Kastamonu, Hz. Pir'e kavuşuyor!;

Kastamonu, Hz. Pir'e kavuşuyor!

Hz. Pir Şeyh Şabanı Veli türbesinde, restorasyon ve onarım çalışmaları tamamlandı. Yaklaşık 5 aylık süre zarfında yapımı tamamlanan Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli türbesi 8 Mart Cuma günü Cuma namazı ardından açılışı gerçekleştirilecek. Türbe içerisinde ve dış kabirlerde ciddi ve detaylı bir çalışma gerçekleştirildi....

Kastamonu'nun manevi büyüğü Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli türbesinde restorasyon çalışmalarının ne zaman biteceği merakla bekleniyordu. Çalışmalar tamamlandı, Cuma günü ise türbenin açılışı gerçekleştirilecek.

HZ PİR ŞEYH ŞABAN-I VELİ TÜRBESİ'NDE NELER YAPILDI?

Türbede birçok önemli onarım çalışması gerçekleştirildi. Kubbe kurşun örtüsü yenilendi. Nemlenme problemine karşı drenaj çalışması yapıldı. Nemin bozduğu sıva yenilenerek boya işleri gerçekleştirildi. 

İklim koşulları gerekçesiyle zarar gören giriş kapısına sundurma yapıldı. Ahşap sundurmanın üstünde kurşun kullanıldı. Ayrıca türbenin eski fotoğrafında da bir sundurmanın yer aldığı ve bu sundurmayı eski halinden esinlenilerek yapıldığı da kaydedildi.

Yağmur oluğu tesis edildi. Mezar taşları ve türbe duvarları itinayla temizlendi. Genel hatlarıyla türbe ve çevresinde temizlik ve bakım işlemleri de tamamlandı. Türbenin içindeki 150 yıllık avize de bakımdan geçirilerek yerine asıldı.

Türbe içerisine örümceklenmelere karşı deve kuşu yumurtaları da konuldu.

8 MART CUMA GÜNÜ AÇILIYOR

Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı; “Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kadim medeniyetimizin mirası olan vakıf eserlerinin ve kültür hazinemizin yaşatılması adına titiz bir çalışma yürütülmektedir. Bu kapsamda, Kastamonu şehrimizde Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü himayesinde yer alan Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi’nin onarım çalışmaları özenle gerçekleştirilmiş ve tamamlanmıştır. Şeyh Şaban-ı Veli ve nice alimlerimizin fikirleriyle birlikte, tarihimizin ve zengin kültürümüzün paha biçilemez emanetleri korunmakta, yaşatılmaktadır. Türbe ve çevresinde gerçekleştirilen çalışmanın ardından eser, 8 Mart Cuma günü ziyarete açılacaktır. Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi’nin onarımının kültür mirasımıza ve hemşehrilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.”

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum