Kastamonu'da biri bizi gözetliyor!;

Kastamonu'da biri bizi gözetliyor!

Kastamonu'nun önemli turizm merkezlerinden biri olan Pınarbaşı ilçesinde bulunan Ilgar Mağarası'nın fotoğrafı, büyük beğeni aldı. Turizmci Adem Salcıoğlu'nun 'Doğanın gözü' diyerek paylaştığı fotoğrafı simetrik görüntüsüyle birlikte yeniden düzenleyen Erdal Başaran, ortaya muhteşem bir görsel çıkardı. Fotoğraf Kastamonu'da büyük beğeni topladı....

Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan Ilgar Mağarası, önemli turizm merkezlerinden biri. Turizm konusunda Kastamonu'ya önemli hizmetler sunan Rota37'nin kurucusu turizmci Adem Salcıoğlu'nun çektiği Ilgar Mağarası'nın fotoğrafının simetrisiyle yapılan  birleştirme dikkat çekti.

Adem Salcıoğlu'nun 'Doğanın Gözleri / Ilgar-Pınarbaşı' ifadeleriyle paylaştığı fotoğrafı yeniden düzenleyen Erdal Başaran, aynı fotoğrafları birleştirmesiyle 2 göz şeklini aldı. Ortaya çıkan yeni fotoğraf görenlerin büyük beğenisini topladı.  Salcıoğlu Erdal Başaran'ın yeniden düzenlediği fotoğrafı da; "Ilgar'ın Gözü fotoğrafımı Erdal Başaran hocam bu hale getirmiş. Teşekkürler hocam. Dehşet görünüyor..." ifadeleriyle paylaştı.

Erdal Başaran'ın düzenlemesiyle Ilgar Mağarası'nın fotoğrafı adeta bir ejderha gözünü anımsatıyor. Büyük beğeni alan bu fotoğraf, Kastamonu'nun da gündemine oturdu.

ILGARİNİ Mİ, ILGAR MI?

Halk arasında Ilgarini Mağarası olarak geçen Ilgar Mağarası'nın gerçek adı Ilgar Mağarası. Adem Salcıoğlu bu konuya Rota37 Kastamonu cep dergisinin Mayıs 2021 tarihli 2. sayısında değiniyor.

Salcıoğlu dergide; ' Ilgarini kelimesinin karşılığı; hiçbir bilgi yok.' ifadelerine yer veriyor. Devamında aktardığı bilgilere göre; 'Ilgar' kelimesi bölgede yaşayan halkın adı. Ilgar kelimesi Türkçe bir kelime ve kelimenin manası;  'Önde giden atlılar' demek. Ilgar'ın tam kelime manası; 'Dizginleri koyuverilmiş atın dörtnala koşması. Atla ansızın yapılan doludizgin saldırı' anlamlarına geliyor. Ilgar Mağarası'nda yaşayan insanlar Türk'müş. Kuman Türkü olduğu ihtimalleri üzerinde duruluyor. Osmanlı belgelerine göre bölgede Ilgar adı ile bir köy de var. Ama köy günümüzde yok. Derginin içerisinde Adem Salcıoğlu bir sosyal medya paylaşımına da değiniyor. İşte o kısım;  "O da ne? Bir sosyal medya paylaşımında ilginç bir bilgi; 'Bu mağaranın adı Ilgarini mağarası olmamalı, Ilgar mağarası olmalı. İn, mağara demektir. Çocukluğumda bu mağaraya büyüklerimiz Ilgar İni derlerdi...' Cemal Kaya paylaşımında yazmış zaten. Küçüklüğünde buraya Ilgar İni denildiğini de belirtiyor. İşte bu" diyor.

ILGAR MAĞARASI

Pınarbaşı ilçe merkezine uzaklığı 36 kilometre olan Ilgar Mağarası, Sorkun Yaylasından itibaren dik ve kayalık orman içi patika yoldan yaya olarak 2 saat yürüyerek ulaşılıyor. Mağaranın tabii kemerli bir girişi mevcut.  İçeri girildiğinde iki kola ayrıldığı görülür. Girişte Bizans dönemine ait olduğu sanılan bir köy yıkıntısı mevcuttur.

Sağdaki düz yoldan gidildiğinde su sarnıcı bulunmaktadır. Bu sarnıç zaman içinde tahribata uğramıştır. Bu bölümde odalar  ve sarkıtlar bulunduğundan 'avizeli salon' denilmektedir.

Mağaranın sola ayrılan diğer yolundan gidildiğinde ise ağızdan itibaren 250 metre derinliğe kadar inilmekte. Yolun başlangıcından aşağıya  inildiğinde küçük bir düzlüğe ulaşılmaktadır. Buraya kadar inerken 40 kadar dönüşlü taştan örülmüş ve viraj şeklinde yoldan inilmektedir.  Bu düzlükte kilise kalıntısı ve mezarlar vardır. Bu kısımda 7 adet mezar mevcuttur.

Mezarlar zaman içinde gerek araştırmacılar gerekse başka amaçlarda tahrip edilmiştir. Kafa, kol ve bacak kemiklerine rastlanılmaktadır. Buradan sonrada yola devam edebilmek için teknik malzeme gerekmektedir. Böylece ulaşılabilen yere kadar mağaranın uzunluğu 858 metredir.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum