Un fiyatları arşa dayandı;

Un fiyatları arşa dayandı

Son zamanlarda Türkiye genelinde ve dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılar en çok gıda sektörünü vurdu. Gıda sektöründe pek çok ürüne gelen zamlar insanları zora sokarken, marketteki en temel ihtiyaçların fiyatlarının artması vatandaşları endişeye sevk ediyor....

Dolar kurundaki hızlı yükselişten fırıncılar da etkilendi. Un çuvalının fiyatı geçtiğimiz sene 150 TL’den satılırken bu sene 350 TL’den satışa sunuluyor. Yükselen un fiyatlarına isyan eden fırıncılar, ekmek üretiminin riskte olduğunu belirtti. Un fiyatlarındaki hızlı yükseliş son günlerde ekmeğe zam geleceğine dair endişeye yol açtı. Un sanayicilerine göre, Aralık ayı itibarıyla marketlerdeki bir kilo un 12.60 TL'ye çıkacak. Makarna sanayicileri, yılbaşından sonra bir paket makarnanın 5 lirayı aşacağına işaret ediyor. Fırın esnafları, artan un fiyatlarının yüzde 150 olduğunu söylüyor.

GEBEŞOĞLU; “GEÇEN SENE 150 TL’YE ALDIĞIM UN ÇUVALINI, ŞİMDİ 350 TL’YE ALIYORUM”

Kastamonu’da simit üretimi yapan Site Simitçisi dükkânının sahibi Şükrü Gebeşoğlu, un fiyatlarının çok ciddi arttığını ifade ederek; “Un fiyatları çok pahalı. Satışımız yok, oturuyoruz baksana. Geçen sene un çuvalını 150 liraya alıyordum, şimdi 350 TL’ye alıyorum. Yüzde 150 artış var. İdare etmeye çalışıyoruz ama fiyatlar gerçekten çok uçtu. Unun çuvalı 160 TL olması gerekiyor ya da ekmeğe simide zam gelmesi lazım. Kel simit üretimi yapıyoruz biz. Simidin tanesini şimdi 1 lira 75 kuruştan satıyoruz, kurtarmıyor. Şuanda simidin 2 TL olması gerekiyor. Ekmek 5 lira olmalı. Çünkü un fiyatları çok yükseldi. Fırıncı esnafının da düşünülmesi gerekiyor” dedi.

TMO; “UNUN UYGUN FİYATA ESNAFA ULAŞMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Geçtiğimiz günlerde Toprak Mahsulleri Ofisi'nden (TMO) konuyla ilgili önemli bir açıklama gelmişti. TMO yaptığı açıklamada, yükselen ham madde fiyatlarının et, süt ve yem üreticilerinin maliyetleri üzerindeki olumsuz etkisini hafifletmek üzere 'Yem Regülasyon Çalışması' başlatıldığını duyurmuştu. Ayrıca, un fiyatıyla ilgili TMO, şu ifadelere yer verilmişti; “Geçtiğimiz yıl başarı ile uyguladığımız bu çalışma ile TMO stoklarındaki ekmeklik buğdayın, un fiyatlarını makul seviyede tutacak şekilde satışına başlanmış, ekmeğin ham maddesi olan unun uygun fiyatlarla fırıncı esnafımıza ulaşması için çalışmalar devreye alınmıştır.”



Kaynak:

İlgili Konular :
, ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum