternet Medya Birliği(TİMBİR) 81 ilde 25 ülkede 1000’in üzerinde internet haber sitesi ile bir arada çalışma yapıyoruz. Amacımız internet medyasını bir araya getirmek daha doğrusu geleceğin medyasını bir araya getirmek. Bu amaçla uğraşıyoruz. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde temsilciliğimiz var. Bunları yavaş yavaş açmaya başladık ve sadece isim olarak değil fiziken de temsilciliklerimizi açıyoruz. Bugün Kastamonu’dayız bu güzel kentteyiz. Türkiye’nin en uzun sahil şeridinin yer aldığı bir kentteyiz. Gideros gibi dünyanın en güzel yerlerinden biri olan ben çok uzun yıllardan beri Gideros’u görmüş ve yazdığım iki tane kitabıma kapak yapmıştım. Gideros’u dünyanın en güzel yeri olarak görüyorum. Bugün de burada Kastamonu temsilciliğimizdeyiz Hasan Bey ve ekibine çok teşekkür ediyoruz. Çok güzel ağırlanıyoruz. Daha önce bu güzel kente zaman zaman geldim maç federasyonu vasıtasıyla maçlara gidiyordum. Ama tekrar burada olmaktan çok mutluyuz.

“YAZI, MATBAA, İNTERNET TÜM MEDYAYI VE TÜM DÜNYAYI DEĞİŞTİRDİ”

"Medyanın dijitalleşmesi kaçınılmaz bir son. Yazı, matbaa, internet tüm medyayı ve tüm dünyayı değiştirdi. Artık gazeteniz de olsa, televizyonunuzda olsa radyonuz da olsa internet haber siteniz yoksa hatta sosyal medya ile bunu desteklemiyorsanız çok başarılı olma imkanınız yok. Çağa ayak uydurmalıyız. Tabii ki gazeteler önemli kağıt tutmak çok önemli, televizyonlar da izlenecek ama internet medyası gelecekte çok daha güzel olacak bundan on sene evvel internet medyasının tüm medya içindeki yeri yüzde 10 ise bugün yüzde 60’lara geldi yarın daha da yükselecek bu kaçınılmaz bir son. İnternet medyası yasası ile birlikte Internet medyası ilk defa basın kartı alma hakkı kazandı. Basın İlan Kurumu’nun vermiş olduğu resmi ilanlarda hak kazandı. İlk defa bir hürriyete kavuştu.

Bu noktada da hem meclisimize hem cumhurbaşkanımıza internet medyası üzerinde böyle bir kararnameyi onayladığı için teşekkür ediyoruz. Çünkü biz pandemide internet gazetecileri sokağa çıkıp haber bile yapamadık çünkü gazeteci değildik. İlk defa bir gazeteci kimliği alabiliyoruz. Belli nitelikte olan haber siteleri dört kişi çalıştırıyorsa basın kartı alma hakkı kazanıyor. Pay alıyor. Biraz geç de olsa bu çok önemli bir adım."

“ULUSAL DA YA DA EVRENSEL DE BAŞARILI OLABİLMENİN TEK KOŞULU VAR YERELİ SAĞLAM TUTMAK”

Bundan sonra internet medyasının değerinin çok daha artacağını özellikle illerde, biz yerelin temsilcileriyiz bakın ulusal da ya da evrensel de başarılı olabilmenin tek koşulu var yereli sağlam tutmak. Yerelde sağlam adımlar atamazsanız ne ulusal da başarılı olabilirsiniz, ne de uluslararası alanda. Biz de bunu yapıyoruz. Medyanın gücünü birleştirerek medya birleşirse Türkiye güçlenir mottosu ile başladık. Ve TİMBİR’in dava amacı sektörü problemlerini söndürüp daha da güçlendirmek.

“GÜÇLÜ SES ÇIKARMA ADINA BİRLİK OLMAMIZ LAZIM”

Çağımızda o kadar çok gürültü var ki cılız sesin kendini duyurmasına imkan yok. Güçlü ses çıkarma adına birlik olmamız lazım. Biz de bunu yapıyoruz. Biz bu anlamda bir aracıyız TİMBİR olarak Türkiye’de dezenformasyonu önleme, doğru haber yaparak, doğru içerik hazırlayarak doğru haber sitelerini bir araya getirerek bunu yapmaya çalışıyoruz. Çünkü sektörün en büyük problemlerinden biri vasat ile liyakatliyi ayırabilmek. Yani 1000 TL verip haber sitesi yaptım diyenle bu kadar büyük yatırımlar yapmış bu kadar büyük stüdyolar açan Açıksöz Gazetesinin aynı yerde yer almaması lazımdı. Biz de bunun için buradayız.

TİMBİR TÜRKİYE’NİN 81 İLİ VE 25 ÜLKEDE HİZMET VERİYOR

TİMBİR81 ilde ve 25 ülkede olunca biz de bir ajans kuralım dedik. Bu bizim ortak kararımızdı. Türkiye Medya Birliği’nin yayın organı olarak Türkiye’nin yeni bir ajansı olarak, bağımsız bir ajansı olarak Birlik Haber Ajansıı’nı kurduk. Birlik Haber Ajansı aynı zamanda bir haber kooperatifi sermayesi haber olan sadece birbirlerine haber paylaşımı yaparak geçinen ve aralarında herhangi bir ekonomik kaygı duymadan Ardahan’ın haberini Kastamonu’dan, Iğdır’ın haberini Rize’den, İstanbul’un haberini Ankara’dan paylaşıldığı bir portal üzerinden Birlik Haber Ajansı‘nı kurduk. Birlik Haber Ajansı ile TİMBİR birlikte büyüyorlar.

Öncelikli hedefimiz Türkiye’de internet medyasını bir arada tutacak temel ayak ayakları oluşturabilmek. Biz şu anda yaptık demiyoruz, yapmamız gereken çok şey var. 81 ilden şu anda on tanesini fiziken açabildik. Bu yıl içinde tüm illerde açmayı planlıyoruz. Biz projelerle ilerliyoruz. Öncelikle çuvaldızı kendimize batırıyoruz Internet medyasının kalitesini arttırma adına hem İçişleri Bakanlığı‘yla hem Turizm Bakanlığı‘yla projeler yapıyoruz, yapmaya devam ediyoruz. Sivil toplum örgütleri ile medyayı bir araya getirmeye çalışıyoruz. Türkiye’nin örnek gösterebileceği bağımsız bir haber ajansı olma adına bir hedefimiz var.

"BİZİMLE DE YOL YÜRÜDÜĞÜ İÇİN AÇIKSÖZ GAZETESİ'NE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

TİMBİR’e ev sahipliği yaptığı için Hasan Cengiz ve ekip arkadaşlarına çok teşekkür ediyoruz. Medya toplumunun, Açıksöz Gazetesinin ne kadar önemli bir kuruluş olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum. Görmek lazım, dokunmak lazım. İlkeli habercilik yaptığı için, bizimle de yol yürüdüğü için Açıksöz Gazetesine çok teşekkür ediyoruz.”

AKSAN; "TİMBİR 81 İLLE BİRLİKTE BÜYÜYEN VE GÜÇLENEN BİR YAPILANMA OLACAK"

TİMBİR Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gazeteci Cengiz Aksan da TİMBİR'in 81 ildeki yapılanmasını değerlendirdi. TİMBİR'in ne gibi faydalar sağlayacağının da üzerinde duran Aksan, TİMBİR ile İnternet medya alanının temiz ve güvenilir kalmasına katkı sağlayacağını vurguladı. TİMBİR'in giderek büyüyen ve güçlenen bir yapı olduğunun altını çizen Aksan, şöyle konuştu; "TİMBİR'i kurarken, öncelikle güçlü bir yapı olması ve bütün Anadolu'yu kapsaması için her ilden bir temsilci arkadaşımızı seçtik kurucularımızdan. Toplamda 104 arkadaşımız kurucu oldu. 81 ilin dışında kalan sayılar da yurt dışından çeşitli ülkelerden katılımlarla kuruldu. İnternet medyası artık gelişmeye başladıktan sonra bu alanda sivil bir yapılanma gerekiyordu. Kamunun yanında bir de sivil bir yapılanma olması gerekiyordu. Bundan hareketle internet medyasının güçlenmesi, sorunlarının daha güçlü bir elden ilgililere iletilmesi için bir yapı gerekiyordu biz de bu yapıyı kurduk. Yapıyı kurduk şimdi de tüm illerde teşkilatlanmamızı yapıyoruz. İllerimizde temsilciliklerimizi açıyoruz. Dün Denizli'deydik bugün Kastamonu'yuz yarın Sinop'ta olacağız. Bu temsilciliklerimizin hepsi aktif olacak. Sadece bir prosedürü yerine getirme, ya da yapının temsilcisi olma anlamında değil. Bu temsilcilikler, ana yönetimde de söz sahibi olacak olan temsilcilikler olacak. Sadece Genel Merkez yapısı büyüsün değil, tüm temsilciliklerimizle, bütün illerimizle, tüm meslektaşlarımızla  birlikte büyüyelim mantığıyla hareket ediyoruz."

"YERELDE YAPILAN BİR HABER, YERELLE SINIRLI KALMAYACAK TÜM TÜRKİYE'YE ULAŞACAK"

TİMBİR'in internet haber sitelerine sağlayacağı faydalardan da bahseden Genel Başkan Yardımcısı Aksan, şöyle konuştu; "Örneğin yerel bir haber sitesi, kendi yerelinde etkili. Ancak TİMBİR aracılığıyla biz bunu Türkiye platformuna sunuyoruz. Ortak yayınlarımız oluyor. Sizin bugün Kastamonu'da önemli gördüğünüz bir konuyu, biz aynı anda 81 ildeki arkadaşlarımıza canlı yayında verebiliyoruz.  Burada önemli gördüğünüz bir haberi 81 ildeki arkadaşlarımız alıp kendi illerinde paylaşabiliyorlar. Dolayısıyla yerelin kendi başına ulaşması güç olan çevreyi biz TİMBİR ile sağlıyoruz. Sizin haberinizi Ardahan'daki bir arkadaş da kullanabiliyor, ya da Ardahan'daki bir haberi siz de kullanabiliyorsunuz. Bu kapsamda TİMBİR bünyesinde Birlik Haber Ajansı kuruldu. İnternet siteleriyle ilgili çalışmayı daha çok Birlik Haber Ajansı yapıyor. Hareket noktamız 'Birlikten kuvvet doğar.' Kastamonu'da yaptığınız bir haber çevre illerde etkili olur, ama TİMBİR ile istiyoruz ki Kastamonu'nun haberi Türkiye'ye ulaşsın, Türkiye'de ses getirsin. TİMBİR bunun alt yapısını sağlıyor."

"İNTERNET MEDYA ALANIN TEMİZ VE GÜVENİLİR KALMASINA KATKI SAĞLAYACAĞIZ"

TİMBİR'in ileriki hedeflerine yönelik de konuşan Aksan sözlerini şöyle tamamladı; "TİMBİR bu alanda tamamen söz sahibi olmak istiyor. Bir güvenli internet medya merkezi kuruyoruz. Bunun yanında bir tahkim birimi de olacak. Yani internet sitelerinin sorunları ve internet sitelerinin oluşturduğu sorunlara müdahale edebilecek bir yapı. Güvenli İnternet Medya Merkezi'nde şu olacak. Temsilciliğimizi yapan bütün arkadaşlar şu taahhütte bulunmuş olacaklar: 'Biz asla yalan haber yapmayız, dezenformasyona girmeyiz' Bu yapının içindeki kurumlar, bunu sağlıyor olacak. Onun dışında başka bir internet haber sitesinin yaptığı bir yanlış haber, dezenformasyon içeren bir haberle ilgili orada kendi tepkimizi  81 ildeki temsilcilerimizi ve bine yakın arkadaşımızla ortak tepki gösterip bu internet medya alanının temiz ve güvenilir kalmasına katkı sağlamaya çalışacağız."

KAÇAR; “HABERİ EN HIZLI ŞEKİLDE AKTARACAĞIZ”

Türkiye ve Dünya çapında yayın hayatını sürdüren, Açıksöz Gazetesi’nin de Kastamonu temsilcisi olarak mensubu olduğu Birlik Haber Ajansı’nın Genel Müdürü Muhammet Kaçar, kendisini tanıtaarak başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü; "Birlik Haber Ajansının genel müdürüyüm. Daha önce yerel televizyonlarda çalıştım. Anadolu Ajansı'nda bir dönem çalıştım. Sonra Demirören Haber Ajansı'nda. Rize'de muhabir, Trabzon'da bölge müdürü. Daha sonra Sinop sınırına kadar, Artvin'den, Sinop'a kadar Çorum da dahil Amasya 11 ilden sorumlu. Demirören Medya Grubu'nu Karadeniz Bölge Müdürü yaptım. Yaklaşık 25 yıldır bu coğrafyada tüm doğa olaylarını, güncel olayları takip edip Türkiye ve dünya kamuoyuna aktarmaya çalıştım. Şimdi de Birlik ajansında bu yapıyı sürdürüyoruz.”

“100 YILLIK YAYIN MECRASI ÇOK ÖNEMLİ”

“Bugün Kastamonu'da Açıksöz Gazetesi’nde biz Açıksöz Gazetesi Milli Mücadele'nin ruhunu yansıtan, o dönemden günümüze kadar bu ruhu ile hareket etmiş, yayın hayatını sürdürmüş, İstiklal Marşı'nın ilk kez yayınlandığı bir yayın organı. Dolayısıyla 100 yıllık yayın mecrası çok çok önemli. Hele o zorlu yıllarda o mücadeleleri sayfalarına taşımış olması hakikaten takdire şayan. Biz hakikaten gurur duyuyoruz, açıklıyoruz gazetesiyle ve Türk İnternet Medya Birliği Haber Ajansı olarak da AçıksözGazetesi ile işbirliği içerisinde olmak bizi mutlu ediyor. Tabi dijital medya önemli. 95 yılında ben medya hayatında bir stajer olarak başladığımda henüz dijital medyanın sesi yoktu.”

“ÇOK HIZLI BİLGİ KİRLİLİĞİ YAŞANMAYA BAŞLADI”

“Eski teknolojilerle veya kasetlerle internetin de olmadığı dönemlerde bir habercilik faaliyeti yürüttük. Çok zor imkanlarla bunu yapmaya çalıştık. Ama daha sonra 2000'li yılların başından itibaren yavaş yavaş dijital anlamda bir habercilik başladı. Ne oldu? Teknik anlamda gazetecilerin işini kolaylaştırmış olabilir. Habere ulaşma, haberi ulaştırma noktasında veya daha geniş kitlelere çok kısa zamanda ulaşma noktasında bir takım dijital medyanın, dijital yayıncılığın bize katkısı oldu.  Dijital medyayla beraber, daha doğrusu dijital platformlarla beraber sosyal medyayı da bunun içine katarsak yeni medya düzeni ile beraber çok hızlı bir bilgi kirliliği yaşanmaya başladı. Dezenformasyon aldı başını gidiyor. Dolayısıyla herkes bir şey paylaşıyor. İşte tam da bu noktada Açıksöz Gazetesi gibi Kastamonu'da yayın hayatını sürdüren sizler gibi biz, Ankara'da Birlik Haber Ajansı gibi ve illerdeki diğer temsilcilerimiz tam da bize görev düşüyor. Nedir o dezenformasyon ile mücadelede biz gerçek gazeteciler sahada doğru bilgiyi kamuoyuna aktarmamız lazım. Dijital medyada oluşan bu haber kirliliğine karşı biz gazeteciliği konuşturarak, icra ederek toplumu doğru bilgilendirmek bizim için önemli. Medyayla bu değişim, dönüşümle ilgili belki kısa vadede söyleyeceklerim bunlar olabilir.

"BİZİM GİBİ KÖKLÜ MEDYA KURULUŞLARINA ÇOK İHTİYAÇ VAR"

"Hep örneğini veriyorum Azerbaycan'da. Paşayeva Allah rahmet eylesin. Eski milletvekili, bir beyin ölümü gerçekleştiğinde biz, daha doğrusu yoğun bakıma alındığında kendisiyle ilgili öldü haberleri yayıldı Bize Azerbaycan temsilcimiz Ali Bey'e ulaştım. Nedir konu dedim. Biz haber yapacağız. Dedi ki Allah'tan umut kesilmez şu an hayatta. Biz bunu yazdık. Baktım bir mecrada öldüğüne dair haberler var. Ulaştım. Tanıdığım birisiydi, anlattım. Biz böyle bilgi aldık diyor. Şimdi böyle bilgi aldım demekle olmaz. Doğru bilgiyi kaynağından almamız, teyit etmemiz lazım. Dolayısıyla yani o kadar bilgi kirliliği var ki biz normal güncel hayatı, güncel haberleri takip ederken bir yandan da bu dezenformasyon bilgileri doğruluğunu teyidini kamuoyuna ulaştırmak zorunda kalıyoruz. Dolayısıyla burada ciddi bir sorun var. Az önce söyledim ve bizim gibi köklü medya kuruluşlarına bu anlamda çok ihtiyaç var.”

“KASTAMONU’DA SEL AFETİ OLDUĞUNDA BÖLGEYE GELMİŞTİM”

“Biz geçmişte Karadeniz Bölgesi'nde, Kastamonu'da sel afeti olduğunda ben de bu bölgeye gelmiştim Sinop'a kadar. Biz baktık biz kendi sorumluluk sahamızda ama her zaman doğru bilgileri aktardık. Sorunlu birçok olayla karşılaştık, birçok bilgiyle karşılaştık. Bunu da kamu kaynaklarından, kamu idarecilerinden veya alanında kimse yetkililerden teyit etmeye çalıştık. Yani bu yaşadığımız sorun aslında bence en önemli konu bu dezenformasyon yayılım hızı. Biz de dolayısıyla bununla mücadele etmeye çalışıyoruz.”

GENÇLERE TAVSİYE; “SEVEREK YAPMAK GEREKİYOR”

“1995 yılında staj olarak başladığımda ben de çok ürkek bir şekilde o kapıdan içeri girmiştim. Cihazlar, kameralar falan, ışıklar yanıyor, spotlar şu bu yani böyle çok ürkektim çekingen. Döndüğümde 1995'te hiç unutmuyorum, televizyona başladığım birinci haftasında orada bir anlaşmazlık oldu. Bütün personel ayrıldı, ben stajyerim. Nihayetinde bir anda televizyonun tüm o yönetim şekli bende kaldı. Teknik anlamda bende kaldı. Bir anda kendimi canlı yayınlar yönetirken, haber montajlar, haber çekerken, yazarken bir anda o telaşın içerisinde. Buldum kendimi.

O günden bugüne aynı telaşımız devam ediyor. Ama emin olun çok severek yaptığımız bir meslekti. Daha sonra Anadolu Ajansı'na geçtim. Sonra Demirören Haber Ajansı'na geçtim. Genç arkadaşlarımıza şöyle söyleyebilirim. Biz bir kere bu mesleği severek yapmak lazım. Bu bir takım. Bu sevdiğiniz zaman bunun zorluklarını zaten yaşıyorsunuz. Biz Ankara'da Hacı Bayram ı Veli Üniversitesi, eski adıyla Gazi Üniversitesi. Orada üniversite öğrencisi arkadaşlarımızı bünyemize alıyoruz. Onlarla protokol imzaladık. Mezun olduktan sonra da onlara iş kapısı ayarlıyoruz. Onlarla mesela oturuyoruz, haftada 4 saat şey yapıyoruz. Haber yazma teknikleri üzerine eğitim yapıyoruz. Ben onlara bilgileri veriyorum. 20 dakikanız var diyorum. Bana bunu bir esaslı haber metnine dönüştürün. O sırada eksiklerini arkadaşlarımız da görüyor, bize iletiyorlar. Onlar için pratik oluyor. Onlar. Habere gönderiyoruz, tecrübe ediniyorlar. Dolayısıyla bu meslek çok keyifli bir meslek, güzel bir meslek. Her güne yeni bir heyecanla uyanıyorsunuz.”

“BU MESLEK SİZİ GENÇ VE DİNAMİK TUTUYOR”

“Bu mesleğin en güzel yanı bu. Sizi genç ve dinamik tutuyor. Dolayısıyla ben gençliğin dinamik, daimi ve çalışkanlığını da gazetecilik mesleğine borçluyum. Severek yapıyorum, yapmaya da imkanlar elverdiğince devam edeceğim. Genç kardeşlerimiz de bu mesleğe severek gelsinler. Bakın Kastamonu da iletişim fakültesi var ve burada çok da güzel birmekan var. Açıksöz Gazetesi 100 yıllık mücadeleden bu yana yayın hayatını sürdürüyor. Gelsinler burada mesleki tecrübelerinden, faydasından, Cengiz Bey'in tecrübesinden, Hasan beyin tecrübesinden faydalansın. Dolayısıyla bunlar çok değerli. Mücadele etmek lazım. Bu mesleği severek yapmak lazım. Genç arkadaşlarımızda bunu yaparsa gelecekte onları keyifli bir yarınlar bekler.

Birlik Haber Ajansında Ben 1 yıldır varım. 25 yıllık ajans tecrübemle beraber burada ajansın habercilik tarafını geliştirmeye çalışıyoruz. Nihayetinde Anadolu Ajansının yüzyılı aşkın bir süredir yayıncılık faaliyeti yaptığını, diğer ajansların 30-35 yıllık bu işi yaptığını düşünürsek 1 yılda biz nihayetinde yapılanmamızı sürdürüyoruz. Şimdi inşallah yeni dönemde özellikle sonbahara doğru Türkiye genelinde ciddi bir yapılanmaya gireceğiz. Aynı şekilde 25 ülkede her ilde temsilcilerimiz olacak, böyle temsilcilik merkezlerimiz olacak. Kastamonu'da bir sıcak olay yaşandığında biz bunu anında vereceğiz. Allah göstermesin yaşandığında veya başka bir hadise veya herhangi bir olay yaşandığında anında bunu vereceğiz.“

“TÜRKİYE’DE HABERİ EN HIZLI ŞEKİLDE AKTARMA İDDİAMIZ VAR”

“Tüm internet medyasında bine yakın ki sayısı her geçen gün artıyor. Onlar bizden içerik olarak besleniyorlar. Dolayısıyla bu içerikleri biz Türkiye kamuoyuna aktarmaya devam edeceğiz. Bir ciddi yapılanma içerisinde hem teknik olarak Ankara merkezimizde hem de idari anlamda bunu birkaç ay içerisinde tamamlayacağız. Bu anlamda Kastamonu ile bu işbirliğimizi de çok daha üst düzeyde geliştireceğiz. Dolayısıyla burada ciddi bir tecrübe var. Yüz yıllık bir tecrübenin bugüne yansıması var. Hasan Bey'in de tecrübelerinden biz de Ankara'da istifade edeceğiz. Biz de elimizden geldiği kadar 25 yıllık ajans tecrübemizi ajans tarafına aktararak, inşallah Türkiye'nin çok kısa zamanda iddialı söylüyorum bilinen haber ajanslarından sonra diyorum, güçlü bir haber ajansı olarak Türkiye'ye doğru haberi en hızlı şekilde aktarma iddiamız var.

Biz tabi şimdi İçişleri Bakanlığı bir projesi kapsamında Sinop'a geçerken dolayısıyla Kastamonu'da sizleri ziyaret ettik. Misafirperverlik için çok teşekkür ediyorum. Girişte de vurgu yaptım. Bu çok önemli. Yani yüz yıl Türkiye çok zorlu mücadeleler, milli mücadele, zorlu mücadeleler bugünlere geldi. O günlerde bir yayın faaliyeti yapan gazetenin bugün yayın hayatını sürdürüyor olması emin ellerde. Bu yayıncılık faaliyetinin olması bizi mutlu etti. Biz de Birlik Haber Ajansı olarak Açıksöz Gazetesi ile bu iş birliğimizi daha üst seviyeye taşıyarak dolayısıyla bu faaliyeti sürdürmek istiyoruz. Kastamonu'da olmaktan mutluyuz. Tabi burada bir doğal afet yaşamıştı o dönem gelmiştim ama o doğal afetin izleri silinmiş. Eminim ki tedbirler alınmıştır ve Açıksöz Gazetesi de o tedbirlerin alınmasında sorumluların dikkatini çekmek adına habercilik faaliyeti yaptığına eminim. Dolayısıyla inşallah Allah bir daha böyle afetler yaşatmaz. Biz de bu kente böyle güzel günlerde gelir buluşuruz. Çok teşekkür ediyorum sizlere de.”

KAMER; "DİJİTAL MEDYA GELENEKSEL MEDYAYI BİR NEBZE OLSA DA ETKİLYOR"

Son olarak, Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi (Sivil Toplum Kuruluşları Basın, Medya İletişimi), TİMBİR Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selman Tunay Kamer de geleneksel medya internet haberciliği ve dezenformasyon konularında değerlendirmelerde bulundu.

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi TİMBİR Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selman Tunay Kamer, Açıksöz Gazetesi'ndeki konuşmasında geleneksel medyanın dijital çağdaki yerine değinerek şu açıklamalarda bulundu; "Dijitalleşme çağında yaşıyoruz. Dolayısıyla, artık haberin daha hızlı yayıldığı, haberin daha çok üretildiği bir dönemdeyiz. Özellikle sosyal medya araçları bunun için daha yoğun kullanılıyor. Geleneksel medyadaki editoryal süreçlere baktığımızda, sosyal medya haberciliği dediğimiz süreçte maalesef çok yoğun kullanılmıyor. Çünkü bireyler içerik geliştiriyoruz düşüncesiyle bir takım haberlerin yayılmasını gerçekleştiriyor. Bu da geleneksel medyayı ister istemez etkiliyor. Bazen ilgi çeksin diye sansasyonel başlık tercih edilebiliyor. Ama içeriğe baktığımızda o haberin başlıkla ilgili olmadığı gözlemlenebiliyor. Sosyal medya etkileşimi artsın diye gerçek dışı birtakım haberlerin yayıldığını gözlemliyoruz. Bu ister istemez geleneksel medyanın varlığını bir nebze de olsa etkiliyor. Ancak geleneksel medyanın gücü hala yerini koruyor. Günden güne kaybettiğini de söyleyebiliriz. Dijital medya dediğimiz sektörle internet sitesi veya web TV'lerle geleneksel medyanın dönüştüğünü gözlemleyebiliyoruz. Bilginin üretilmesiyle ilgili editoryal süreçler özellikle dijital medyada kontrol mekanizması olmadığı için dezenformasyon içerikleri günden güne arttığını net bir şekilde söyleyebilirim. "

"DİJİTAL MEDYA ARAÇLARININ KULLANIMI İLE İLGİLİ BİLİNÇLENME FAALİYETLERİNİN DAHA AKTİF YAPILMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

"Geleneksel medyada, yani bir gazetede haber yapıldığında o gün gerçekleşen olayı ertesi gün okuyabiliyoruz. Günümüzde dijitalleşmeyle birlikte anlık verilerin çıkmasından dolayı maalesef basılı medyanın günden güne kan kaybettiğini gözlemleyebiliyoruz. Dolayısıyla ister istemez gücü, okunurluk oranları düşebiliyor. Habercilik, birey haberciliği durumuna dönüştüğü için güven duygusu ister istemez azalabiliyor. Çünkü bir medya grubu diyorsunuz güveniyorsunuz, gerçekçi güvenilir haberler yapılabileceğini düşünüyorsunuz. Ya da ülkenin çıkarları için uygun haberler gerçekleştirileceğini düşünüyorsunuz ama birey haberciliğine döndüğünüzde bunların kontrol mekanizması olmadığından dolayı güven de ister istemez zedelenmiş oluyor. Geleneksel medya güç kaybettikçe sosyal medya üzerinden yapılan habercilikle birlikte gerçek bilgiler azaldıkça sosyal medyaya olan güven de günden güne düşmeye başlıyor. Bunun için doğru dijital medya araçlarını yoğun bir şekilde kullanılması ya da bununla ilgili bilinçlenme faaliyetlerinin daha aktif bir şekilde yapılması gerektiğini düşünüyorum."

"TİMBİR, YEREL MEDYA BULUŞMALARI İLE DEZENFORMASYONA FIRSAT VERİLMEMESİ İÇİN HABER AÇISINDAN  BİLGİLENDİRME FAALİYETLERİ GERÇEKLEŞTİRİYOR"

TİMBİR, dezenformasyon karşısındaki yerine de değinen Kamer; "TİMBİR bununla ilgili özellikle halkı bilinçlendirme, yerel medyayla buluşmalar gerçekleştirerek dezenformasyona fırsat vermemek amacıyla yerel medyanın nasıl haber yapacağı noktasında birtakım bilgilendirme toplantıları gerçekleştiriyor. Sivil Toplum medya buluşmaları kapsamında birçok ilde bununla ilgili birçok faaliyetler yürütülüyor. Zaten TİMBİR'in her ilde temsilciliğinin olmasından dolayı bilgilendirme ya da bilgi paylaşımı net bir şekilde gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla bu zaman içerisinde dezenformasyonla mücadele ya da bilgiye erişim noktasında ülke için güzel ve anlamlı faaliyetler yürütülmesi noktasında birbirlerini destekleyen bir mekanizmaya dönüşmeye başladı. Bu anlamda Türkiye İnternet Medya Birliği'ne baktığınızda çok yararlı faaliyetler yürüttüğünü düşünüyoruz."

Ziyaret sonunda Açıksöz Gazetesinden Songül Kaplan Cengiz tarafından TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa'ya ziyaretlerinden duyduğu memnuniyet dile getirilerek Açıksöz Gazetesi'nin İstiklal Marşı'nın yer aldığı nüshasının tablosu hediye edildi. Genel Başkan Dr. Süleyman Basa tarafından ise TİMBİR amblemli kahve fincanı seti hediye edildi.

Ziyaret toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Kaynak: Açıksöz Haber Merkezi

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum